Temné nebe / Dark skies

by - 8/28/2016


Režie: Scott Charles Stewart
Hudba: Joseph Bishara
Vznik: 2013, USA
Délka: 97 minut
Žánr: Sci - fi, Horor, Thriller, Psychologický
Hrají:  Keri Russell, Dakota Goyo, Josh Hamilton, J.K. Simmons, Annie Thurman, Alexandra Fulton, Myndy Crist, Alyvia Alyn Lind, Kenneth Meseroll, Trevor St. John, Rich Hutchman


Poklidný předměstský život rodiny Barretových se začne pořádně otřásat v základech. V jejich domě se stane série nevysvětlitelných událostí a oni brzy zjišťují, že je pronásleduje smrtící a děsivá síla… 
(oficiální text distributora)




Můj názor

Tvůrci nejsou zrovna dvakrát sdílní, co se týče dějového obsahu, proto jsem se do filmu pouštěla jen s hrůzostrašným vědomím, že se jedná o horor. Horory rozhodně nespadají do mnou oblíbených a preferovaných žánrů a navíc se už venku podezřele stmívalo, když jsem na Temné nebe začala koukat. Ale vybrala jsem si ho jako recenzní DVD, takže hezky zatnout zuby a hlavně neječet!

Hned v úvodních titulkách nás vítá citát Arthura C. Clarka

"Existují dvě možnosti. Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. Obě jsou stejně děsivé."

Tyto tři krátké větičky mi dobře naznačily, s jakou smrtící a děsivou silou nejspíš budu mít tu čest. Jelikož jsem trochu vesmírný záhadolog a věci týkající se mimozemského života mě vždy zajímaly, ihned jsem se na film začala těšit více. Mimoto mě už jen citát dokázal vyděsit a to film skoro ani nezačal...

V centru veškerého dění se ocitá obyčejná americká rodina - otec, matka a dva synové. Jsou snad ve všech ohledech stejní jako jejich sousedi, není nic, čím by se výrazněji odlišovali. Samozřejmě mají své problémy jako třeba ztrátu zaměstnání, ale zažívají i úspěchy a pěkné chvíle. Dokud se ovšem v jejich domě nezačnou dít podivné a nevysvětlitelné události, které nejdřív budí údiv a nejistotu, ale později vyvolávají bezbřehou hrůzu. Situace se stupňuje, prazvláštních věcí přibývá, začínají se fyzicky projevovat na jednotlivých členech rodiny, zejména na dětech, a psychicky především na rodičích.

Nebudu zastírat, že jsem se nebála. Naopak. Bála jsem víc, než ke své spokojenosti potřebuji. Nejedná se o žádný krvavý snímek plný létajících vnitřností a hektolitrů krve, režisér si spíš pohrává s nervy, psychikou a představivostí diváka. V kombinaci se hudbou, která plnila svůj účel na jedničku s hvězdičkou a zvyšovala již tak vysoké napětí a hrůzu, jsem dokonce šla několikrát škemrat, aby se někdo díval se mnou (nicméně jsem byla krutě odmítnuta!). Jako většina dobrých hororů nebo thrillerů se Temné nebe stává temnějším a temnějším, stoupající hysterie diváka čím dál tím víc ovlivňuje a pohlcuje.

Co se týče hereckých výkonů, s prací, kterou odvedla matka a otec, jsem nadmíru spokojená. jejich chování bylo velmi realistické a uvěřitelné. K obou chlapcům jsem naopak pociťovala mírné nesympatie a milostná linka, která vznikla mezi starším z nich a dívkou ze sousedství mi přišla nejen naprosto zbytečná, neopodstatněná, ale také podaná vážně trapným způsobem. Pro děj je ovšem nedůležitá, proto jsem se rozhodla přejít ji bez odrazu na celkovém hodnocení. Opravdovou kritiku si nezaslouží snad nic. Avšak přesto se nejedná o žádný dechberoucí trhák, svůj účel ovšem plní obstojně. Jak jsem už na začátku recenze zmiňovala, horory téměř vůbec nevyhledávám, proto nemám Temné nebe s čím porovnávat.

Poslední palec nahoru si film zaslouží za konec, který není úplným happyendem a režisér si na závěr připravil ještě maličký šok, který dost možná znamená, že by se jednou rád dostal k pokračování. I když Temné nebe rozhodně nespadá mezi top ve svojí kategorii, má své kvality. Dokázalo mě slušně vyděsit (to byla spíš konstatní hrůza) a opravdu jsem oddechla až při titulkách. Zamlouvalo se mi téma, které by se mohlo některých lidem zdát příliš kontroverzní nebo bláznivé, avšak mě se naopak strefilo do noty.

Hodnocení

75% 

Za poskytnuté DVD děkuji webovému obchodu arara.cz



You May Also Like

8 komentářů

  1. Kdysi jsem viděla a myslím, že se mi to moc nelíbilo.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám s horory takový love/hate vztah. Hrozně ráda na ně koukám, protože mám hrozně ráda takový ten strach, který člověk cítí při sledování takového filmu. Na druhou stranu pak ale nesnáším ten aftermath. Takové to jako že se pak bojím jít v noci na záchod nebo že musím mít večer rozsvícená všechna světla v bytě, obzvlášť, když jsem sama doma.

    Tenhle film vypadá rozhodně jako něco, co by bylo mým šálkem kávy. Já mám ráda krváky, jenže u těch se člověk většinou nebojí, to je vyloženě jenom hnus. Takovéhle psycho a tajemno, které člověka drží celou dobu napjatého, to je přesně něco, co zbožňuju (a co mě pak nutí chovat se jako totálního trotla, když jsem přes noc sama doma).

    Myslím, že film taky zkusím. Díky za tip, měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto dokonale jsi vystihla i mé pocity! Ani nevíš, jak rychle jsem pak pádila do posteli, pod peřinu, do "bezpečí" :D

      Ono psycho horory jsou snad horší než krváky, pokud tedy zrovna nemáš mdloby z litrů krve, to pak vyjde nastejno :)

      Vymazat
  3. Hm, hm, možná tomu šanci dám :D Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pořádně jsi mě na film nalákala! :o)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)