Becky Albertalli: Probuzení Simona Spiera

by - 5/24/2017

Simon Spier vs. the Homo Sapiens Agenda


Becky Albertalli / Anna Vrbová / xxx
Vydáno roku 2015 (USA) a roku 2017 (ČR)
Yoli / 296 stran / brožovaná obálka
Young adult / Romány

Na začátku všeho byly nevinné zprávy Tumblru… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby. Simon Martina vtáhne do jejich party, ale Abby z toho není nijak nadšená a Simonovo tajemství je v ohrožení…

Recenze pro Martinus.cz

Můj názor

Ještě docela nedávno se na lidi s odlišnou sexuální orientací dívalo skrz prsty. Naštěstí se časy mění a gayové či lesbičky jsou normálně přijímáni do společnosti a mluví se o nich stále víc. Přesto vždy byly a stále přetrvávají nejrůznější předsudky a zarytý odpor. Přiznat se ke své odlišné orientaci vyžaduje nemalou dávku odvahy, zvláště pro dospívající tzv. coming out znamená velmi složitou věc.

Simon Spier je normální a průměrný sedmnáctiletý chlapec s obrovskou, až zarážející závislostí na sladkostech, preferuje zejména sušenky Oreo. Nicméně spadá do populační menšiny, protože je gay. Svoji odlišnou orientaci před rodinou, spolužáky a nejbližšími přáteli zatím úzkostlivě tají. Pravdu zná je jen Blue, tajemný e-mailový kamarád, který je také gay, tudíž si se Simonem skvěle rozumí. Jenže jejich e-maily se dostanou do rukou Martina, který této příležitosti chopí a začne Simona vydírat, čímž se věci dají do pohybu...

Nepotkala jsem snad jediného člověka, který by o knize mluvil negativně. Naopak se mi dostalo jasného a rázného doporučení si Probuzení Simona Spiera bez otálení přečíst.  Knihu v žádném obchodě nepřehlédnete, obálka má totiž sytě červenou barvu, zajímavě zapracovaný název do vystižného titulního obrázku, pěkný hřbet i zadní stranu. S trochou nadsázky si dovolím tvrdit, že obálka vám odhalí 50% příběhu, nebo minimálně jeho nejdůležitější aspekty.

Mnoho lidí nejspíš zaujme gay tématika. Probuzení Simona Spiera je v mnoha ohledech naprosto klasickou young adult knížkou až na jeden zásadní rozdíl. Žádná lovestory mezi chlapcem a dívkou se nekoná, tady jiskra vzplane mezi dvěma kluky. Co se postav týče, Simona jsem si pochopitelně ihned oblíbila, zdál se mi tolik živý a realistický, jako by si autorka vypůjčila exemplář ze sousedství. Opakovaně mě zarážela jen Simonova neuvěřitelná láska ke sladkému a schopnost snídat, obědvat i večeřet na sladko, aniž by dostal cukrovku. Naproti němu stojí tajemný Blue, jehož identita zůstává téměř do konce skrytá, což vytváří napínavou atmosféru a nutí číst dál. Simonovo nejbližší okolí je sbírka mimořádně zajímavých a výrazných osob, zejména Spierovi jsou rodina s velkou spoustou originálních až bláznivých tradic, já jsem se ovšem ze začátku v jejich jménech trochu ztrácela. Když jsem ale pochopila, že Simon má dvě sestry Noru a Alici, mnohé se vyjasnilo. 

Probuzení Simona Spiera se mi četlo výtečně jako už dlouho žádná jiná kniha ne. Jednoduchý jazyk zaručuje, že si u čtení krásně odpočinete a pobavíte se. Děj se nikde nezadrhává, naopak je velmi svižný a plný událostí a zvratů. I když se kolikrát jedná o obyčejné situace všedních dní, autorka je podala velmi poutavě. Na druhou stranu Simonův život je obzvláště dramatický, takže nuda u čtení rozhodně nehrozí. Nejspíš vás překvapí, jak rychle kniha uteče, já jsem litovala, že jsem knihu přelouskala tak rychle! Najdeme zde také samostatné kapitoly s e-maily mezi Simonem a Bluem, jež se postaraly o zajímavé zpestření.

Nepředpokládám, že se mezi čtenáři tohoto článku nachází velké procento lidí s homosexuální orientací, přesto kniha neosloví jenom je. Myslím, že minimálně pár Simonových myšlenek už nám někdy prolétlo hlavou a nad mnohými otázkami jsme se zamýšleli stejně jako on. Kniha je úžasná v tom, že nevtíravým způsobem upozorňuje na špatnost předsudků, na zaryté představy, které lidi zbytečně škatulkují, a ukazuje pravou tvář dospívání. Navíc doslova pulzuje pozitivní energií, která se zaručeně postará o vaši dobrou náladu.

Mnohá klišé, fakt, že Probuzení Simona Spiera je v spoustě ohledech klasickou young adult knížkou, ani nestoudně přeslazený závěr nemohou ovlivnit můj kladný názor. Autorka totiž z tohoto čtenářsky oblíbeného žánru vybrala to nejlepší a stvořila neuvěřitelně příjemné, sladké a citlivé dílko, po jehož přečtení si ten zážitek i dobré emoce budete chtít okamžitě naložit podruhé.


Hodnocení

Obálka
90%

Příběh
90%


Za recenzní výtisk velice děkuji knižnímu e-shopu Martinus.cz
Výsledek obrázku pro www.mmartinus logo
Knihu si můžete zakoupit zde.

Výsledek obrázku pro srovname logo

You May Also Like

12 komentářů

  1. Dlouhou dobu jsem žádnou YA nečetla, ale když vidím, jak všichni vyzdvihují Simona do nebes, začínám po tvé recenzi nad knihou uvažovat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Probuzení Simona Spiera jsem zatím nečetla, ale rozhodně se na něj chystám :)

    OdpovědětVymazat
  3. na seznamu uz mam od vypuknuti davoveho silenstvi :-D tak snad nekdy :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím, je to vážně příjemná knížečka :)

    OdpovědětVymazat
  5. O knihe som už počula a celkom ma zaujala, najmä tou témou, napriek tomu že je to viac-menej klasická YA tak je aj neklasická zameraním na gay tému :-) Osobne nemám v pláne ju čítať, keďže je pomerne mimo môj žáner, ale možno po nej niekedy siahnem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Barbora Voříšková: Myslím, že Simon tě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naprostá Knihomolka: Žádné otálení a rychle se do něj pusť :)

    OdpovědětVymazat
  8. Lucy Lillianne: Ono se to hezky plánuje, ale knížek je tolik :D

    OdpovědětVymazat
  9. Marky: Rozhodně se po ní člověk cítí líp :)

    OdpovědětVymazat
  10. Casion: Být tebou dala bych jí šanci, ale nutit tě nemůžu :D

    OdpovědětVymazat
  11. Probuzení Simona Spiera budu číst asi někdy příští měsíc a jsem moc zvědavá. Snad se mi zalíbí stejně, jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
  12. Kristýna Kaderová: Já věřím, že ano, je to skvělá knížka :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)