Největší showman & The end of the f***ing world | Recenze

by - 1/29/2018

Ahoj,
konečně všechny pololetní písemky, testy a zkoušení skončily... takže můžeme začít sbírat známky nanovo! Alespoň tak to vidí učitelé, takže nečekám žádný dlouhý oddych. Každopádně na blog se snažím najít si čas vždycky. Dnes zabrousíme do světa filmů a seriálů, mám pro vás totiž dvě velmi žhavé tipy, které mě zaujaly.  Konkrétně film Největší showman a seriál The end of the f***ing world, snad vás osloví minimálně jeden, nejlépe oba dva!



Phineas Taylor Barnum (Hugh Jackman) je vizionář, jehož upřímné nadšení je naprosto nakažlivé. A to i v časech, kdy jeho nezlomný optimismus a energie jsou jediným bohatstvím, které zrovna má k dispozici. Barnum začíná svou životní cestu vedoucí až k hvězdnému úspěchu s naprosto prázdnou kapsou, za to však s hlavou plnou fantastických nápadů. Díky nim vytvoří a postupně sestaví fascinující show zaplněnou úžasnými žongléry, tanečníky, akrobaty, vousatými zpěvačkami, nejsilnějšími, nejmenšími i nejvyššími muži. Z jeho představení se navzdory mnohým předsudkům stává celosvětová senzace. A Barnum úspěch své show dokáže náležitě podpořit pomocí do té doby nevídané reklamní kampaně, která mu vyslouží označení „princ humbuků“ a jeho jméno se stává synonymem pro pořádně nafouknutou propagaci. (ZDROJ: CinemaArt)

Režie: Michael Gracey
Související obrázekScénář: Jenny Bicks, Bill Condon
Hudba: John Debney, Benj Pasek, Justin Paul, Joseph Trapanese
Vznik: USA 2017
Délka: 105 minut
Žánr: Muzikál, Drama
Hrají: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Paul Sparks, Gayle Rankin, Natasha Liu Bordizzo, Yahya Abdul-Mateen II, Fredric Lehne a další...

MŮJ NÁZOR

Nový muzikál s Hughem Jackmanem, kterého většina zná nejvíc jako marvelovského Wolverina a jež patří mezi moje oblíbené herce, mi ihned padl do oka.  Naposledy jsem viděla La la land, který se mi sice moc líbil, ale působil na mě trochu depresivně. Zato trailer Největšího showmana sliboval pořádnou jízdu

Tvůrci vybrali skutečnou historickou postavou Phinease Taylor Barnuma - kontroverzního amerického podnikatele 19. století, jehož báječným a vzrušujícím životem showmana se inspirovali. Zcela ve shodě s tímto tématem se pustili do formátu muzikálu, což byla jednoznačně dobrá volba.

Děj není nijak výrazně nápaditý a originální, povětšinou předvídatelně, avšak bez zádrhelů a hluchých míst lehce plyne vpřed. Ale Největší showman je určený především na pohled a poslech. Na obrazovce před vámi víří pestrý rej barev a úžasných kostýmů, herci a tanečníci předvádí dokonale sladěné a propracované taneční choreografie, které mě nepřestávaly ohromovat po celou dobu. To vše doprovázela skvěle zkomponovaná a barvitá hudba. Pěvecké výstupy podkreslovaly a doplňovaly příběh, písničky působily velmi chytlavě a hravě. Vizuální efekty hrají ve filmu hlavní roli.

Co se týče postav, nejvíce samozřejmě zazáří Hugh Jackman ztvárňující Barnuma a to natolik, že nechtěně zastiňuje ostatní aktéry, nejsilnější dojem jsem si odnesl z něj. Na druhou stranu do hereckého výkonu vložil tolik energie a elánu, že mi to ani moc nevadí. K nejvýraznějším záporů filmu patří křečovitost, klasické klišé prvky. Na někoho můžete taky působit příliš idealizovaně a přeromantizovaně. I přes tyto nedostatky ho však hodnotím velmi kladně. Největší showman mě moc bavil a přinesl mi dobrou náladu.

85%

***


James (Alex Lawther) je sedmnáctiletý kluk, který si o sobě myslí, že je psychopat s potřebou zabít člověka. Alyssa (Jessica Barden) je také sedmnáctiletá a právě začala chodit na stejnou školu jako James. Vyznačuje se svým více než hrubým jazykem a tendencí neustále porušovat pravidla. Oba hrdinové nemají z různých důvodu jednoduché dospívání. Seznámí se dost netradičním způsobem na školním obědě. Později spolu z dost odlišných důvodů začnou chodit, a tak celý příběh začíná. (ZDROJ: MrBlonde)

Režie: Jonathan Entwistle
Související obrázekScénář: Charlie Covell, Jonathan Entwistle
Hudba: Graham Coxon
Vznik: Velká Británie 2017
Epizody: 8 x 25 minut
Žánr: Komedie, Drama
Hrají: Jessica Barden, Alex Lawther, Steve Oram, Wunmi Mosaku, Gemma Whelan, Christine Bottomley, Navin Chowdhry, Jonathan Aris, Eileen Davies a další

Nejdřív vás musím varovat.  Po prvním díle možná nabudete dojmu, že tento seriál je až příliš podivný, nebo dokonce trochu strašidelný. Ale právě tou divností a zvláštní, lehce nepříjemnou atmosférou zaručeně osloví.

Jelikož stopáž je po 25 minutách, jedna epizoda uteče rychle a divák nedokáže odolat zvědavosti, cosi ho táhne dál. The end of the fucking world je spíše komorní drama, které se soustředí zejména na dvě hlavní postavy, Alyssu a Jamese. Nejprve mě děsili, ale velmi záhy jsem si k nim našla cestu a s každým dílem moje sympatie k nim rostly. Jelikož postav je tam opravdu pomálu, každá z nich má svůj jasně daný a výrazný charakter, takže si ji dobře zapamatuje. 

Zápletka není nijak složitá ani nápaditá, záhy se ale začne komplikovat a na Jamese a Alyssu se nabalují další a další problémy. Po dějové stránce seriál neoplývá přehršlím akce, ale ani se nikde neseká a nezastavuje. A i přesto je pěkně napínavý. Tvůrci oplývají velice zvláštním stylem pro humor, libující si v kontroverzních vtípcích a narážkách. A to jsem milovala.

Shrnuto a podtrženo, ve výsledku mi osm dílů bylo málo a doufám v brzké pokračování, neboť příběh skončil v tom nejnapínavějším okamžiku Tento seriál bez debat vyčnívá mezi ostatními a až magicky přitahuje.

80%

Jaké dobré filmy a seriály jste v poslední době viděli vy? :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

18 komentářů

  1. O muzikáli som už počula, kamarát mi ho odporúčal, tak keď budem mať niekedy čas možno si ho pozriem :-) Seriál vyzerá tiež fajn, príde mi pomerne originálny, takže aj naň mrknem :D

    OdpovědětVymazat
  2. The end of fucking world vypada super. Mne pred nedavnem nadchly Sedmilharky a ted Stranger things, to je neco neskutecneho. V zivote jsem asi nevidela lepsi serial...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stranger things je boží!
      A Sedmilhářky docela taky B)

      Vymazat
    2. Stranger things jsem viděla, už obě série a jsem maximálně nadšená! Sedmilhářky zkusím :)

      Vymazat
  3. První mě taky zajímá :-) snad se mi to bude líbit...

    OdpovědětVymazat
  4. The Greatest Showman se mi taky líbil, i když souhlasím s tím, že děj nebyl až tak nápaditý, ale ve výsledku to byla moc hezká podívaná, zpětně bych asi ocenila, kdyby i některé z vedlejších postav měli víc prostoru a byli víc rozvinuty.
    A na The End of the F***ing World se někdy (snad už tenhle týden) chystám. Zatím jsem slyšela jen samé kladné názory, tak jsem celkem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že ostatní postavy mohly dostat trochu více prostoru :)
      Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit :)

      Vymazat
  5. Na Netflixu jsem viděla asi dva díly the end of the fucking world a nějak mě to nevzalo. Určitě tomu dám ještě šanci, protože si to chváli nadprůměrná většina lidí ale přijde mi to jako hrozně nucený klišé.
    Jinak Showmana chci určitě vidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to taky ještě po dvou dílech klidně vzdala, ale pak mě to fakt chytlo! :) Takže to ještě zkus :)

      Vymazat
  6. "Největší Showman" mě zaujal už od prvního okamžiku, co jsem zahlédla trailer a slyšela několik filmových melodií. Kvůli zkouškám jsem se, ale na něj do kina nedostala a tak doufám, že ho ještě o víkendu budou někde promítat, moc ráda bych ho viděla! :D

    Wow, to vypadá trochu děsivě! :D I když už po přečtení anotace mě příběh opravdu zaujal! Děkuji za typ, který si okamžitě připíšu na svůj pomyslný "To read seznam", který je už i tak nekonečně dlouhý. Omega má poslední dobou v nabídce samé skvělé kousky, to se musí nechat! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyžtak ho najdeš už i online :) Já vím, není to jako kino, ale lepší nez nic :D

      Vymazat
  7. Největší Showman mě moc nezaujal, ale The end of the f***ing world jsem si zamilovala. I přes to jak krátké epizody byly jsem si postavy oblíbila a ten konec... no potřebuju nutně další sérii. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že bude brzo, protože se mi vůbec nechce čekat :/

      Vymazat
  8. Největšího showmana jsem ještě neviděla, čekám až bude ke stažení v dobré kvalitě. Ale slyším samé chvály, tak jsem zvědavá, i když muzikály zrovna v lásce nemám :D
    A TEOTFW jsem zhlédla předminulý víkend a miluju to :D Chvilkama je to zvrácený tak moc, že to až zbožňuju :D Jako není to seriál, který bych si pustila ještě jednou (což není většina), ale fakt mě uchvátil a musím říct, že je to něco jiného, pro někoho možná nemožné k sledování, ale mně se to nějakým způsobem líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho našla v docela dobré kvalitě :)
      Přesně, tu zvrácenost, nevšednost na tom proste miluju :D

      Vymazat
  9. THE END OF THE F***ING WORLD was amazing but now im watching Succession series what do you think about it?

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)