Život knihomola (Oct, Nov)

by - 12/07/2016


Ahoj,
koukám, že za měsíc říjen jsem se zase flákala a odložila knižní zhodnocení měsíce až na listopad, takže se z něj stalo zhodnocení dvou měsíců. Omlouvám si to tím, že jsem měla menší čtenářskou krizi a také jsem si vybírala tituly, které mi dávaly více zabrat, proto jsem jich nepřečetla tolik. Nebo zkrátka nebylo dost času, škola je totiž v plném proudu.
Ale konec planých řečí, pojďme se podívat, co jsem stihla přelouskat. :)



Přečetla jsem...

Výsledek obrázku pro bez šance Výsledek obrázku pro jak to mají holky Výsledek obrázku pro kouzelný náramek Výsledek obrázku pro ještě jeden den Výsledek obrázku pro srdeční záležitost kniha Výsledek obrázku pro mechanická princezna Výsledek obrázku pro adéla na svatbě královny margot Výsledek obrázku pro otolína a žlutá kočkaVýsledek obrázku pro monument 14 

databazeknih.cz, martinus.cz, dominoknihy.cz, cooboo.cz, presco.cz

Hodnotím...

Dystopií mám sice načteno na několik let dopředu, přesto jsem se odvážně pustila do další - Bez šance. Četla se mi pomalu a obtížně, ale má zajímavý nápad a potenciál, akční děj a dobrý spád. Do dalších dílů se mi zatím moc nechce, ale jelikož nesnáším nedokončené série, asi si je nakonec přečtu.
Jak to mají holky mě naopak velice překvapilo! Očekávala jsem spíš naivní román, ve kterém už dospělá autorka trochu neobratně vzpomíná na svá mladá léta, takže hrdinka je pak trochu podivínka milující Na větrné hůrce, ale tohle byla vážně jízda. Kniha je nabitá zvraty, nečekanými událostmi, je mírně pobuřující, ale především působí velmi realisticky - dospívání je boj, kamarádky nepřátelé v zbroji a škola bojiště. Do poslední stránky jsem se nemohla odtrhnout.
Po jednom úspěchu přišlo spíše zklamání. Kouzelný náramek je emočně silná kniha s úžasným a důležitým posláním, nicméně jeho krásu bych plně ocenila o pár let starší. Na můj vkus se jedná o málo dějové, spíš lyrické a rozvleklé dílo plné vzpomínek.
Na Ještě jeden den jsem se po ohromném úspěchu prvního dílu hodně těšila. Vůbec jsem si totiž nedokázala představit, jak bude příběh A a Rhiannon pokračovat. Autor to vymyslel vskutku lišácky. Nejdřív jsem byla nemile překvapená, ale po přečtení musím uznat, že zpracování je vážně skvělé!
Asi nejhůř dopadla Srdeční záležitost. Opět patří mezi knihy s významným poselstvím a silnými emocemi, ale těžko ji zařadit k určité věkové skupině. Vypráví o středoškolácích, ale obávám se, že jen málokterého středoškoláka bude bavit.
Mechanické princezna jako velkolepé finále Pekelných strojů? A nebo taky ne... Autorka měla osekat věčné rozebírání milostných vztahů a citového rozpoložení jednotlivých občas až otravných hrdinů a raději dodat knize trochu šťávy, akce a dějovosti. Očekávané finále s Mortmainem příšerně odbyla, proto ode mě Mechanická princezna nezískala tolik chvály jako předchozí díly.
Nejdřív jsem myslela, že Adélu na svatbě královny Margot úplně vynechám, ale nakonec jsem jí dala šanci a dobře jsem udělala. I když zpracováním je vhodnější spíš pro mladší slečny, propojení Dumasovy knihy Královna Margot s příběhem dívky Adély i celkové téma a hlavní myšlenka mě nakonec zaujaly!
Otolína a žlutá kočka se stala krásným zpestřením mého čtecího repertoáru. Možná se jedná o příběhově jednoduchou knihu určenou primárně pro děti, nicméně obsahuje naprosto dokonalé kresby nadané ilustrátora Chrise Riddella, což mě nemohlo nechat chladnou! Čtení Otolíny mě pohladilo po duši, škoda, že má sotva přes sto stran.
I postapokalyptického žánru mám dost. U Monumentu 14 jsem se bála, že mi nepřinese nic nového, to jsem se ale hodně zmýlila. S nadšením jsem hltala jednu stranu za druhou naprosto ponořená do napínavého příběhu skupiny dětí uvězněných v supermarketu po sérii přírodních i lidských katastrof. Autorka se totiž zaměřila také na vztahy a reakce jednotlivých postav, což knihu ozvláštnilo a dalo jí možnost zazářit mezi jinými díly téhož žánru.

Kniha měsíce 

ŘÍJEN
Výsledek obrázku pro jak to mají holky

Za měsíc říjen jsem vybrala knihu Jak to mají holky? Nechápete moji volbu? Pak rychle utíkejte do nejbližší knihovny či knihkupectví a knížku si opatřte. Je to vážně skvělé a oddechové, přesto však bouřlivé čtivo.

LISTOPAD
Výsledek obrázku pro otolína a žlutá kočka

Ne že by Monument 14 nebyl skvělý, i on si tuto pozici zaslouží. Ale na Chrisovy dokonalé kresby, které obsahují tolik fantazie a nápaditosti, nedám dopustit.

Statistiky

Za dva měsíce je to celkem 9 knih, což tedy není nijak ohromující výkon, vždyť jen za září jsem přečetla stejný počet. Na stránky to vychází na 2620, to už je docela hezké číslo.
Dvě knihy (Bez šance, Jak to mají holky) jsem si zapůjčila v knihovně, celých šest knížek jsem obdržela jako recenzní výtisky a jediný Monument 14 pochází z mé knihovničky.


Ulovila jsem...


Aspoň v hromadění nových krasavců se mi dařilo.
Několik Převaha recenzních výtisků (Srdeční záležitost, Ještě jeden den, Adéla na svatbě královny Margot, Mechanická princezna, Otolína a Žlutá kočka a Stopa), jedna bohatá výhra (Kukuřičný město, Marcelo ve skutečném světě a Billie), dokonce i poněkud chabý nákup v Levných knihách (Kruh) znamenají celkem deset přírůstků za poslední dva měsíce do mé nebezpečně rychle rozšiřující se sbírky knížek. Kapacita knihovny prostě přestává stačit.

Jelikož jsem moula, zapomněla jsem na Stopu a pak už se mi nechtělo všechny knihy aranžovat znovu, vyfotila jsem ji zvlášť.

Tyto články jsou vždy velmi obsáhlé a vyčerpávající, že? Hlavně pokud vydání odkládám a z jednoho měsíce jsou rázem dva :D


You May Also Like

18 komentářů

  1. Pěkný výběr jak přečtených knih, tak i těch nových :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Devět přečtených knih za dva měsíce je hezké číslo a souhlasím s Tebou v názoru na Otolínu, je opravdu parádní :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  3. Samé krasavice. Myslím, že se ti čtenářsky celkem vedlo, když uvážím, že do toho bloguješ, chodíš do školy a já nevím, co ještě. Já sama přečtu více než pět knih za měsíc málokdy :)
    Jsem ráda, že sis většinu knih užila!
    Měj se krásně a ať se daří i v měsících zimních :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, jsem asi trošku víc pozadu, ale kniha Bez šance má již pokračování ? WOow, to se těším, protože mě se knížka moc líbila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, přečetla jsi toho opravdu spoustu :) Mně se nějak v poslední době vůbec nedaří.

    OdpovědětVymazat
  6. Z týchto kníh som čítala iba Mechanickú princeznú a tiež som nebola úplne nadšená. Ale ja som mala zmiešané pocity z celej trilógie. Vždy mi prišlo, že sa dej celej knihy ťahal a akcia na konci prišla aj skončila príliš rýchlo. A rozhodne to tak bolo aj vo finále :/

    OdpovědětVymazat
  7. Krásne prírastky, Mechanickú princeznú si chcem tiež prečítať tak som zvedavá aká bude. Sériu Monument 14 mám rada, hoci som sa stále nedostala k trojka :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jestli ty máš krizi, tak tedy nevím, ja bych nazvala ten stav, v němž se momentálně nacházím já :D
    Nicméně sama se určitě chystám na Pekelné stroje (kamarádka si vychvaluje celou sérii, tak mě snad poslední díl nezklame), Monument 14 (na který jsem teď ještě zvědavější) a Bez šance :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  9. Také teď při té škole nemám moc času na čtení, škola je hrozný žrout času :D
    Bez šance byla fajn dystopie, jsou asi lepší, ale i tak to vůbec nebylo špatné čtení..
    Den co den jsem četla asi před rokem a mě bohužel moc nenadchnul, ale přesto pokračování také plánuji, tak bych se k němu mohla brzy dostat :D
    Krásné tituly, jak přečtené tak ulovené :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kristýna, The Book Talk Blog: Ano, devítka je fajn, ale vůbec by mi nevadilo přečíst víc, protože nové knihy se objevují strašně rychle :)

    OdpovědětVymazat
  11. Hanka the bookworm: Jenže jako správný knihomol bych toho chtěla přečíst ještě víc! :D
    Děkuji, tobě přeji to samé :)

    OdpovědětVymazat
  12. Knižníci Vo: Ne, myslím, že ještě ne, ale určitě se chystá. Já jen nevím, jestli se do něj budu pouštět :D

    OdpovědětVymazat
  13. Knižní Svět: To znám, i já mám pocit, že za prosinec to bylo docela bídné a s lednem to nevypadá o nic lépe :p

    OdpovědětVymazat
  14. Martina geekishlife: Ano, to jsi vystihla úplně perfektně. I mně se zdál konec najednou příliš akční a urychlený.

    OdpovědětVymazat
  15. Casion. To je škoda, doufám, že ji i u vás na Slovensku brzy vydají, protože neukončené série vážně nesnáším :D

    OdpovědětVymazat
  16. Lory Humble: Co třeba megačtecí krize? :D
    S Pekelnými stroji bych byla opatrná, avšak Monument 14 doporučuji! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Kate: Přesně... Ve tři, mnohdy i déle přijdu domů, tím ale moje školní povinnosti rozhodně nekončí...
    Den co den je hodně zvláštní kniha, takže chápu, že ne všechny osloví. :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)