Ben Sanders: Zlo

by - 2/23/2017

American Blood


Ben Sanders / Ludmila Janská / xxx
Vydáno r.  2015 (NZ) a r. 2016 (ČR)
Leda / 336 stran / pevná vazba + přebal
Thrillery / Krimi

NEJHORŠÍ SKUTKY…
Mladý newyorský policista, který je po mnoho měsíců nasazen jako tajný agent do hnízda drogové mafie, nakonec nezvládne krajní situaci a těžce zraní člověka. Marshalla trápí pochybnosti a výčitky svědomí za tento čin i za násilné činy jiných policistů, jež ve své kariéře zažil. Chce skončit, odejít od policie a vůbec zmizet z města. Ještě k tomu se schází s Chloe, dcerou mafiánského bosse, a vypadá to vážněji než jen jako zálet. Pak ale v sídle mafie dojde k přestřelce…
… HO DOSTIHNOU ZÁROVEŇ S NAJATÝM VRAHEM

Několik let nato žije Marshall v ústraní v rámci ochrany svědků, ale stále ho pronásledují pocity viny. Když ve městě zmizí mladá žena Alyce Rayová, která mu na fotografii v novinách něčím připomíná Chloe, pustí se do riskantního vyšetřování jejího únosu. Jednotlivec by sice neměl píchat do vosího hnízda organizovaných zločinců, Marshallův důrazný postup však nese ovoce. Když už chybí málo, aby záhadné zmizení objasnil, dostihne ho jeho minulost – a také profesionální zabiják.

Recenzní výtisk od Leda.cz

Můj názor

Spolupráce s nakladatelstvími mi otevírá nové možnosti a už několikrát jsem díky nic objevila překvapivě dobré knihy, které bych jinak asi přešla bez povšimnutí. Stejně tomu je i v případě knihy Zlo od novozélandského spisovatele Bena Sanderse. Obálka mi nepřipadá nikterak výrazná, v knihkupectví by mě do očí asi nepraštila. Když mi však přišla nabídka přečíst a zpracovat knihu jako recenzní výtisk, řekla jsem si, že za pokus nic nedám, třeba mě Zlo příjemně překvapí.

Jak už samotná anotace ukazuje, příběh, o němž Zlo vypraví, je silně provázaný s minulostí postav. To, co se odehrálo dřív a přivedlo aktéry do momentální situace, se ale nedozvíme hned. Dostáváme jen malé indície, příběh se skládá kousek po kousku. Vše se odehrává na jihu USA, v Novém Mexiku v Santa Fe a blízkém okolí. To pro mě byla nezvyklá, tudíž zajímavá a osvěžují volba, autorovi se povedlo zvolené prostředí dokonale vykreslit a zachytit zdejší atmosféru.

Děj vypráví hned několik postav, což vyprávění nesmírně oživuje, a na finále, které vás zaručeně překvapí, si musíte počkat až do poslední chvíle. V knize nechybí působivé přestřelky, které jsou sice krvavé a znepokojující - některé části mohou na čtenáře působit dokonce až nechutně, to vše ale knize dodává správný ráz a údernost. Ben Sanders píše čtivým způsobem, vyhýbá se hluchým místům, preferuje neustálou akci a nečekané zvraty.

Postavy se mi velmi líbily. Autor je nedělí na černé a bílé, každá z nich v sobě má více či méně dobra nebo zla. Díky tomu vypadají jejich charaktery velmi realisticky a jejich chování působí lidsky. Zejména Marshalla - hlavního hrdinu - jsem si oblíbila. Program na ochranu svědků a jisté nebezpečné známosti z minulosti z něj udělaly sólového hráče, který sice zastupuje zákon a dodržuje morální zásady, nicméně se nebojí použít ani ostřejší metody k dosažení cíle a s grázly se nepáře. Kupodivu jsem soucítila i s Royem Trojasem, který stojí na druhé straně zákona.

Velkým zklamání pro mě byla zmizelá dívka Alyce Rayová. Z anotace jsem získala mylný dojem, že bude mít v příběhu spíše důležitější roli a že se její únos bude řešit více. Její význam je však zanedbatelný,v knize téměř nevystupuje a po většinu času se na ni úplně zapomíná. Její přítomnost (respektive nepřítomnost) vnímám jen jako nastrčenou zápletku sloužící k tomu, aby se věci daly do pohybu, aniž by to postrádalo smysl. Hlubší návaznost nebo souvislosti bohužel nemá. Skutečný příběh je úplně o něčem jiném.

Neznám novomexické poměry a způsoby, některé pasáže na mně však působily příliš nerealisticky a přikrášleně jako taková novodobá kovbojka, za což musím strhnout pár procent dolů. Jinak se mi ale kniha překvapivě líbila, ačkoliv tento žánr nijak nevyhledávám. Autor má velmi čtivý styl založený na dějovosti a šokujících zvratech, klade důraz na vykreslení postav, prostředí i atmosféry, díky čemuž je kniha čtenáři ihned bližší. Upozorňuji akorát na trochu větší množství krve a mrtvol, ale to rozhodně není překážkou k dobrému čtenářskému zážitku.

Hodnocení 

Obálka
65%

Příběh
70%

Za knihu děkuji nakladatelství Leda.
Výsledek obrázku pro leda nakladatelství  logo

Knihu si můžete zakoupit zde.

*****

Sledujte ceny na portálu Srovname.cz
Výsledek obrázku pro srovname.cz
 

You May Also Like

10 komentářů

  1. Skvělá recenze, Majdi, vážně. Kniha mě určitě láká, tak doufám, že se k ní jednou dostanu :)
    Měj se moc hezky a ať se další kniha líbí alespoň tolik, jako tahle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vyzerá zaujímavo, zaujalo ma to prostredie a prepojenie s mafiou. Ďakujem za tip na čítanie a vydarenú recenziu, celkom si ma navnadila :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, já sama se n aknihu chystám, ale nebudu raději říkat kdy. Já to sama nevím. Ale těším se na ni. Přestože hodnotíš knihu 70% určitě má své klady :)

    OdpovědětVymazat
  4. O knize slyším poprvé, ale rozhodně mě zaujala! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka nevypadá vůbec špatně, ale nemůžu říct, že bych z ní byla tak moc nadšená, že bych si jí musela hned přečíst. :/

    OdpovědětVymazat
  6. Hanka the bookworm: Děkuji moc, tvoje pochvaly mě vždy potěší :) Určitě knihu zkus :)

    OdpovědětVymazat
  7. Bilbovy knihy: Důležité je, že se na ni chystáš :D Pusť se do ní, až budeš mít chuť :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nasťa: Je o ní bohužel málo slyšet, přitom je docela skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Verča Nováková: Chápu, to je věc osobního vkusu :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)