Gilles Legardinier: Srdeční záležitost

by - 11/09/2016

Et soudain tout change 

Gilles Legardinie / Slavomír Míča / xxx
Vydáno v roce 2016
Domino / 392 stran / pevná vazba s přebalem 
Romány

Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem. Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství. S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak? I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minute, užívat života a vytvářet sin a Leu jen ty nejlepší vzpomínky. 



Můj názor

Po přečtení anotace jsem si ke Camille ihned vytvořila sympatický postoj, neboť také studuji gymnázium a ačkoliv mi do maturity zbývají ještě dva roky, věkově jsme si poměrně blízké. I já mám ve své třídě skupinu kamarádů a představa, že by některý z nich smrtelně onemocněl mě skutečně vyděsila. Z těchto i dalších důvodů jsem si myslela, že Srdeční záležitost - kniha s půvabným názvem a jemnou, na pohledem velmi příjemnou obálkou - bude jako stvořená pro mě.

Bohužel se ukázalo, že můj odhad nebyl zcela přesný, kniha mě vážně potrápila. Četla se mi nelehko, musela jsem jí doslova prokousat úporně se soustředíce na každou stránku. Anotace sice slibuje vzrušující příběh mladé dospívající dívky, vždyť právě na střední škole člověk prožívá ty nejbláznivější a nejnezapomenutelnější okamžiky a odnese si vzpomínky na celý život. Ale nenechte se zmást.

Gilles Legardinie děj doplnil o velké množství úvah, filozofických pasáží a témat k zamyšlení. Často sáhl po významných osobnostech a citoval jejich slova. Zvolil si emočně silný a náročný motiv nemoci blízkého člověka, který pojal se vší vážností a následně podrobně a kompletně rozebral. Častokrát se také obracel s otázkami na samotného čtenáře, takže pak už bylo jen na něm, jak se tím popere. Autorům styl je pro mě neobvyklý, určitě výrazný a specifický, ale na druhé straně nesmírně složitý a náročný.

Věk postav a jejich životní peripetie, mnohdy bláznivé kousky, kterých bych já nebyla schopna ani pod vlivem alkoholu v naprosté nepříčetnosti, zamilovávání se a jiné problémy dospívajících jedinců leckoho svádí řadit Srdeční záležitost mezi young adult knihy. S tím ovšem jasně kontrastují filozofické části vhodné pro opravdu vzdělané dospělé lidi libující si v podobných záležitostech.

Též mi občas neodpovídalo chování postav se skutečností, že už jim maturita klepe na rameno. Například hlavní hrdinka Camille na jedné straně teprve prožívá svoji první lásku, občas se chová až neskutečně dětinsky, bláznivě a nevyspěle, na druhé straně vede hluboké úvahy o životě a klade si dokonce až existencionální otázky vhodné pro starého, životem zkoušeného mudrce a ne mladou dívku. I z tohoto důvodu se stále nemohu dobrat odpovědi, komu je dílo vlastně určeno.

Nepopírám, že se Gillesovi Legardiniemu povedlo stvořit něco skutečně ohromujícího, dojemného, emocemi přetékajícího. Jen se mu zřejmě úplně nepodařilo vystihnout cílovou skupinu, takže ať už Srdeční záležitost bude číst dospívající nebo dospělý, v něčem se najde, v něčem naopak bude spíše tápat.

Já bych knihu rozhodně nezatracovala, byť o ní nemohu říct, že by se mi vyloženě líbila. Ale rozhodně mě obohatila, dala mi možnost zamyslet se osudy ostatních lidí, sebou samou i nad vrtkavostí života. Pokud máte náladu na složitější a vážnější literaturu a zároveň oceníte trochu mladické svěžesti, myslím, že vás Srdeční záležitost může zaujmout. 

Hodnocení

Obálka
70%

Příběh
60%

Za knihu nesmírně děkuji nakladatelství Domino.
Výsledek obrázku pro domino nakladatelství

Knihu si můžete zakoupit zde.

You May Also Like

9 komentářů

  1. Kniha vyzerá pútavo, avšak ja osobne by som po nej zrejme nesiahla. Možno to bude tým, že je obvykle čítam iný žáner. Každopádne si napísala vydarenú recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to velmi specifický žánr, dokonce bych řekla, že dokonce spojení několika žánrů tvořící něco úplně nového :)

      Vymazat
  2. Po přečtení anotace jsem byla přikloněná k názoru, že si knihu přečtu. Sice není určena pro mě, pro mojí věkovou kategorii, ale aspoň bych si zavzpomínala. Po přečtení tvého názoru jsem od původního názoru zase upustila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to poměrně náročné čtvio, ale nechci nikoho odradit! :D

      Vymazat
  3. Má nádhernou obálku a po tvé recenzi mám opravdu velké nutkání si jí přečíst! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze, souhlasím s tebou vlastně slovo od slova, jak sis možná přečetla v mé recenzi :)
    Jsem ráda, že ses knihou nakonec prokousala.
    Měj se krásně, Magdi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem koukala, že se naše názory hodně shodují.
      Ano, ale dalo mi to fakt hodně práce! :p

      Vymazat
  5. Já knihu četla... U některých pasáží jsem opravdu odvrátila pohled od knihy a zamyslela se nad úvahami. Sice kniha nepatří mezi mou věkovou kategorii, ale patří mezi mé nejoblíbenější knihy. 😁

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)