J. C. Redwine: Stínová královna

by - 9/27/2016

The Shadow Queen

J. C. Redwine / Jiřina Stárková / Havraní říše #1

Vydáno v roce 2016

Baronet / 360 stran / pevná vazba

Fantasy 

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.

Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství. Postupně získává na svou stranu nejen vesničany sužované Irininou krutovládou, ale i mladého krále Kola, vládce Eldru, obývaného Dračím lidem.

Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly a černou magií. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.




Můj názor

Poprvé jsem se knihou setkala v recenzi, ze které přímo čišelo nadšení čtenářky. Následně jsem narazila ještě na několik dalších recenzí a hodnocení, jež v ničem nelišily. Tedy ve všech ohledech pozitivní, na Stínovou královnu mířily samé chvály. Řekla jsem si, že tohle není samo sebou, kniha musí být opravdu dobrá. Anotace vyznívá pohádkově, ale na dobrou pohádku nejsme nikdy dost staří, zvlášť pokud dokáže přinést něco nového a originálního.

Obálka se mi líbí, ale spíš než barevnému přebalu bych dala přednost černobílé verzi pod ním. A samozřejmě bych nerada opomněla překrásně zpracovanou mapu Havraní říše a přilehlých zemí. Také jsem se na chvíli pozastavila nad nezvykle úzkým formátem, který je ovšem pro Baronet celkem typický. Aspoň je knížka menší, a tudíž dobře skladná, pokud ji taháte všude s sebou jako já.

Jak už sem předesílala, téma je bezmála pohádkové, nechybí zlá královna, kouzla, dokonce ani draci. Během čtení můžete narazit hned na několik motivů z klasických lidových příběhů, jež se podivuhodně proplétají a slévají dohromady. Poměrně otřepané téma o právoplatné dědičce trůnu dostává v případě Stínové královny nový, zajímavý kabátek.

Autorka dlouho neváhá a ihned se vrhá do vyprávění. Čtenář se může od první stránky ponořit do příběhu, o němž se nedá říct, že je plný akce, zvratů a událostí. On jimi doslova přetéká! Po celých 360 stran se neustále něco děje, postavy jsou na nohou a v pohybu. Varuji vás dopředu, že si sotva najdete chviličku na vydechnutí. Žádných hluchým míst se rozhodně nedočkáte, děj plyne ve velmi svižném tempu. Také se mi moc líbil způsob fungování magie.


Nyní však přistupme k negativům. Těch bude asi bohužel více než kladných bodů. Kniha mě totiž od určité doby začala neskutečně nudit. Stala se pro mě bezmála nekonečnou a posledních pár stránek jsem dočítala z posledních sil. Těšila jsem se na okamžik, kdy Stínovou královnu definitivně zaklapu. Proč??? Vždyť internet je plný pochvalných recenzí...

Důvodů nacházím hned několik. Autorka si vybrala téma, u kterého od začátku, nebo minimálně po většinu knihy moc dobře víte, jak příběh nakonec skončí. Ba co hůře, vlastně tušíte i velkou část děje, dokážete odhadnout události, jež se v knize odehrají. To se pak čte těžce, když vás máloco může skutečně překvapit. Dalším velkým mínusem je právě množství akce. Stínová královna se mi zdála příliš překombinová a některé odvážné podniky mladé princezny nebyly ani dotažené do konce, už se dělo něco jiného. Jednoduše řečeno: množství na úkor kvality. Doporučovala bych občas zvolnit tempo, nebo místo mnoha epizodních událostí dodat  méně, o to rozsáhlejších.

Jako největší kámen úrazu bych ohodnotila postavy. Jelikož autorka pravděpodobně více zapracovala na ději, hlavní hrdinové šli trochu stranou. Jejich psychologická stránka je téměř nulová, přijdou mi velmi povrchní bez pořádného charakteru. Paní Redwine sice nabízí několik "hlubších" úvahových pasáží, ale jejich obsah je pokaždé skoro totožný, takže jsem je pak měla chuť rovnou přeskakovat.

Ze Stínové královny jsem byla hodně překvapená. Velmi, velmi nemile. Suverénně ovlivněná tolika kladnými ohlasy jsem si myslela, že i já propadnu jejímu kouzlu, avšak to se někam potichu vytratilo. Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha tolik nebavila a já se musela do čtení vyloženě nutit. Přesto Stínovou královnu nechci zcela zatracovat. Věřím, že si v řadách čtenářů najde své věrné fanoušky. Doporučovala bych ji však spíše mladších zájemcům. 

Co se týče dalších dílů, upřímně doufám, že nebudou. Ne snad proto, že bych knihu ze srdce nenáviděla, ale myslím si, že jeden díl řekl vše, co měl a další mu už jen uškodí. Snad vás moje negativní recenze nijak neodradila. Pokud vážně ano, utíkejte si přečíst ostatních 99, které jsou pozitivní.

Hodnocení

Obálka
75%

Příběh
55%

Za knihu srdečně děkuji Martinus.cz

Knihu si můžete zakoupit zde.

You May Also Like

16 komentářů

  1. Tak to je snad poprvé, co vidím negativnější recenzi :D Na tuhle knihu mám zálusk, tak jsem zvědavá, co na ní řeknu já :D protože moje očekávání nejsou zrovna malá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom úplně stejně :D Snad to nebude taková hrůza, protože se na ní těším. Vypadá to jako taková ta 'odpočinková' knížka, takže pro mě teď ideální :D

      Vymazat
    2. Knižní svět: Moje očekávání byla též nemalá, což je možná důvod, proč mě kniha zklamala tolik :/

      Vymazat
    3. Verča Nováková: Myslím, že se nemusíš bát, budu asi jediná, komu stínová královna nesedla :D

      Vymazat
  2. Na knihu jsem se chystala, ale pak mě to trochu přešlo... Teď jsem opět ve fázi, kdy opět trochu podléhám a ráda bych si ji pořídila, ale už nemám zdaleka taková očekávání, jako před časem. Více dílů upřímně nechápu už teď, když jsem knihu ještě nečetla. Děkuji za recenzi, jsem ráda, že vím, že se nemám na knihu moc těšit... přesto si ji ale nejspíš přečtu. Krásný večer! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý nemají být propojené, píše Marky o kus níž. To by bylo tak jediné logické, protože Stínová královna je rozhodně ukončená.

      Vymazat
  3. Tak to je poprvé, co se setkávám s nějakou negativní recenzí - protože jak zmiňuješ i na konci, nejspíš už jsem přečetla těch 99 pozitivních ohlasů. Nicméně ani tohle není na škodu - knížku si pořád ještě chci přečíst, ale jsem ráda za tenhle jiný pohled, abych neočekávala příliš a posléze nebyla zklamaná.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se nemusíš bát, pokud většině lidí sedla, nejspíš bude opravdu dobrá a problém s ní mám jen já :D

      Vymazat
  4. Další díly mají být ve stejném světě, ale založené na jiných pohádkách a týkající se úplně jiných postav - nemělo by to být propojené. Jinak jsme byla z knížky vážně zklamaná, brzy napíšu recenzi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně nejsem jediná, komu se nelíbila? Aspoň si nepřipadám jako úplný mimoň :D

      Vymazat
  5. Achjoo... Vážně se Ti nelíbila :(
    Já jsem z ní byla maximálně nadšená a právě patřím do skupinu pozitivně hodnotících :(
    Ale na druhou stranu si z toho nic nedělej- sto lidí sto chutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nabízím i druhý možný pohled na knížku :)

      Vymazat
  6. Tak tenhle názor chápu, mě se sice líbila, ale je pravda, že jsem čekala krapet víc!

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu si chcem prečítať, ale mrzí ma, že má aj svoje chyby. Každopádne obálka je krásna a ak raz dostanem možnosť prečítať si tento príbeh, rada ju využijem už len preto aby som vedela, či si zaslúži tie pochvalné recenzie alebo naopak skôr takéto menej oslavné :-)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)