Casandra Clare: Mechanický anděl

by - 6/10/2016

Clockwork angel

Cassandra Clare / Pekelné stroje 1 / 368 stran

Vydáno r. 2010 (USA), r. 2015 (ČR) / Yoli / měkká vazba

Fantasy / Romány / Young adult



Když osiřelá šestnáctiletá Tessa grayová přepluje oceán, aby v anglii našla svého bratra Natea, píše se rok 1878. Netuší nic o tom, že londýnské podsvětí je ovládáno upíry, vlkodlaky a démony a že jedině lovci stínů, bojovníci předurčení zbavit svět zla, se jim dokážou postavit. Záhy je unesena Temnými sestrami, členkami organizace Pandemonium, a zjišťuje, že sama patří mezi členy podsvětí. Dokonce ovládá vzácnou schopnost: umí se proměnit v jinou osobu. Magistr, mocný muž, který vede Klub, se nezastaví před ničím, jen aby získal Tessu a její schopnosti.
bez přátel a jako lovná zvěř najde Tessa útočiště u lovců stínů v londýnském Institutu. Brzy se ocitne mezi dvěma nejlepšími kamarády: Jamesem, jehož křehká krása skrývá smrtící tajemství a Willem, jenž si uštěpačnými vtipy drží všechny od těla... všechny kromě Tessy. Pátrání po Nateovi je přivádí hluboko do srdce temného spiknutí, které by mohlo zničit lovce stínů. Tessa si brzy uvědomí, že bude muset vybrat mezi záchranou bratra a záchranou celého světa.

Můj názor

Abych uvedla situaci na pravou míru, s knižními Nástroji smrti jsem doposud neměla tu čest. Je pravděpodobné, že ani v budoucnu se to nezmění. Zato jsem viděla film. Já vím, že údajně nemůže být odlišnější od knižní předlohy, i přesto si myslím, že jsem si udělala o Cassandřině světě démonů a andělů základní obrázek. K Pekelným strojům jsem se totiž dostala zcela neplánovaně. Prostě jsem najednou otevírala Mechanického anděla a nedočkavostí se mi tajil dech.

"Jsme prach a stín."
 - Quintus Horatius Flaccus

Do obálky jsem se bez dlouhéhoo váhání zamilovala, musím jí přiznat, že výtečně podtrhuje atmosféru celé knihy a k příběhu se jednoznačně hodí. Dalším velkým plusem jsou pro mě úryvky z soudobé nebo dřívější literatury na začátku každé kapitoly. Kapitoly navíc nesou vždy nějaký zajímavý název, jehož smysl vyvstane až po dočtení dané části. Bohužel jsem si také skoro hned povšimla jistých nedostatků, a sice poměrně drobného písma, které v kombinaci s dlouhými odstavci zapřičiňuje pomalejší a náročnější čtení. 

Společně s hlavní hrdinkou Tessou se přesouváme do viktoriánského Londýna, konkrétně do roku 1878. Toto období má své nesporné kouzlo a nezaměnitelnou atmosféru, což se autorce podařilo dokonale zachytit poměrně častými a rozsáhlými popisovacími částmi. Zdá se mi, že velké množství popisu k její stylu patří. Na jednu stranu jsem vždy měla perfektní přehled o okolí, ovšem někdy jsem se začínala i nudit, protože v poměru popis a akce první složka mnohokrát silně dominovala. Místy dokonce překrývala dějovou linku a způsobovala mi mírnou dezorientaci v příběhu.

V knize se setkáváme s rozličnými bytostmi nelidského původu upíry a démony počínaje až nefilim konče. Je zřetelné, že autorka ví, o čem píše, svět nadpřirozených tvorů má pod palcem a díky tomu rozehrává důkladně promyšlený příběh s velkým množství zápletek a překvapivých rozuzlení. Její spisovatelské dovednosti a zkušenosti se v díle jasně odrážejí, proto je Mechanický anděl příjemně čtivý, a když se čtenář do příběhu ponoří, ani se nestačí divit, jak rychle mu stránky utíkají před očima.

Co se týče postav, můj názor je o něco složitější. Nepopírám, že i tady si Cassandra Clare dala hodně záležet a s hlavními představiteli si stejně jako s ostatními složkami příběhu pořádně vyhrála. Jejich chování mě rozhodně nenudilo, nicméně občas začínali být až nesnesitelně otravní. I když jsem se s Nástroji smrti setkala pouze ve filmové podobě, nemohla jsem si nevšimnout nápadné podobnosti typů postav zde a v Pekelných strojích, což vidím jako výrazné mínus! Další spíše perličkou je fakt, že jsem i po více než 300 stranách stále nedokázala odlišit paní Temnou a paní Černou (raději pomlčím o českém překladu...). Nad milostnou linkou nemá cenu plýtvat slovy, je naprosto předvídatelná a zbytečně rozpitvávaná jak už to v young adult žánru bývá. I přes určité nedostatky mi postavy nakonec přirostly k srdci a loučila jsem se s nimi jen těžko. Ještěže mě doma čeká i druhý díl!

Všichni jsme jen lidé,
křehcí svojí povahou
a podrobeni tělu. Málo je andělů.

- Shakespeare, Král Jindřich VIII.

Na závěr už dodám jen pár nezbytných slov. Cassandra Clare je oceňovanou spisovatelkou právem. Rozhodně má talent vymyslet a odvyprávět poutavý příběh plný napětí a zvratů, ovšem nevyhne se ani některých spisovatelským chybám mezi něž patří například neoriginální typy postav a klišé v milostné zápletce. Také mě trochu zklamalo, že ačkoliv celá kniha nese název Mechanický anděl, jeho role je v celém dění zanedbatelná.

Možná se vám zdá, že v recenzi převažují megativa nad pozitivy, ale pravdou zůstává, že jsem z prvního dílu Pekelných strojů nadšená. I přes jeho nedostatky jsem si Institut a jeho obyvatel oblíbila a těším se na další díl. 

Hodnocení

Obálka
90%

Příběh
80%

Za knihu děkuji internetovému e-shopu Megaknihy.cz!

Knihu si můžete zakoupit zde.

You May Also Like

24 komentářů

  1. Tuto sérii mám moc ráda. Zdá se mi lepší než Nástroje smrti. Ale ani je nemůžu odepsat. Snad se k tomu někdy dostaneš. Určitě to není na totální odpis :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě spíš děsí počet dílů, 6 už je na mě prostě hodně :D

      Vymazat
  2. Super recenze :) Mně přišly lepší Nástroje, ale to je věc názoru :D Tady mi trošku vadila ta podobnost postav :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba někdy budu mít šanci porovnat :)
      Nástroje jsem četla, ale tu podobnost taky vidím :p

      Vymazat
  3. Jé, já zrovna čtu druhý díl - Mechanického prince :D Nástroje jsem nečetla, doma mám jen první díl... jen první ._.'' Jsem ostuda :D Imaginareum

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! Sama jsem Nástroje smrti nečetla, ale stejně jako ty viděla jsem film..:) Právě teď Mechanického anděla sama čtu, sice pomalým tempem, a je to naprosto super! Nedivím se ti, že se těšíš na další díl...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Moje čtecí tempo též nebylo nijak závratné, podle mě se to ani nedá číst rychle. A obecně radši volím pomalejší čtení, protože si knihu pak více užiju :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, Magdi. YA není vůbec můj žánr a ani tato série mě neláká, nicméně musím uznat, že obálky jsou vážně povedené a atmosféru viktoriánského Londýna taky můžu :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :)
      Obzvláště pokud ji autor/ka dokáže dobře vystihnout, že? :)

      Vymazat
  6. Pekná recenzia. Podľa mňa je lepšie zhrnúť hlavne tie negatíva, aby neboli čitatelia príliš sklamaní, nech je kniha akákoľvek dobrá.
    Mechanického anjela som čítala, rovnako ako celé Pekelné stroje, ale nepáčil sa mi až tak. Pre mňa priemerná kniha. Začiatok CC dosť odflákla a v štýle písania som ju nespoznávala. Potom sa to už zlepšilo, neviem, možno to bolo len prekladom. Will mi strašne povahou pripomínal Jacea, aj podobné hlášky mal, aj ego. Neprišlo mi to bohvieako originálne, aj keď ma kniha prevažne bavila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V porovnání Nástroji, které byly originální, možná Pekelné stroje můžou působit slaběji, ta podobnost v postavách je hodně patrná :/

      Vymazat
  7. Momentálne mám doma z knižnice požičanú túto knihu, ale ešte som sa k nej nedostala :-( Každopádne sa už teším na túto sériu, Nástroje smrteľníkov mám takmer dočítané a séria sa mi páči, tak ma snáď zaujme aj táto ďalšia :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám Nástroje smrti momentálně rozpracované - první trilogie se mi líbila, ale abych řekla pravdu, teď jsem u pátého dílu a nějak už to podle mě ztrácí na kouzlu, a ačkoliv je kniha psaná moc pěkně, mě se už dlouho nestalo, že bych nad ní ztratila pojem o čase.
    Každopádně na Pekelné stroje se hodně těším, protože i přes zmiňované chybičky je hodně často vychvalovaná ještě více, než Nástroje smrti a já jsem na ni proto přinejmenším zvědavá :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšela jsem podobné názory i od jiných lidí. První tři díly super, ale pak se to prý začně trochu táhnout...
      Myslím, že série má u tebe slušné šance :)

      Vymazat
  9. S Nástroji smrti žádné zkušenosti ještě nemám, ale všude na ně narážím a čtu pozitivní ohlasy, takže se do nich chci pustit co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Nástrojích smrti ti toho moc říct nemůžu, zatím je míjím :)

      Vymazat
  10. Knihu jsem četla v angličtině, ještě než u nás vyšla. Určitě je to zajímavá kniha.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem uvažovala, že zkusím originál, ale nakonec z toho sešlo. Možná teď, když už znám děj v češtině a nebudu se úplně ztrácet :)

      Vymazat
  11. Mechanického anděla mám určitě v plánu, jen ne a ne si na něj udělat čas :(

    OdpovědětVymazat
  12. No neviem, či by som si o svete CC robila názor práve podľa filmu, ktorý sa podľa mňa tvorcom asi veľmi nepodaril a dosť sa to odkláňalo od kníh. Keby to nebol prepadák, zrejme by natočili aj ďalší diel. Viem, že každý furfle na seriál, ale na to, že naň nemajú taký rozpočet, je celkom fajn a aj keď prvé časti nie sú nič moc, aspoň je tu šanca na zlepšenie. Pri filme toho priestoru veľa nemali a aj to vidieť.

    Inak mne sa Mechanický anjel až tak nepáčil ako prvé tri diely Nástrojov a Mechanický princ. Druhá časť je oveľa lepšia a teraz si moje srdce získala Lady Midnight´. Tam sú tie postavy úplne dokonalé. Ale tak ja som na CC úplný fanatik a žeriem všetko, čo napíše :D Takže iné názory asi ani neviem vnímať veľmi objektívne :D
    V každom prípade recenziu máš super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, film se mi docela líbil, ale nemám ho s čím porovnat, pak bych třeba úplně změnil názor.

      Zrovna druhý díl čtu, tak jsem zvědavá :)
      Děkuju :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)