Krystal Sutherland: Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr

by - 3/18/2018

A Semi-definitive List of  Worst Nightmares


Krystal Shutherland / Ondřej Kronich / xxx
Vydáno r. 2017  (USA, New York) a r. 2018 (ČR, Praha)
Yoli / 328 stran / paperback
Young adult / Dívčí romány

Sedmnáctiletá Ester nežije zrovna v ukázkové rodině. Solarovi jsou totiž pronásledování Velkým strachem – její otec už šest let nevyšel ze sklepa, matka se chorobně obává smůly a bratr nedokáže žít bez světla. Sama Ester zatím svůj Velký strach nenašla, i když si pilně píše seznam všeho, co by se jím mohlo stát. A pak jednou potká Jonaha, mladíka s filmařskými ambicemi. Společně začnou proti Esteřinu strachu bojovat. Proti všem z padesáti známých. Jeden týden, jeden strach, jedno video. Společně vyzvou samotnou Smrt, aby zlomili prokletí na rodině Solarů.

Recenze pro společnost Euromedia



Můj názor

Každý z nás se něčeho bojí, každý má pár svých strachů, bubáky pod postelí a kostlivce ve skříni. Ale Ester Solarová jich má celý dlouhý seznam. Navíc je její rodina stižená strašlivým Prokletím, velkým Strachem, který jim brání v normálním životě, a koketují dokonce se Smrtí. Přesto to není příběh pouze o strachu, ale také o lásce. Ester se totiž potká s Jonahem Smallwoodem, jež ji nejdřív sprostě okrade, ale později se mezi těmito dvěma teenagery vyvine přátelství, které přeroste dokonce v něco víc. Jonah pomáhá Ester každý týden zadupat do země jednu noční můru a zároveň definitivně porazit velké Solarovic Prokletí.

Kniha má potenciál zaujmout na první pohled díky svému neobvykle dlouhému a velice netradičnímu názvu, jež je pro příběh skvěle výstižný. Avšak kvůli němu už se mnoho dalších příkras na obálku nevejde, přesto se mi právě svojí jednoduchostí a pěknou světle fialovou barvou obálka docela zamlouvá. Dokonale posiluje prvotní dojem, že se jedná o zábavný a bláznivý román. Také anotace vás doslova praští do očí a donutí po díle sáhnout.

Příběh vyprávěný v er-formě, avšak pouze z pohledu Ester, ve vás může v prvních okamžicích vyvolat dojem, že jste si spletli žánry a místo po Young adult jste sáhli po fantasy. Vždyť v rodině Solarů není vůbec nic normální, otec žije ve sklepě, v první patře jejich domu straší, Smrt je mladík s akné, hlavní hrdinka se obléká do nejrůznějších kostýmů a vůbec celá kniha se nese v bláznivém duchu. Když jsem se pustila do čtení, docela těžce jsem se vyrovnávala s podivností toho všeho, nějak jsem si nedokázala představit, co se z Skoro úplného seznamu nakonec vyloupne. Už jsem se začala smiřovat s tím, že se jedná o fascinující, leč zcela bláznivý příběh. Pravda, začetla jsem se opravdu rychle, protože knížka je chytlavá, psaná velice čtivým stylem a udržuje si po celou dobu svižné tempo.

Po hravém úvodu ale postupně vyjde najevo, že se pod svrchní slupkou skrývá něco mnohem vážnějšího. Autorka se neotřelým, lehce šíleným, a tudíž i velmi poutavým způsobem snaží dotknout hlubokých i bolestivých témat jako jsou nejrůznější psychická onemocnění. V závěru se veškeré tajemné a nelogické věci zcela vysvětlí a ukáže se jejich reálný základ. Jelikož jsem četla autorčinu prvotinu Láska v prachu hvězd, mohu srovnávat a vidím výrazné zlepšení, nejen po stránce jazykové, ale i v celkové výstavbě příběhu. Krystal si brilantně vyhrála s postavami a romantika přítomná v knize je stejně jako u předchozího díla nesmírně originální.

Knížka není vhodná pro všechny. Někteří možná nedokáží překousnout všechny zvláštnosti. Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr totiž hlavně v první polovině působí jako vytržený z reality. Autorka možná měla v podivnostech lehce ubrat. Na druhou stranu se mi knížka po celou dobu četla velice dobře a překvapila nápadem, svojí dohrou a celkovým rozuzlením. Oceňuji obrovskou dávku originality i silné poselství čtenářům. Jsem ráda, že se autoři snaží přednést komplikovaná a nepříjemná témata, zároveň přinést skvělý čtenářský zážitek a pobavit.

Hodnocení

Obálka
70%

Příběh
85%

Za knihu srdečně děkuji společnosti Euromedia a nakladatelství Yoli.




KUPTE KNIHU ZDE

***

Pro porovnání cen mrkněte na Srovname.cz


Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

12 komentářů

  1. Povedená recenze, kniha mě hodně zaujala svou originalitou, ale i krásnou obálkou a názvem. Rozhodně je to něco jiného, zvláštního. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od Yoli jsem už dlouho nic nečetla, ale sem tam mě u nich něco zaujme. A zrovna tohle nevypadá špatně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce jsem slyšela ještě ž se vydala a moc mě zaujala a doufám, že se k tomu dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Času není nazbyt, ale snad si na knížku nějaký vyšetříš :)

      Vymazat
  4. O knižke som nepočula ale vyzerá super! Asi som ani nikdy takúto podobnú nevidela :) Zaujíma ma.

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě oslovila, třeba se k ní brzy dostaneš :)

      Vymazat
  5. Mně se moc líbila právě proto, že mi ta divnost sedla ;) Vystihla jsi ji hezky, i já (snad) brzy přidám recenzi!

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem docela ráda, že jsem knížku už dočetla. Nebyla úplně špatná, ale do čtení jsem se musela nutit. A souhlasím, že tam těch podivností bylo až moc.

    OdpovědětVymazat
  7. O knize slyším poprvé, ale zní to velmi zajímavě! Možná se po ní porozhlédnu O:)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)