V. E. Schwab: Neobyčejní

by - 8/04/2017

Vicious

V. E. Schwab / Lukáš Houdek / xxx
Vydáno r. 2013 (USA), r. 2017 (ČR)
Argo / 368 stran / tvrdá vazba s přebalem
Fantasy / Sci - Fi / Dobrodružství

Skvělý příběh o ctižádosti, žárlivosti, touze a nadpřirozené moci… Victor a Eli, dva samotáři, kteří se poznali na studiích, brzy zjistí, že je pojí společná vášeň k nebezpečí a zážitkům blízkým smrti a také že při vhodných příležitostech dokážou dobře rozvíjet své mimořádné schopnosti, dokud se jim jejich odvaha nevymkne z rukou. Victor po deseti letech utíká z vězení a za pomoci mladé dívky hledá svého dávného kamaráda, zatímco Eli pokračuje ve své misi zbavit se všech dalších nadpřirozených bytostí až na svou tajemnou a nepřemožitelnou pomocnici. Oba poháněni vzpomínkou na zradu a prohru jsou k nezastavení, ale kdo nakonec vyvázne se zdravou kůží? V Neobyčejných autorka přichází s drsným komiksově laděným příběhem, který vás zavede do světa, kde získaná nadpřirozená moc nemusí nutně vést k hrdinství a kde se na spojenectví příliš nehraje. Budete svědky fascinující charakterové studie, která vás donutí přemýšlet o tom, co znamená být hrdinou nebo zločincem, a zda je mezi nimi nějaký jasně definovatelný rozdíl.

Recenze pro Martinus.cz

Výsledek obrázku pro srovname logo


Můj názor

Victoria Schwabová, vystupující také jako V. E. Schwab, už pár knížek napsala a je to znát. Já jsem s ní měla čest u knih Archiv a Dveře do prázdnoty, bohužel třetí díl zatím nevyšel. Do Neobyčejných jsem šla s jistotou, že knihu stvořila již zkušená spisovatelka, navíc jsem nemohla přehlédnout veškeré pochvalné recenze a ohlasy ani velice zajímavé téma, které mě od začátku moc lákalo.

Kniha sice nese poněkud nudný název, který by vás sám o sobě možná ani nezaujal, zato obálka - to už je jiná věc. Stejně jako celý příběh je laděná trochu komiksově. Působí na mě velmi živě a dynamicky, jako by se postavy měly dát každou chvílí do pohybu. Líbí se mi. 

Co se děje týče, nelze mu také upřít onen komiksový nádech a podtext. Hlavní postavy vybočují z davu, mají určité nadpřirozené či neobvyklé schopnosti, které je činí výjimečnými, a především nejsou už tak úplně živí. Svým způsobem jsou to superhrdinové, ale ne úplně v tom smyslu, v jakém si superhrdiny obvykle představujeme. Děj se vyznačuje velkým množstvím akce, dechberoucích situací, řádnou dávkou napětí, šokujících zvratů a mnohdy až krvavých přestřelek s nejistým koncem. 

Jinými slovy Neobyčejní obsahují většinu toho, co mám opravdu ráda. Příběh nikde nestagnuje, naopak postupně graduje až do velkolepého finále. Autorka je opravdu zkušená a psát umí s lehkostí, neboť se mi kniha četla velmi dobře, navíc chytře střídala v kapitolách přítomnost a událostmi minulými, proto děj nejprve vypadal jako mozaika náhodných střípků, postupně se ale začal skládat fascinující obraz utvořený z velkého množství emocí. Zkrátka jsem se nemohla odtrhnout, nemohla jsem přestat číst, stránky mi utíkaly před očima a já hltala každičké slovo. Jak se píše na zadní straně přebalu: Kniha se nedá odložit.

Ve své recenzi rozhodně nesmím opomenout postavy. Vždyť právě na nich příběh především stojí, ony mají velký podíl na úžasnosti a kvalitě knihy. Victoria Schwabová se snaží vytvořit maximální pocit lidskosti, nedělit knižní hrdiny na dobré a zlé, vykreslit je pouze černobíle. Každý je trochu hrdina, ale také i padouch, nikdo není bez viny podroben pečlivé charakterové studii. Úplná nestrannost není samozřejmě zcela možná, pravděpodobně si najdete své oblíbence stejně jako já, na druhou stranu velmi oceňuji jejich mimořádně propracované povahy i styl uvažování. V Neobyčejných se sešla vskutku zajímavá partička osobností, na které těžko zapomenete.

Neobyčejné prohlašuji za ohromující knihu s líbivou obálkou a propracovaným vnitřkem. Kromě skvělého děje, akčního a dynamického spádu a spousta napětí zde najdeme i morální otázky týkající se dobra zla, svědomí, pocitů viny i odůvodnění k mstě a vlastním činům. Konečně se objevil v literatuře objevil i netradiční příběh o klasických superhrdinech, které ovšem staví do nové, nezvyklé role. Jedná se sice spíš o komorní knihu s menším počtem postav, o to lépe zpracovaná a kvalitní však je. Vřele ji mohu doporučit.


Hodnocení

Obálka
75%

Příběh
90%

Za knihu velmi děkuji společnosti Martinus.cz
Výsledek obrázku pro martinus logo
Knihu můžete zakoupit zde.



You May Also Like

14 komentářů

  1. Súhlasím, že obálka sa vydarila a vie dobre upútať pozornosť. Od autorky som zatiaľ čítala iba Divokou píseň a veľmi sa mi páčila. Aj preto by som si chcela prečítať túto jej knihu, navyše ma aj dejovo zaujala a preto ju mám na svojom zozname :D Vďaka za super recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divokou píseň jsem naopak ještě nestihla, ale taky ji mám v plánu :)
      Není za co :)

      Vymazat
  2. Pěkné hodnocení. Knihu mám taky na seznamu, ale zatím je spíše na pozadí. Momentálně mám čtiva dost. Navíc si od ní chci nejdřív přečíst Archiv, který jsem si pořídila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten jsem právě četla, taktéž i druhý díl, ale mrzí mě, že s trojkou to vypadá bledě...

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Jsem ráda, že se ti Neobyčejní líbili :) Já se na ě teprve chystám a aspoň vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je na co se těšit. Doufám, že se ke knize dostaneš co nejdřív :)

      Vymazat
  4. Vypadá to skvěle, určitě si Neobyčejné přidávám na wishlist. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nad touhle knihou přemýšlím, ale nevím, jestli se do ní budu nakonec pouštět.

    OdpovědětVymazat
  6. To nevypadá vůbec špatně, děkuji za ti! O knize budu uvažovat.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Obálka se opravdu vydařila! :) Recenze je skvěle napsaná a kniha tím pádem putuje na můj seznam. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)