Návštěva knihovny #13 & Unboxing #22

by - 10/01/2016


Ahoj,
zařekla jsem se, že články týkajícící se přírůstků z knihovny budu přidávat pravidelně, i když se bude jednat třeba pouze o dvě, tři knížky. Ale aby článek nebyl příliš krátký, rozhodla jsem se ho spojit ještě s unboxingem. Doufám, že se vám dávka fotografií bude líbit.

Začněme tedy úlovky, jež jsem si přinesla z mětské knihovny.



Audrey se vrací
Sophie Kinsella

Neobyčejný příběh obyčejné dívky…
Čtrnáctiletou Audrey spolužačky krutě šikanovaly, proto ji už řadu měsíců vězní doma strach. Lépe se cítí jen ve tmě nebo alespoň za tmavými brýlemi. Léčí se u doktorky Sarah, ale k návratu do normálního života má stále daleko. Změna přijde nečekaně – se sympatickým kamarádem jejího bratra Linusem. Audrey totiž zjistí, že právě s ním dokáže mluvit o svých obavách a psychických problémech jako s nikým jiným a hlavně kvůli němu se odváží opět mezi lidi – i když jejím prvním „vítězstvím“ je pouze společná kratičká návštěva kavárny Starbucks. Zůstane však pouze u přátelství?
Až když je Audrey o hodně líp, uvědomí si, že krize, kterou prochází, neovlivnila jenom ji, ale také její milující rodiče a dva svérázné sourozence, což je o důvod víc, aby se nemoc snažila definitivně zahnat

Knížku už jsem přečetla a to mnohem rychleji, než jsem očekávala. Je totiž skvělá nejen na povrchu - na obálce bych mohla oči nechat -, ale také vevnitř. Sice mě nejprve trochu nemile překvapilo, o čem vlastně celá bude, ale brzy jsem se začetla a nemohla přestat. Audrey se vrací je čtivá, příjemná i vtipná a téměř 270 stránek uteče jako voda. Jsem opravdu ráda, že jsem na ni v knihovně narazila.

Jak to mají holky
Lauren Saft

Jsou různé typy holek, ale v zásadě… na některé se můžete spolehnout a některé vás příslovečně bodnou do zad při první příležitosti. Alex, Mollie a Veronica jsou nejlepší kamarádky, jsou nerozlučné ve škole i mimo ni. Všechny holky na škole jim jejich přátelství závidí a na večírcích na nich mohou oči nechat. Ale jak je to s nimi doopravdy? Znají vůbec jedna druhou a dokážou si být opravdovou oporou? Mollie chodí s hvězdou lakrosového týmu, ale není s ním moc šťastná, navíc řeší poruchu příjmu potravy, o čemž málokdo ví. Veronica žije v nestabilní rodině. Táta neustále cestuje a mámu zajímá spíš její trenér Roger než vlastní dcera. Veronica je známá střídáním kluků, má spoustu přátel a vysněnou postavu. Kamarádky si myslí, že má vše, po čem ony touží, přitom Veronica vůbec šťastná není a chybí jí opravdová láska. A Alex? Ta žije jen s maminkou a bratrem. Alex je tajně zamilovaná do svého souseda Drewa, kterého zná odmalička. Je stále panna, protože věří, že tím prvním bude někdo, koho bude milovat.

Sice jsem kolem knížky nejprve několikrtá prošla bez povšimnutí, ale mrkala na mě z poličky novinek tak nápadně a dlouho, že jsem se nakonec zastavila i u ní. Po přečtení anotace jsem zjistila, že vůbec nevypadá špatně, proto jsem ji popadla a odnesla si ji domů :)

Bez šance
Neal Shusterman

Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirfdotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Po všech těch knihách spíše ze života jsem chtěla i něco více akčnějšího a drsnější. Nad knihou Bez šance jsem sice chvíli váhala, protože dystopií už mám načteno docela dost, ale nakonec jsem si řekla, že to nemusí být špatný nápad. Koneckonců právě dystopický žánr už jsem docela dlouho nečetla.

***


A nyní se vrhněme na rozbalování! 


Takhle vypadal balíček, který mi maminka donesla z pošty.


Pak jsem se do něj pustila zuby, nehty. Je to zvláštní, ale celkem často se mi stává, že si nejsem úplně jistá, jaká kniha mě uvnitř čeká.


V případě této zásilky jsem ale tušila.


A nemýlila jsem se. Z bublinkové fólie na mě opravdu vykoukl recenzní výtisk od Ledy - Kouzelný náramek. Za knihu moc děkuji, vypadá vážně dobře!

Četli jste některou ze zmiňovaných knížek? :)

You May Also Like

16 komentářů

  1. Pekne knizky :-) Bez sance zrovna louskam...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké úlovky, ať se líbí. Těším se na recenzi Kouzelného náramku, slýchám samé superlativy, tak snad bude takhle bavit i Tebe :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to trochu experiment, nevěděla jsem, co od něj čekat :)

      Vymazat
  3. O Kouzelném náramku jsme už hodně slyšela, ale pořád jsme mu nepřišla na chuť... jinak znám i zbylé knihy, ale žádnou jsem nečetla - určitě se ale chystám na Bez šance (už pěkně dlouho).

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mu taky dlouho nemohla přijít na chuť a obávám se, že mě nezasáhl tolik jako ostatní :/

      Vymazat
  4. Všechny tvé úlovky bych ráda v knihovně také našla, tak třeba tam na mě budou příště čekat :D :)
    Kouzelný náramek je naprosto dokonalý! Doufám, že se do něj zamiluješ stejně, jako my ostatní :3
    Přeji krásné čtení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A když nečekají, musíš přistoupit na rezervaci :D
      Wow, to jsou skvělé ohlasy! :)

      Vymazat
  5. Kouzelný náramek je parádní čtení, přeji pěkné čtení :D a samozřejmě to platí i pro knihy z knihovny :D

    OdpovědětVymazat
  6. Bez šance by mě nenapadlo hledat v knihovně, ale asi se po té knize brzy kouknu, láká mě už dlouho. Kouzelný náramek vypadá zajímavě, ale soudím jen podle obalu a víš co se řiká..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad jsem ti nevnukla zrádnou myšlenku :D
      Vím moc dobře :D

      Vymazat
  7. Knihy z knižnice vyzerajú zaujímavo, najmä Bez šance - o knihe som dosť počula a chcem si prečítať. Čo sa týka nového prírastku, čítala som na knihu dobré hodnotenia, tak snáď sa zapáči aj tebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez šance je docela oblíbená, řekla bych bych.
      Děkuji mockrát :)

      Vymazat
  8. Audrey vypadá zajímavě, možná se po ní někdy mrknu :)
    Kouzelný náramek jsem na internetu už párkrát zahlédla, ale pořád nevím o čem je a jestli vůbec stojí za přečtení, takže jsem zvědavá na recenzi :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)