Patrick Ness: Nejdelší den Adama T.

by - 6/28/2018

Release

Patrick Ness / Hana Březáková / xxx
Vydáno r. 2017 v USA a r. 2018 v ČR
Booklab / 288 stran / pevná vazba
Young Adult / LGBT / Romány

Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je konflikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný konfliktů, útěků a vysvětlování. Den plný sexu, lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje... Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.

NEJNIŽŠÍ CENY

Recenze ve spolupráce s Booklab CZ.


Můj názor

LBGT motivy je stávají stále častějším a již bez rozpaků přijímaným tématem literárních děl a to zejména co se týče knížek pro mladé čtenáře. Pro určitou část z nich to totiž může být docela aktuální a vážné téma a ostatním přináší nadhled a rozšiřuje obzory. Někteří autoři se více specializují na tuto tématiku a jedním z nich je i Patrick Ness. Knihy populární amerického autora sice spadají do žánru young adult, ale obvykle obsahují velmi silné a hluboké téma, které nabízí zamyšlení i pro starší věkové skupiny.

Mezi autorova novější díla patří Nejdelší den Adama T. s výraznou a na pohled velmi lákavou tyrkysovou obálkou. Kniha zachycuje do nejmenších detailů život relativně obyčejného mladého muže Adama Thorna, jehož otec je však praktikujících duchovním a matka silně věřící. A Adam je gay, což silně komplikuje domácí situaci. Příběh je pečlivě orámcovaný, kniha o počtu 288 stran zachycuje pouze jediný den Adamova života od rána až do pozdní noci. Kolik událostí a zásadních změn se může odehrát během necelých 24 hodin?

Poté, co jsem přečetla několik kapitol, získala jsem silný dojem, že mi kniha něco připomíná. Slavné dílo Jamese Joyce Odysseus, jehož rozsáhlý děj se také odehrává v rámci pouhého dne a je více myšlenkově, citově a lyricky zaměřený. Odyssea jsem sice osobně nečetla, ale profesorka literatury nám zcela upřímně sdělila, že je poněkud nečitelný a že i při její veškeré dobré snaze se nedokázala dostat daleko.

To samozřejmě předem nijak neovlivnilo můj postoj k Nejdelšímu dnu, přesto musím konstatovat, že to není můj šálek kávy. Kniha je mnohem více lyrická, než dokážu snést. Hlavní roli tu mají pocity, psychika a vnitřní myšlenky postav. V knize najdete především dlouhé rozhovory, dějová linka je naopak upozaděná. Sice autor popisuje jeden z Adamových zajímavějších a dramatičtějších dnů, ale nějaké výraznější akční zvraty a příběh překypující událostmi nečekejte. Hlavní drama se odehrává uvnitř postav nebo prostřednictvím slov. Sílu má i pečlivě vykreslená atmosféra.

Mně bohužel tento typ knih příliš nesedí, navíc jsem se skoro nemohla začíst. Kromě kapitol z Adamova dne obsahuje kniha ještě druhou dějovou linii. Text je prokládán napůl snovými a mysteriózními vložkami, jejichž význam si budete muset odhalit sami. Texty o Královně a jejím faunovi nesou svoje vlastní poselství, pro se však staly rušivými a nadbytečnými.

Rozhodně ale musím ocenit propracované a plně rozvinuté charaktery postav. Každá z nich je jedinečná ve stylu vyjadřování, uvažování a postoji k životu. Líbil se mi i střet nejen generací, ale také rozkol základní morálních zásad, autorova schopnost proniknout k jádru věci. Chválím i humor, který do knihy chytře prosakuje. Žádné prvoplánovité a hloupé vtipy, ale přesto se pobavíte.

Nejdelší den Adama T. možná zodpoví některé otázky ohledně homosexuality, lidského prožívání..., ale mnohem víc jich ve vás vyvolá. Ale dává vám taky spoustu prostoru o nich uvažovat a dobré nápovědy k dobrání se vlastních odpovědí. Je to neobvyklé a vybočující dílo, které přináší mnohem víc než klasické young adult knihy. Svojí specifičností a nezvyklým způsobem vyjadřování neuchvátí každého, ale jistě osloví jedince, kteří rádi přemýšlí a dokáží si vyhradit na čtení klid a dostatek času.

Hodnocení

Obálka
80%

Kniha
70%
                                               
Za knihu (a tématickou tašku) nesmírně děkuji BOOKLAB.CZ
KNIHU KUPTE ZDE.



Máte rádi Patricka Nesse? Jaké jsou vaše oblíbené knížky tohoto autora? :)

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

9 komentářů

  1. Tahle kniha mě zatím moc neláká, ale kdo ví, třeba jednou.. Jinak krásná recenze! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všem plánům není konec :D Třeba ti jednou "přijde k chuti" :)

      Vymazat
  2. Tak tohle vypadá skvěle. Sice jsem o knížce neslyšela, ale tvá recenze mě nějak nakopla si o ní něco zjistit. Další bod na můj seznam budoucí četby. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO je to nejlepší, co si mohu v komentářích přečíst :D

      Vymazat
  3. O knihe som už čo-to počula, priznám sa, že od autora som ešte nič nečítala, ale raz by som určite chcela. Je super, že sa venuje aj takýmto témam, hoci mňa osobne námet až tak nezaujal :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO jsi jako já, taky mi trvalo hrozně dlouho, než jsem si od něj něco skutečně přečetla :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, mě osobně tahle kniha moc nezaujala, ale věřím, že si čtenáře najde. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle kniha by asi nebyl ani mým šálkem kávy. Ale přesto se mi líbí, že tyto témata se v literatuře objevují víc a víc! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)