Girl Power movie

by - 9/18/2018

Jak obhájit své místo na scéně, které dominují muži?  
Girl Power je autobiografický dokumentární film, který nabízí více než jen náhled do světa ženského graffiti. Vypráví příběh české writerky Sany, jež se rozhodla prostřednictvím kamery zachytit ženskou emancipaci v této oblasti. Film vznikající dlouhých sedm let zachycuje příběhy patnácti writerek z celého světa, které graffiti používají jako vyjádření sebe sama. Společně se Sany, jež věnovala obrovskou dávku energie a přinesla mnoho obětí jeho dokončení, se postupně vydáme do nejrůznějších měst jako Moskva, Madrid, Cape Town nebo New York hledat slavné writerky současné scény.



Režie: Sany, Jan Zajíček
Scénář: Jan Zajíček, Zdeněk Marek, Sany
Kamera: Ondřej Rybár
Hudba: Ondřej Skála
Hrají: Sany, Anarkia, Lotus, Doze, Lady Pink, Utah, Sheron a další

Česko 2016, 94 minut


"Film, který nenatočíš, pokud nejsi graffiti writer. 
Když se sny stanou skutečností a jaká cena se za to platí."

Toto není učesané a přikrášlené hollywoodské drama plné strhujících scén a šílených útěků, Girl Power se zaměřuje na jednotlivé příběhy a osobnosti, snaží se vyjádřit emoce writerek, jejich lásku k tomu, co dělají, a smysl, jež ve writerství spatřují. Jasně ukazuje, že graffiti rozhodně není vandalství, ale způsob pojetí a vyjádření sama sebe. Ukazuje sílu a jednotu žen. Laik sotva pochopí uvažování writerek a celou tuto subkulturu, ale prostřednictvím filmu silně vnímá jejich nadšení a zápal, což je myslím hlavní poselství. 

V popředí nestojí graffiti samo o sobě, ve filmu funguje spíš jako pozadí dotvářející atmosféru. Sany ve svém dokumentu klade důraz na jedince, které potkává na své cestě ke finální podobě Girl Power. Záběry jsou mnohdy roztřesené, příliš tmavé nebo zrnité, dalo by se říct skoro amatérské. Ale zachovávají perfektní dynamičnost filmu a zároveň mu dodávají realističnost a údernost. Velmi oceňuji i zřetelnou snahu zachovat anonymitu, takže mnozí aktéři vystupují v maskách, nebo je kamera zkrátka zabírá pouze ke krku.  Film má spád a utíká opravdu rychle.

Ještě více si však můžete všimnout zarputilého odhodlání Sany natočit a dokončit film za každou cenu. Girl Power začíná shrnutím jejího života a je i nadále proložený osobními zážitky a aktuálními událostmi. Zmiňuje Sanyiny rodiče či kolegy a kamarády, kteří nemá nejmenší tušení o její druhém, úplně odlišném  světě, nabízí seznámení se členy štábu a veškerými těžkostmi, které je potkali na cestě k cíli. Vytváří si silnou vazbu s divákem.

Já oceňuji celkovou myšlenku, motivaci Sany i celého týmu, velmi zajímavé pojetí a skvěle padnoucí grafické zpracování. Na druhou stranu mi chybělo častější proložení a dokreslení scén hudbou. V dokumentu se několikrát objevují anglicky mluvené vložky zmiňující faktické skutečnosti o historii a světě graffiti, což je rozhodně přínosné, avšak náhlé skoky z dominujícího českého jazyka do perfektní, vypravěčské angličtiny nepůsobí přirozeně a lehce narušují celkový dojem. Bohužel postrádám i konečnou gradaci, něco, co by mi naznačil nadcházející konec, který přišel relativně náhle a bez ohlášení. Nedá se zde zamlčet jisté amatérství, ale jak už jsem zmiňovala, nejedná se o hollywoodský trhák, ale hodnotný, smysluplný dokument...

Tyto drobné detaily však nijak nenarušují hlavní myšlenku filmu ani jeho sdělení divákům. Ke Girl Power jsem se dostala zajímavou cestou, ale jsem velmi ráda, že jsem film mohla vidět. Ačkoliv ze své pozice sotva chápu význam a smysl writerství, díky filmu jsem mohla do tohoto světa nahlédnout, dozvědět se něco víc a pocítit opravdovou a živou sílu ženské komunity v kultuře graffiti.

75%

Co si myslíte o graffiti a Street Art?

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

6 komentářů

  1. Vzhledem k tomu, že zbožňuji street art a vše kolem, tak ten film musím vidět. Taková forma by mohla být mnohem zajímavější než nějaký obyčejný film. Super tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozhodně forma, která diváka mnohem více přibližuje aktérům.
      Není zač :)

      Vymazat
  2. Tak o Girl Power jsem zatím neslyšela, ale vypadá to jako zajímavý dokument :) Podívám se a jsem zvědavá, co přesně se z toho vyklube :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ooo tak teď se stydím a nechápu, že jsem o tom filmu ještě neslyšela. Díky moc za tip! Zkusím to dnes nenápadně pustit večer, tak snad to přítel rozdejchá. :D

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)