Byla jsem tam taky :) | Svět knihy 2018

by - 5/17/2018


Ahoj,
nejspíš už jste četli nejméně dvacet, třicet článků o Světu knihy (záleží na tom, po kolika vás to přestalo bavit :D). Já jsem pravděpodobně jedna z posledních, jež sdílí své zážitky, poznatky a úlovky z veletrhu, takže jsem zvědavá, jestli se najde ještě někdo, kdo si bude chtít dát ještě jedno kolo. 
Svět knihy 2018 - verze Maddie.

V sobotu 12.5. jsem zavítala do hlavního města Prahy, na pražské výstaviště v Holešovicích. Tentokrát jsem se nevypravila sama. Společnost mi dělaly dvě úžasné slečny - Verča z blogu Fandom before blood a kamarádka Bára. I když výprava nezačala úplně nejlépe, neboť jsme trochu podcenily včasnou rezervaci jízdenky a musely se mačkat v mini uličce vagónu Českých drah, dále taky strpět půlhodinové zpoždění, na místo určení jsme nakonec dorazily bez vážné újmy.


Před výstavištěm nás pochopitelně přivítala pořádně dlouhá řada. Já jsem se však nenápadně protáhla kolem a zamířila si pro slíbenou vstupenku ke stánku Booklabu. Seznámila jsem se Janou Klimešovou, s níž v rámci spolupráce komunikuji, a obdržela od ní jako milou pozornost nádhernou tašku s dárečky. Děkuji moc!


Když jsme se úspěšně probojovaly dovnitř (mezitím jsme stihly potkat jednoho milého pražského knihomola :)), ponořily jsme se do obecného chaosu a záplavy lidí a obcházely jednotlivé stánky. Od minulých let se umístění jednotlivých nakladatelství i sálů prakticky nezměnilo, jako stěžejní body se dá jednoznačně považovat Albatros media a Euromedia (a Host), zorientovala jsem se rychle. I přesto panoval uvnitř takový zmatek způsobený nadšenými knihomoly v jejich přirozeném prostředí, že jsme se několikrát (myslím, že jen dvakrát) s kamarádkami sobě navzájem ztratily.


Věnovaly jsem se spíš procházení, obhlížení a následnému nakupování, než doprovodnému programu. Z něj mě tedy nejvíc (jako asi většinu mladých návštěvníků) zaujal právě Humbook stage, kde celou sobotu probíhaly opravdu zajímavá setkání, rozhovory, přednášky a debaty. Lákalo mě třeba setkání s Kovym, ale to bohužel začínalo až v 16:00, když už jsme se chystaly domů. Nakonec jsem se účastnila jen části debaty Knižní bloggeři versus redaktoři, jež se mi opravdu líbila.


Na knižním veletrhu bych vydržela od rána do večera, ale byl čas chytit vlak a vyrazit domů. Peněženka zaplakala, záda se nám probíhala pod tíhou nového nákladu, když jsme mířily pryč od výstaviště. Akorát mě moc mrzí, že jsem se nepotkala a nepopovídala si s žádnými blogery. Sice jsem minimálně několik těch velmi populárních spatřila, jenže já a socializování se je docela komplikovaná věc. Natož pak ještě jít za někým tak známým! No, co se dá dělat, třeba to příště vyjde...


I přesto jsem si Svět knihy 2018 užila ze všech ročníků asi nejvíce, lví podíl na tom mají moje spolucestovatelky. Pořídila jsem více méně všechno, co jsem chtěla (a mohla si dovolit :D) a spoustu věcí a drobností, s nimiž jsem ani nepočítala, ale s nákupem jsem ve výsledku opravdu spokojená. Návštěva se vydařila, přálo nám počasí a cestování nakonec taky nebylo tak špatné. A hlavně jsem se mohla na jeden den ponořit mezi knížky a stejně naladěné lidi, což je na tom to nejúžasnější.

Velké díky ještě jednou patří Slovartu a Booklabu. Děkuji moc. 


Jak jste si Svět knihy užili? :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

17 komentářů

  1. v sobotu jsem jela jen jednou a bylo to to nejhorsi rozhodnuti... skoda je, ze ten program je proste nekdy dost nesikovne poskladany... ja letos s mamkou sla akorat na Robina Cooka, jinak jsme chodily a nakupovaly... a i tak jsem z toho byly dost unavene... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám v pátek školu a se svojí absencí si nemůžu dovolit další zameškané hodiny :D Ale i sobota byla fajn :)
      Program je teda oříšek... Já ho letos ani nebrala moc v potaz. :p

      Vymazat
  2. Dvacet ani třicet článků o Světě knihy jsem nečetla, můj čtený součet bude jen do deseti, takže já si článek přečetla ráda! :)
    Také jsem Svět knihy navštívila v sobotu, ovšem knižních úlovků mám o dost méně. Na Renegáty jsem si brousila zuby (spíš vyhrazovala část z možné útraty) také, jenže pak jsem dala přednost Smrtce. Doufám, že nebudu litovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší :)
      Smrtku ti mohu vřele doporučit, to jsi vybrala dobře.

      Vymazat
  3. Musela to byť skvelá akcia :-) Renegáti sú dobrá kniha, uži si čítanie a Charlie sa mi veľmi páčil, to je rozhodne skvelý prírastok do knižnice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doporučení :)
      Charlieho už jsem četla, ale knížku jsem si musela pořídit vlastní :D

      Vymazat
  4. Mě je tak líto, že jsem tam nebyla:D. Muselo to být úžasné:D. Jinak, tohle je asi pátý článek o Světě knihy, který čtu, takže zatím mě to pořád baví:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, tolik krásných knížek! Jsem ráda, že sis veletrh užila!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem ráda, za knížky i den strávený na Výstavišti :)

      Vymazat
  6. Myslela jsem si, že letos se tam už dostanu, ale místo toho jsem si pořídila štěndo, takže mě doma čekalo hlídání. No ale snad příští rok... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se štěňátkem by to asi bylo dost nepraktické. Tak za rok :)

      Vymazat
  7. Taky jsem nakonec byla, protože jsem se nechala strhnout všemi těmi příspěvky na Facebooku a Instagramu. A musím uznat, že to bylo vážně úžasné. Hrozně jsem si to užila a příští rok hurá znovu (pokud to nevydržím ten rok, jedu do Plzně :D). I když jsem s sebou neměla žádný doprovod, tak jsem nemohla litovat, že jsem nakonec vyrazila.
    A úplně s tebou soucítím. Vzhledem k tomu, že jsem začínající knižní bloggerka, vůbec mě ani nenapadlo za někým známějším jít. To bych asi musela sníst nějaký dárkový balíček bonbónů plných odvahy. Já a socializování se moc nemusíme. :D
    Každopádně si myslím, že si to tam každý užil. Zvlášť ti, kteří navštívili Svět knihy poprvé, jako například já. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že kdo to jednou zkusí, už pak musí jezdit každoročně :)
      Minimálně tam máš šanci potkat spoustu lidí :)
      Nebo si dát panáka něčeho ostrého :D
      Jsem ráda, že si z toho odnesla pozitivní dojem!

      Vymazat
  8. Krásný článek, já už se těším na září až bude v Plzni :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem ráda, že sis to užila! Možná jsme se v tom davu někde potkaly, ale jak bychom to mohly vědět, že :D :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)