Silo (rc)

by - 9/21/2015


Hugh Howey / Knižní klub / 496 stran

Vydáno r. 2011 - originál, 2014 - ČR / Silo  - 1. díl / Vázaná

Sci - fi / Postapokalyptický / Thriller


V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? 






Můj názor

Postapokalytický žánr patří mezi mé oblíbené a já kdykoliv ráda sáhnu po knize s takovouto tématikou. Na druhou stranu nutno dodat, že teenagerovské postaapokalyptické knihy se občas v něčem hodně opakují, ať už se jedná o lásku, typy hlavních postav nebo obecně o vzorec, jakým se ubírá příběh. Proto jsem si usmyslela, že Silo, jakožto dílo s dospělými postavami určené primárně pro dospělé čtenáře, by mohlo do mého knihomolského života vnést trochu svěženosti. A nemýlila jsem se.

Pro knihu je typická retrospektivní kompozice a autor plně využil všechny její možnosti a výhody. Každá část obvykle začíná krátkou kapitolkou, která nás uvede do současné situace - ta bývá zpravidla velmi nemilá až šokující - a pak, zatímco se čtenář marně ptá, tápe a v krajních případech i trápí (ano, tam spadám já), se až vracíme zpět a trýznivě pomalu se dovídáme, co se odehrálo a co k tomu vedlo.

Svůj názor, že kniha je značně depresivní, jsem postupem času a s přibývajícím počtem přečtených stránek upravila na výrazy ponurá a realistická. Protože pokud autor něco opravdu bravůrně umí, je to způsob, jak popsat vše výjimečně barvitě, ať už se jedná o vzhled a fungování Sila, lidské myšlení nebo vztahy. Je pak velmi snadné oblíbit si postavy, které postupně odchází...


Jak člověk čte, nejde si nevšímat, že silo je neskutečně propracované, a teď nemluvím o knize, ačkoliv ta je také, ale o samotném podzemním betonovém mostru. Přesně rovržená patra, specifická zařízení, funkce osob. Je více než snadné uvěřit, že by tento obří kolos mohl s klidem fungovat. Právě na jiných postapokalytických knížkách mě zaráží, že autoři mají sice krásně promyšlený děj, ale prostředí a všechny vymoženosti kolem už trochu pokulhávají.

Ale i silo bledle v porovnání s popisem mezilidských vztahů. Hugh Howey úžasně a bezkonkurečně vykresil povahu každého jednotlivce, jeho smýšlení, trápení a hledání, lidské vztahy a každodenní situace. Jako by popisoval opravdu existující osoby prožívající přesně to, co se v knize odehrává.  A to, co se v knize odehrává, celý příběh a jeho rozuzlení, to je snad už jen třešnička na dortu.

Připravte se, že Silo není kniha na jedno odpoledne. Já se s ním potýkala docela dlouho, čehož samozřejmě nelituji, ale o oddechovou četbu se vážně nejedná. Naopak se vyplatí číst pomalu a pozorně, neboť jazyková úroveň je vysoká.

Závěrem mohu už jen dodat, že já jsem maximálně spokojená, Silo předčilo všechna moje očekávání, zase jednou jsem narazila na zdařilé literární dílo. A pokud jste ho ještě něčetli, rychle to napravte!


Hodnocení

Obálka
90%

Kniha
95%





You May Also Like

8 komentářů

  1. O knihe som veľa počula a námetovo i obsahovo vyzerá pútavo :-) Obálka sa mi síce veľmi nepáči, ale obsahu to určite neuberá na zaujímavosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se obálka náhodou líbí, ale to je asi věc názoru :)

      Vymazat
  2. Super recenze :D Na Silo se teprve chystám, i když bych se k tomu už měla pomalu dokopat, když brzy bude vycházet další díl :D

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodně si knížku přečtu♥
    nic jsem o ní neslyšela, ale anotace je super a tvůj názor taky♥ Takže si jí půjdu co nejdříve koupit, moc super recenze:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky o ní předtím neslyšela, naštěstí se to změnilo :)

      Vymazat
  4. Když jsem poprvé uviděla, žes Silo četla, vyskočilo mi: ,,Ano! Chci vědět víc!" A jak jsem se začetla do hodnocení, jen mě to utvrdilo v tom, že tuhle knihu chci :)

    (Mimochodem, super vzhled. Vážně se mi líbí)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na něj narazila úplnou náhodou a jsem za to fakt ráda :)

      Děkuju :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)