Miroslava Varáčková: Drž mě, když padám

by - 6/24/2018

Recenze pro Booklab CZ a nakladatelství Slovart.

Miroslava Varáčková / Jan Hanzlík / xxx
Vydáno r. 2017 na Slovensku a 2018 v ČR
Booklab CZ / 200 stran / pevná vazba s přebalem
Dívčí romány / Young Adult

Správná rozhodnutí vyžadují nejvíc odvahy. Kačka, Zuzka a Ondra mají už jen otce, ale toho v loterii nevyhráli. Ani jako cenu útěchy. Pro pijana, gamblera a lháře jsou děti na posledním místě. Ondra s Katkou se snaží, aby malé Zuzce zabezpečili alespoň nejnutnější základ pro přežití, navíc musí před učiteli a sociálkou mlžit o tom, co se doma děje. Otcův teror se zhorší, když na scénu přichází Katčin nový objev. Zdá se, že z problémů je dokáže dostat jen pravda. Krutá, bolestivá… ale pravda. K tomu však ani jeden ze sourozenců nenachází odvahu. Nebo ano? Dívat se na svět skrz růžové brýle a zavírat oči před mnohdy nepříjemnou skutečností je velmi lehké.



Můj názor

Nebýt Světa knihy a milého dárku od Booklabu, tato kniha by se mi pravděpodobně do ruky nikdy nedostala. S autorkou mám spojenou pouze Adaptaci a nějak jsem nestihla zaregistrovat, že vydala mnoho dalších knížek včetně té nejnovější - Drž mě, když padám. Jsem za tuto souhru náhod a příjemnou pozornost nakladatelství moc ráda, protože ačkoliv je kniha relativně útlá, ukrývá velký a silný příběh.

Obálka se ke knize skvěle hodí! Není nijak překombinovaná, působí trochu melancholicky a dává najevo celkové vyznění knihy. Pravděpodobně ručně malovaná dívka se ztraceným a zamyšleným pohledem se na přebalu opravdu vyjímá. I název dává čtenáři tušit, comůže očekávar. Ale ani přes tyto náznaky se nelze dostatečně dostatečně připravit. Vstupujeme do již rozjeté, obyčejné a všední situace v životě tří sourozenců, ačkoliv si brzy všímáme, že způsob jejich žití není vůbec normální. Není čas otálet, děj čtenáře vzápětí pravděpodobně úplně pohltí a to hned z několika důvodů.

Je čtivý! Ačkoliv je autorka opravdu mladá, psát bezpochyby umí. Jedna stránka míjí druhou a jen s obtíží byste hledali nudná či stagnující místa. Dále se Miroslavě podařilo plně zachytit a perfektně vykreslit atmosféru, která čtenáře doslova obklopí a pohltí do sebe. Velkým plusem jsou taktéž postavy. Spisovatelka vložila do papíru mnoho silných emocí, které vás budou hlodat - vztek, strach, ale i víra a radost ze života. Sourozenci, jejich otec, kamarádka Dominika i Marek na mě působili od začátku velmi přirozeně a lidsky, jako by to byli reální lidé, které mohu potkat na ulici. Myslím, že se do jejich osudů snadno vžijete. Pocitu blízkosti také napomáhala oslovení jako "Káčo" "Domi"... Na dvě stranách se toho nestane zase tolik, přesto má příběh slušný rozjezd, postupně graduje, pak nastane výrazný zlom a následuje rozzulení a nakonec jen naznačený náhled do budoucna, který dává prostor čtenářově fantazii.

Bohužel jsou zde i prvky, které musím trochu zkritizovat. Příběh, ač je velmi silný, plný výrazných citů a bouřlivých okamžiků, je vlastně úplně jednoduchý. Ovšem tím, že je děj takový prostý, se můžeme více soustředit na emoce, které v nás vyvolá. Proto mi více vadily časté klišé motivy, kterých je na rozsah dvě stě stran v knize opravdu dost. Příběh je relativně předvídatelný. To je na jednu stranu uklidňující - víte, co vás čeká, ale chybělo mi tam nějaké velké překvapení. Ještě bych se lehce pozastavila nad nevyváženými poměry délky jednotlivých částí - úvod versus vyústění, ale to je spíš kosmetická vada.

Otevřeně přiznávám, že mě kniha dost zasáhla. Nečekala jsem to. Autorka mě mile překvapila, je vidět, že má obrovský talent. Nečetla jsem o ní žádnou jinou knihu, ale rozhodně se to chystám napravit. Navíc si vybrala docela ošemetné, ale důležité téma, které zpracovala opravdu úžasně a nesmírně citlivým způsobem. I přes různé drobné vady je Drž mě, když padám opravdu výtečná a jedinečná kniha.

Hodnocení

Obálka
75%

Kniha
75%

Za knížku moc děkuji Booklabu!



Jaký názor máte na autorku vy? :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

11 komentářů

  1. Tohle asi nebude kniha, kterou si s nadšením přečtu. Ale dost se mi líbí ta obálka! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Nevím jestli bych po knize zrovna sáhla, ale vypadá zajímavě Navíc od české autorky, což je vždycky plus. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka je velice mladá, ale na svůj věk psát umí :)

      Vymazat
  3. Ani já nevím, jestli bych po knize sáhla, ale rozhodně se mi zamlouvá obálka. Třeba někdy v budoucnu. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Miroslavu Varáčkovou mám moc ráda a určitě bych si nějakou její další knížku ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze :) Už docela dlouho si říkám, že bych mohla něco zkusit od této autorky. Ale asi raději začnu jinou knihou,tohle podle anotace nevypadá jako to pravé :) nejvíc mě láká Adaptace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Adaptace by ti mohla sednout. Taky jsem si ji chtěla přečíst :)

      Vymazat
  6. Knihu i ďalšie tituly od Mirky Varáčkovej mám na zozname, zatiaľ som čítala iba jej dystópiu Adaptácia a rada by som sa dostala ja k ďalší. Som veľmi rada, že ti kniha niečo dala a zasiahla ťa :-)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)