Na skok do Liverpoolu a Manchesteru

by - 8/23/2018


Ahoj,
moje dobrodružství v Londýně a Anglii pokračuje šíleným tempem dál. Občas si říkám, že už se chci jen někam schovat a spát aspoň týden. Nicméně mi zbývají necelé tři týdny do odletu, takže využívám každou minutu k cestování, objevování, making friends, užívání si krásného, avšak velice busy léta.
A tak jsme se s kamarádkou rozhodly na jeden víkend sbalit batohy a zamířit na sever - do Liverpoolu a Manchesteru.
V článku najdete doporučení, kam na těchto místech zamířit, čemu se vyhnout a také si budete moci přečíst moje celkové dojmy a jiné perličky a shlédnout velké množství fotografií. Enjoy!

Jak asi víte, tyto dvě města leží docela blízko sebe, nicméně poněkud dále od Londýna. Abychom vůbec všechno stihly, musely jsme započít naši cestu již v sobotní jednu hodinu ranní, což je trochu zabijácké (v případě že předtím popíjíte víno a netušíte, kde přesně se stanice nachází). Nicméně jsem dorazila na místo určení včas (moje spolucestovatelka tam však byla ještě dřív a už si stihla i zdřímnout).
Autobus měl wifi i nabíječky, takže se celkové nepohodlí dalo snést. I přesto jsem se skoro nevyspala. Klasika.

Zastávka 1. - Liverpool

Přivítalo nás Liverpoolské lehce pochmurné ráno. Proto byl třeba svěží start v McDonaldu a šlo se! Nejdřív jsme zamířily k dokům, z nichž nejznámnější je Albert´s Dock, prošly jsme se po nábřeží, viděly místní Eye, mini muzeum The Beatles se nám cenově nevyplatilo, proto jsme si aspoň udělaly fotku s jejich sousoším (úvodní obrázek). Pak jsme zamířily do centra a do uličky Cavern. 


Snad poprvé v životě se mi podařilo usnout uprostřed dne a navíc uprostřed trávníku v místním St. George´s park. Jelikož jsme však v Anglii, nikdo nás neokradl, dokonce nás ani nepočůral žádný pes. V okolí jsme pak zhlédly muzeum, knihovnu, došly si pro jízdenky, hodinu hledaly coach station, rozešly se a zase zdárně sešly.

Píšu velice zkratkovitě, ale myslím, že vám stejně náhodné názvy budov moc neřeknou. Architektonicky velice zajímavé, ale jinak mě Liverpool jako město příliš neoslovil. Důvodů je více.

  

Počasí nám moc nepřálo, což také nese svůj podíl. Ale hlavně je to poměrně špinavý kus světa, vysoký výskyt bezdomovců na kilometr čtvereční a všude kolem podivné existence v podobě pouličních bavičů a prodavačů (speciálně klauni, takže pokud z nich máte fóbii, do Liverpoolu nejezděte).

A místní doprava? Radši nemluvit. Ani sám řidič netuší, kam vlastně jede. Naštěstí jsme k našemu pronajatému pokoji na předměstí nakonec dorazily. S ubytováním jsem byla rozhodně spokojená! Akorát se nám pod oknem usadily krvelačné a zdivočelé slepice, které se urputně dobývaly dovnitř.

 

Zastávka 2. - Manchester

Vstávání v sedm, chytit autobus, nastoupit do správného vlaku a za zhruba půl hodiny jsme se ocitly na hlavním Manchesterském nádraží. Toto město nás bohužel přivítalo ještě horším počasím, vydatně mrholilo. Díky tomu jsme však setrvaly uvnitř, hodily řeč s místním domorodcem a získaly cenné tipy na zdejší zajímavá místa!


Podle pokynů jsme se kolem katedrály a Národního fotbalového muzea vydaly do People´s history museum. Vstup byl volný a vnitřek mě nesmírně překvapil. Opravdu krásně a interaktivně udělaná expozice, zahrály jsme si třeba stolní hru. 

Všude po Manchesteru nás doprovázely kreativně zdobené sochy včel, protože Manchester je očivině okupován tímto hmyzem nebo tak nějak... Každopádně můžete vzít mapku a snažit se je všechny ulovit. To ovšem není akce na jeden den, takže jsme pozdravily jen ty, které se nám postavily do cesty.

  #beeinthecity 



Naše kroky dále vedly do Museum od Science &  Industry. Rozsáhlý komplex s několika výstavami, celou vědeckou místností plnou pokusů, místností plnou počítačů na hraní her, skoro kompletní textilní výroba z minulého století a mnoho dalších částí, které jsme bohužel nestihly navštívit. Vstup opět pouze s dobrovolným příspěvkem, takže vřele doporučuji.

  

Každopádně vrcholem dne (když nepočítám veleúspěšné nakupování oblečení a jiných pěkných věciček) byla návštěva baru na vrcholku jedné výškové budovy. Sice jsme si nic neobjednaly (nejspíš by to zruinovalo náš  au-pair rozpočet), ale vyřádily jsme se v zdejší koupelně, kde by nádherný výhled na město, tudíž perfektní místo na skvělé fotky.

 

Pak už jenom jídlo a nakupování a vyčerpaný pochod na coach stanici, odkud jsme odjížděly zpátky do Londýna. Manchester rozhodně vyhrál, moc se mi tam líbilo. Pro turisty je to mnohem lepší místo k navštívení. Víkend byl naprosto perfektní, já jsem si užila snad každou minutu se skvělou kamarádkou. Akorát jsme do centra přijely ve 23.30 a domů jsem s menšími zádrhely (metro si prostě jen tak měnilo cílové stanice) dorazila okolo půl druhé ráno. A to samé ráno od 8.00 hezky hlídat tři ukřičené děti... Welcome to au-pair world.

Jsem ráda, že jsem mohla v Anglii vidět i jiná místa než Londýn.
(Btw, v Liverpoolu jsem potkala Lukefryho - youtubera :D)

Díky za přečtení článku, sdílejte vaše názory i zkušenosti, pokud jste na těchto místech byli také... :)

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

FACEBOOK × INSTAGRAM × DATABÁZE KNIH

Použité fotografie jsou moje a pouze moje. Prosím, nekopírujte je.

You May Also Like

10 komentářů

  1. Tak takové sklamání bych u Liverpoolu nečekala, škoda. Ale tak na fotkách je pěkné. :) Do Manchesteru bych rozhodně někdy chtěla, obzvlášť do muzea, o kterém jsi teď psala. A photoshooting ve výškové budově je nutnost! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečekaný vývoj, to je pravda :D
      Samozřejmě, takové místo je stvořené pro dobré fotky :)

      Vymazat
  2. Páni, ten výhled musel být úžasný! Škoda, že Liverpool byl zklamání:)
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. Do Liverpoolu jsem se měli vydat s naším zájezdem někdy před třemi roky. Nakonec to nevyšlo a já byla dost zklamaná (časem to přešlo). Ale teď jak jsi zmínila ty klauny, mám pocit, že bych se tam měla hned rozjet. Vždycky mě ti divní týpci fascinovali. :d
    Ty včely z Manchesteru vypadají skvěle. :)
    Jinak super článek, toto téma mám ráda, takže se těším na nějaké další novinky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistá fascinace byla i u mě z počátku, ale pak mě spíše otravovali. :D
      Je jich tam opravdu hodně :)
      Děkuji moc!

      Vymazat
  4. To je super, že takhle i cestuješ a užíváš si to! I když mě mrzí, že tě Liverpool zklamal. :) Každopádně fotky vypadají moc pěkně!

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  5. Já se taky ne cestě snažila využít každou volnou minutu.
    Každopádně v Liverpoolu ani v Manchesteru jsem ještě nebyla.
    Ty fotky z Liverpoolu vypadají fakt pohádkově, proto jsem se divila, co jsi pak o něm napsala. Ale myslím, že podobný dojem jsem měla i já s Paříží..

    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se tam jednou podíváš, obě města mají co nabídnout :)
      Opravdu? Jak je to možné? :O

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)