Neal Shusterman: Smrtka

by - 4/16/2018

Scythe

Neal Shusterman / Petr Kotrle / xxx
Vydáno r. 2016 (New York) a roku 2018 (ČR)
Yoli / 384 stran / paperback
Fantasy / Young adult / Dystopie

Svět bez hladu, nemocí, válek, bídy. To vše se lidstvu povedlo. Zvítězilo dokonce i nad smrtí. Scythové jsou nyní jediní, kdo může ukončit jakýkoliv život a je jim přikázáno tak činit s cílem udržet objem populace pod kontrolou.

První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.


Recenze pro společnost Euromedia.cz

Můj názor

V rukou jsem svírala padesátý druhý výtisk reading copy a se smíšenými pocity se pouštěla do čtení. S řádnou dávkou skepticismu jsem vzpomínala na autorovu předchozí knihy Bez šance, která mě velmi zklamala. Na druhou stranu mi báječné recenze i prvotní ohlasy bookblogerů dávaly velkou naději, že mě kniha zaujme. A skutečně - už pěkně dlouho jsem nečetla něco tak dobrého!

Nejprve se musíte sžít s představou, že lidstvo se nachází na naprostém vrcholu poznání, dosáhlo všeho, čeho mohlo a porazilo dokonce i samotnou smrt. Veškeré vědomosti v sobě uchovává všemocná a sebeuvědoměla inteligence Nimbus, která se stará o blaho lidí. Avšak jednu položku pod svojí správou Nimbus nemá a tím jsou Smrtky. Aby nedošlo k přelidnění, vznikl řád Smrtek, které mají za úkol ročně pokosit stanovený počet lidí a zajišťovat tak stabilitu planety. Mají být morálně bezúhonné, ale jsou takové všechny?

Autor položil působivý základ pro samotný příběh, detailně vykonstruoval dokonalou verzi budoucnosti, vykreslil fungování společnosti i řád a hierarchii Smrtek. A pak teprve začal splétat mistrný příběh. Ten začíná poněkud pozvolna, nejdřív se zdánlivě nahodile seznámíte s jednotlivými hlavními postavami a v okamžiku, kdy se jejich osudy protnout, začíná děj prudce gradovat, vrstvit se a komplikovat.

Jakmile jsem se jednou ponořila mezi písmena, těžko jsem se vracela zpět do reality. Smrtka mě zcela pohltila. Znovu opakuji, že jsem už dlouho nečetla takové dílo, u něhož bych velmi silně prožívala osudy postav. V případě Smrtky jsem buď trnula hrůzou, otevírala ústa v němém údivu, nebo se mi na čele perlil pot, jak jsem byla nervózní a zmítaná nejistotou. Neal Shusterman se totiž s hrdiny vůbec nemazlil a i na sebe byl pěkně přísný. Příběh směřoval do takových zákrutů a začátek, že jsem si vůbec nedokázala představit, jak se z nich zase vymotá. A přesto dovedl příběh do grandiózního finále, naservíroval takový konec, který byl ani přeslazený, ani příliš tragický, prostě správný a docela i logický. Zároveň však ponechal dost prostoru pro čtenářovu představivost.

Kromě perfektní dějové stránky a čtivosti oceňuji ještě další aspekt knihy. Smrtka není jen další akční a nervydrásající dystopie se zajímavým nápadem. Vyniká svým přesahem, Neal Shusterman použil Smrtky k zamyšlení nad skutečnou podstatou morálky, otázkou nesmrtelnosti, vševědoucnosti a lidství. Co z nás udělá absolutní moc nad životem? Je nesmrtelnost opravdu to nejlepší, co nás může potkat? Kniha vám nepřímo nabízí odpovědi, ale také možnost se nad těmito otázkami zamyslet a udělat si vlastní názor. 

Smrtka je opojná, fascinující i odporná a znepokojivá kniha. Od svého předchozího díla se autor posunul o obrovský kus vpřed. Kromě skvělého a dramatického příběhu plného nečekaných zvratů a proprvaných charakterů postav nabízí i zajímavé myšlenky. Největší a zároveň jedinou chybou, kterou jsem v knize našla, byly drobné chyby před korekturou. Takže knihu vřele doporučuji.

Hodnocení

Obálka

80%

Příběh

100%

Za knihu srdečně děkuji Euromedia.cz a nakladatelství Yoli.



Knihu si můžete koupit zde.

Nebo se podívat po nejnižších cenách na Srovname.cz
Už jste knížku četli? Nebo se na ni stoprocentně chystáte? :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

13 komentářů

  1. Na knížku se těším, líbila se mi i kniha Bez šance a to hodně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se sice Bez šance nelíbila, ale zato Smrtka byla mnohonásobně lepší!

      Vymazat
  2. Kniha vypadá hodně zajíavě. Nevím proč, ale původně jsem si myslela, že se jedná o sci-fi. Že to tak není jsem jedině ráda. :)) Ale ta obálka... mě osobně od čtení skoro až dorazuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně to trošku sci - fi :)
      Je děsivá :D Ale výstižná...

      Vymazat
  3. Moc povedená recenze :) Smrtka si mě nakonec taky získala, vážně to je znepokojivá a hodně originální kniha :) Vyvolala ve mě dost myšlenek, přišla mi trochu nespravedlivá, ale stejně jsem ji slupla jako malinu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě ta nespravedlnost pěkně štvala, ale z pozice čtenáře toho moc udělat nemůžeš :D

      Vymazat
  4. Vzdávám se :D Neměla jsem Smrtku v plánu, ale ze všech stran slyším jen chválu. Takže nakonec asi neodolám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyby někdo vzal všechny moje oblíbené žánry a témata a hodil je do mixéru, pravděpodobně by z toho vzniklo něco velmi podobného Smrtce! Už se nemůžu dočkat, až si ji 'ulovím' v knihkupectí! 💙

    OdpovědětVymazat
  6. Na Smrtku se už hrozně těším, zatím každý den sleduji, jestli už není v knihovně k půjčení. Nechci si ji zatím kupovat, když nevím, jak se mi bude líbit... Ale už se vidím, jak jednou neodolám! ^^

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá skvěle! Už se nemůžu dočkat, až si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)