Letem knižním světem

by - 2/16/2017


Ahoj,
nápady na nové články občas přichází v nečekanou dobu za ještě nečekanějších okolností. Ale to asi dobře znáte. 
Takže jsem zase měla jednu ze svých produktivnějších chvilek, kdy jsem se zmohla na něco víc než jen na obvyklý unboxing nebo sepsání recenze. V hlavně mě pošimral nápad o spojení cestování s knížkami. O co se jedná?
Je to vlastně takový TAG, který se posílá dál a je nabušený zajímavými knižními tipy podle vaší libosti.
Je fakt, že čteme. Nejspíš čteme docela hodně. A každá (drtivá většina určitě) knih má svého autora, který pochází z nějakého koutku světa. Mnoho jich je z Ameriky, nebo z Velké Británie, ale jistě jste se setkali i s autory z jiných států.
Já jsem vybrala 10 částí světa, potažmo států a mým úkolem je vybrat ke každému z nich jednu knížku, kterou jsem četla (nebo si chci přečíst), jejíž autor pochází právě z tohoto místa. Přihodit pár slov navrch se samozřejmě doporučuje.
Ráda bych z toho udělala putovní záležitost, aby se posbíralo co nejvíc zajímavých knížek, takže se neváhejte zapojit také. Státy si můžete navolit sami :)

Kanada

Začněme na severu, v Kanadě. Z této země mimo jiné pochází talentovaná autorka Megan Crewe, která se představila s knižní trilogií Fallen world. U nás zatím vyšly pouze dva díly a jak to bude s tím třetí, to se zatím neví úplně jistě. Pokud máte rádi dystopie a žánr young adult, Tak padne náš svět vás rozhodně nezklamame.


Výsledek obrázku pro tak padne náš svět

Začíná to jako svědění, kterého se nemůžete zbavit. Pak přijde horečka a šimrání v krku. Pár dní nato budete vykládat svá tajemství na potkání neznámým lidem, jako by to byli vaši staří přátelé. Za další tři dny vás postihnou paranoidní halucinace.
A pak budete mrtví...
Šestnáctiletá Kaelyn žije na ostrově nedaleko pobřeží. Když její nejlepší kamarád odjíždí studovat na pevninu, vůbec ji nenapadne, že ho možná už nikdy neuvidí. Ale pak její malou ostrovní komunitu postihne podivná virová epidemie. Počet mrtvých narůstá a vláda dá ostrov do karantény: nikdo nesmí z ostrova odjet, ani se na něj vrátit.
Ti, kteří jsou dosud zdraví, musejí bojovat o tenčící se zásoby potravin, aby neztratili naději na přežití. Zatímco svět, který Kaelyn znala, se kolem ní hroutí, ona nachází nečekané spojence, přátelství i novou lásku. A když ji virus začne okrádat o přátele a rodinu, ze všech sil se snaží udržet si víru, že musí existovat způsob, jak zachránit lidi, kteří jí jsou nejdražší.

USA

Z USA k nám každoročně dorazí nepřeberné množství knižních novinek - některé jsou samozřejmě kvalitnější, některé jsou vyloženě braky, ale to už záleží na vkusu čtenáře. Vybrat proto jednu knihu nebo sérii je docela náročné, takže jsem se rozhodla pro žánrově poměrně nezvyklou. Scott Westerfeld stvořil úžasný příběh na pomezí fikce a skutečných historických událostí z období první světové války. Seznamete se prosím s Leviatanem.


Výsledek obrázku pro leviathan série
První svazek nesmírně napínavé nové série pro mladé dospělé. 
Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Rachoťáky, kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se s eznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná.

Jižní Amerika

Ze Severní Ameriky se plynule přesuneme na jižní polokouli, konkrétně do Brazílie, protože Veronica Rossi, autorka celosvětově známé a oblíbené série Nebe, pochází právě odsud. To jsem třeba já vůbec nevěděla.


Výsledek obrázku pro pod nekonečnou oblohouHlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

Afrika

Proč se vracet na sever, raději zůstaneme ještě chvíli v teple a přes Atlantický oceán odcestujeme na samý jižní cíp Afrického světadílu do Kapského města, kde žije spisovatelka Lauren Beukes. Té se podařilo mě naprosto odrovnat psychothrillerem Dívka, která se třpytila. Ze čtením jsem si odnesla silné pocity, převládala fascinace spojená s hrůzou a děsem.



Výsledek obrázku pro dívka, která se třpytilaHarper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.

Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.

Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

Španělsko

Výsledek obrázku pro apokalypsa z začátek konceKonečně se ocitáme na evropské půdě. Z Afriky je to opravdu blízko do Španělska, takže si odskočíme právě tam. Španělských autorů neznám zase tolik lidí, vlastně asi jen jednoho. Ale stačí mi to, protože Apokalypsa Z: Začátek konce se mi neskutečně líbila, neboť neprostrádala napínavý příběh ani správnou atmosféru útoku zombií. Představuji vám Manela Loureira. 


Je konec civilizace. Neexistuje internet, televize ani mobilní telefony. Nezbývá nic, co by člověku připomnělo, že je lidským tvorem. Apokalypsa začala. Teď zbývá jediný cíl: PŘEŽÍT!
Nestává se často, aby se knize španělského autora podařilo stát bestselerem v anglicky mluvících zemích, ale španělskému novináři Manelu Loureirovi se to povedlo. Jeho kniha se stala kultovní, ještě když vycházela na pokračování na internetu, takže se brzy dočkala knižního vydání a záhy překladů do několika jazyků. V současné době se pracuje na jejím zfilmování.

Francie

Za Španělska je to jenom krok do turisticky oblíbené Francie. Zde žije nebo žilo mnoho ohromujících literárních talentů, ale já jsem se rozhodla zmínit knihu pro někoho možná úplně neznámou Adéla na svatbě královny Margot od Siléne Edgar. Ačkoliv je to knížka spíše pro mladší čtenářky, obsahuje i mnoho témat k zamyšlení.


Výsledek obrázku pro adéla na svatbě královny margot
Adéle je třináct let a nikdo jí nerozumí. Rodiče s ní moc nemluví, škola ji nebaví a ještě ke všemu jim učitel francouzštiny dal na prázdniny za úkol přečíst Královnu Margot od Alexandra Dumase, která je tak nudná, že Adéla při čtení usne… A jako zázrakem se ocitne v době, o níž kniha vypráví – v 16. století na svatbě královny Margot a Jindřicha Navarrského v Louvru! Seznámí se s francouzským královským dvorem, a dokonce potká krásného šlechtice Samuela.
Každou noc se ve snech vrací na honosné plesy za Samuelem a už nedokáže rozlišit, co je více skutečné – život v minulosti, nebo současnosti? A hlavně najednou neví, kde by chtěla žít. Opustit své přátele a rodinu v naší době není jednoduché, ale i přesto se musí rozhodnout, bude žít v roce 2015, nebo 1572?
Navštivte s Adélou napínavou dobu plnou přepychových šatů, velkých plesů a banketů!

Německo

Dlouho se ve Francii neohřejeme, protože míříme do sousedního Německa. I tady bych najdeme mnoho významných spisovatelů se zvučnými jmény, ale já si vybrala jednu ne tolik známou autorku Jenny Mai Nuyen, která mě ohromila a také dovedla až k slzách knihou Nijura. Jestli máte rádi fantasy, určitě by vás tato knížka neměla minout.

Výsledek obrázku pro nijura dědictví koruny elfůKdyž mladá dívka s polovinou elfí krve v žilách najde v lese podivný nůž, netuší, že se právě stala klíčovou postavou v konfliktu, který ohrožuje všechno kolem ní. Mírem na světě otřásl neuvěřitelný zločin: Elrysjar, jednu z dvojice magických korun elfů (mimochodem ta druhá se jmenuje Nijura), ukradl člověk! Kdo se jí zmocní, je nezranitelný a bahenní elfové ho musí bezpodmínečně poslouchat. Tajemného krále ze světa lidí získaná moc zaslepila. Shromáždil kolem sebe armádu Šedých bojovníků, aby svoji hrůzovládu rozšíříl po celém světě – jediná zbraň ho může zastavit – nůž, v nějž se proměnila druhá magická koruna patřící svobodným elfům, kteří neúpí v područí nového krále.
Nůž potřebuje pána – a vybral si Nill. Dívka se najednou stává hříčkou různých zájmů. I když ji pronásledují Šedí bojovníci, vydává se v doprovodu několika statečných druhů na nebezpečnou cestu ke králově věži.
Napínavé zápletky tě vtáhnou do fantastického světa plného překvapivých dobrodružství a do dojemného příběhu o lásce, věrnosti a zradě.  

Rakousko

Výsledek obrázku pro saeculumI v Rakousku najdeme skvělé autory, kteří se zaměřují na literaturu pro mládež. Rozhodně bych neměla vynechat Ursulu Poznanski, která vydala už několik vždy velmi úspěšných a napínavých knih. Z její tvorby jsem četla Erebos nebo Saeculum, které se mi velmi líbilo.

Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako
výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí
na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…  

Slovensko

Výsledek obrázku pro džínový deníkSlovenské spisovatele moc ozkoušené zatím nemám. Vzpomínám si akorát na Zuzku Šulajnovou a Džínsový deník. Co si budeme povídat, není to bůhvíjaká kvalitní četba, ale spíš lehčí oddechový román pro všechny láskychtivé dívky. Navíc je to zpracované velmi zajímavou deníkovou formou.

Číst cizí deníky se sice nemá, ale ono je to taková zábava! Patnáctiletá Paula nás nechá nahlédnout do svého nejintimnějšího soukromí, seznámí nás se svými přáteli, rodinou, dozvíme se o jejích obavách z nástupu na novou školu, popíše roztržky s kamarádkami a spolužačkami, ale hlavně se detailně zabývá klukovskými city. - No, kdo by se v tom vyznal?  

Velká Británie

Česko prostě přeskočím. Doufám, že mě za to neukamenujete, ale moc kvalitních tvůrců moderní literatury pro dospívající jsem zde doposud neobjevila. Za tipy budu ráda, ale nyní raději přeplujme kanál La Manche a zamiřme do Velké Británie. Kroniky světakraje z pera Paula Stewarta jsem vybrala nejen pro jejich poutavý příběh, ale především kvůli dokonalým ilustracím Chrise Riddella. Tato série rozhodně nepostrádá pravý britský styl.

Výsledek obrázku pro cesta za tajemný hvozdPrvní díl z prozatím pětidílné řady, napsané v nejlepší tradici žánru fantasy, líčí dobrodružné putování chlapce Snítka za tajemstvím svého osudu. Hrdina vyrůstal u lesních trollů, jednoho dne však musí prchnout před létajícími piráty a vydá se na dlouhou pouť Hvozdem, který leží uprostřed Světakraje obývaného nevídanými tvory a krvelačnými příšerami. Všude číhá nebezpečí, každý další Snítkův krok může být tím posledním… Kroniky Světakraje slaví úspěch u malých i velkých čtenářů po celém světě a potěší všechny, kteří si oblíbili Pána prstenů či Harryho Pottera. Svébytnou součástí příběhu jsou také ilustrace Chrise Riddella, které děj nejen ilustrují, ale i dále dotvářejí. Od 10 let.  


Irsko

Cestou na sever se stavíme i v sousedním Irsku, odkud pochází sympatická Sarah Crossan, kterou znám díky postapokalyptické dvoudílné sérii Dech. Knihy jsou nejen čtivé, ale přináší také možnost zamyslet se nad naším chováním k planetě a jeho důsledky.


Výsledek obrázkuNic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.  

Severské země

Hurá do zimy! Já jsem hrozný zmrzlík, takže Švédsko nebo Finsko nepatří zrovna mezi moje vysněné destinace na dovolenou, ale určitě bych se sem jednou ráda podívala. Mimoto zde žije světoznámý Jonas Jonasson, který zazářil s několika humornými romány, například se Stoletým staříkem, který vylezl z okna a zmizel. Na světě je dokonce i filmové zpracování!


Výsledek obrázku pro stoletý staříkV den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho sté narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášeno pátrání, dostane se jako slepý k houslím ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho „ukradl“, tak policisté. On se ovšem se svými pronásledovateli postupně spřátelí, takže vše dopadne úplně jinak, než čtenář očekává. Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Švédska, Evropy a světa v průběhu dvacátého století. Jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky – od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla, Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena – a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události (např. sestrojení atomové bomby).  

Rusko

Rusko je veliká země, vynechat by ho byl velký čtenářský hřích. A ruští autoři jsou opravdu výjimeční. Nejen ti minulí, ale i současní. O Dmitrym Glukhovském jste rozhodně museli už někdy slyšet. Kromě Metra 33 a jeho dvou pokračování vydal i knihu Budoucnost.


Výsledek obrázku pro METRO 33 SÉRIEArťom žije se svým pěstounem ve spletitém labyrintu moskevského metra, na jediném místě na světě, kde je lidstvo po jaderné válce schopné alespoň zčásti přežívat. Jednotlivá lidská společenství živoří v šachtách metra, kde co stanice, to zvláštní komunita, jakýsi mikrostát se všemi svými ctnostmi a nešvary, které známe z každodenního života na zemském povrchu.
Arťom se nachází na stanici, která je sice pokládána za jedno z bezpečnějších míst v obrovské síti tunelů, avšak tuto jistotu narušuje temná moc, jež hrozí zničit nejen chlapcovo útočiště, ale celé metro. Mladík, jenž kdysi porušil jedno ze základních přikázání života v metru, je nucen – aby odčinil svou vinu – putovat od jedné stanice ke druhé, projít celým moskevským metrem až do poslední stanice, kde žijí v ideálním společenském zřízení kazatelé. Ti údajně vlastní záhadný předmět, který Arťom musí získat, aby zachránil metro před zkázou, jež hrozí nejen zevnitř podzemního mikrosvěta, ale proniká sem i z povrchu v podobě temných sil..

Austrálie

Výsledek obrázku pro illuminae knihaAsii bohužel jenom rychle prolétneme, protože jsem zatím neměla tu čest s žádným současným asijským spisovatelem, pokud mě paměť neklame, a zamíříme k protinožcům do věčně slunné Austrálie. Za zmínku určitě stojí poměrně nedávná novinka Illuminae, která mi svým zpracování vážně vyrazila dech. Napsala ji Amie Kaufman ve spolupráci s Jayem Kristoffem.


Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků.

Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.


V Austrálii bych naše knižní putování ráda ukončila, protože Austrálie je moje vysněná země a zde bych klidně zůstala déle. Kromě toho článek už je taky dlouhý dost. Pokud vám zde nějaká země, kniha či autor chybí, můžete sednout k počítači a ihned vytvořit vlastní verzi článku. Jenom mě prosím nezapomeňte zmínit jako autora. :)

Eliz

You May Also Like

21 komentářů

  1. Od slovenských autorov určite doporučujem Mariotovich dedičov a Insomniu :) pekne napísaný článok :)

    Jane z www.headinbooks.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý tag a hned s několika mými oblíbenými knížkami. Především zahrnutí Metra mne potěšilo :) Popřemýšlím a možná se zapojím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem ke komentáři výše, který naráží na Slovensko, mne tak ještě napadá - co ty a česká literatura? Je škoda, že se zde žádná kniha neobjevila ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé to je naozaj super nápad na článok arada sa tiež zapojím, snáď to stihnem ešte tento mesiac :D Uvažujem, či urobiť jeden článok takto ako ty, alebo urobiť samostatný článok pre každú krajinu, aby som vybrala viac kníh, ešte uvidím :D
    Metro 2033 som čítala aj Storočného starčeka a sú to naozaj dobré knihy. Saeculum si chcem prečíta, od auroky som čítala Erebos a bola to výborná kniha :-) Illuminae ma zaujala a tiež ju mám vo wishliste :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je tak krásný článek, že ho jednou určitě ukradnu, pokud ti to nebude vadit, vážně jsi mě nadchla, i když výběr knih mi není až tak blízký :) Ale třeba tvoje návštěva Austrálie se mi líbila moc :D Geminu netrpělivě vyhlížím :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  6. Super Tag :) Shodla jsem se s tebou na Severu a Austrálii. Možná se zapojím, vypadá to lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, to je skvělý nápad! :) U sebe na blogu chystám na jaro něco maličko podobného, akorát se to bude týkat jen jedné země - Japonska. :) Přiznám se, že třeba od australského autora jsem ještě nic nečetla, mám velké mezery. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Austrálie na 100% souhlasím, u ostatních bych možná volila malinko jinak, ale stejně jsou to všechno úžasné knihy! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek a nápad :) Letem světem se mi líbilo :) U některých autorů jsem vůbec nevěděla, že pochází z tak zajímavých míst :)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý nápad! Vážně mě to nadchlo, takže jdu začít se zpracováváním. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Výborný nápad! Zapojím sa, v podobnej forme ako Casion, so samostatnými článkami.

    OdpovědětVymazat
  12. Jana Smith: Vždyť Nespavost mám vlastně doma! Ještě jsem ji nečetla, ale chystám se!

    OdpovědětVymazat
  13. Dragell: Já a česká literatura si zatím jen vykáme. Pokud znáš nějaké české autory, kteří vážně stojí za to, šup sem s nimi. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Casion: Těším se na tvoje zpracování, myslím, že je to velmi zajímavý nápad rozebrat každou zemi podrobněji :)

    OdpovědětVymazat
  15. Hanka the bookworm: Budu ráda, když se zapojíš, moc mě totiž zajímají tvoje tipy. Ani nevíš, jak se na Geminu těším já! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Naprostá Knihomolka: Tvoje účast mě velmi potěší! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Trinity Estridge: Zrovna Japonsko by mě docela zajímalo, moc o něm nevím, takže se na tvůj článek určitě mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  18. Nasťa: Není divu, je to prostě úžasná kniha! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Aires´s world of books: Já jsem se taky při tvoření tohoto článku dozvěděla spousta zajímavých informací :D

    OdpovědětVymazat
  20. Verča Nováková: Jé, to jsem moc ráda, těším se! :)

    OdpovědětVymazat
  21. Beata: Děkuju, jsem zvědavá na tvoji verzi Letem knižním světem :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)