Ruth Ware: Všude kolem černý les

by - 6/04/2016

In a dark, dark wood

Ruth Ware / xxx / 352 stran
Vydáno r. 2015 (GB) a r. 2016 (ČR) / Leda / Pevná vazba
Thriller / Drama

Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
…NAVŠTÍVÍ SMRT
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?


Můj názor

Thrillery, natož thrillery s nádechem detektivky se mezi mnou čtenými knihami neobjevují příliš často. To, že nejsem jejich fanoušek, ovšem neznamená, že se jim vyhýbám obloukem. Občas po nějakém díle sáhnu a obvykle si ho nemůžu vynachválit (nebude to tím, že mě překvapí skoro všechno, když mám detektivek načtených jen pár? :D). Všude kolem černý les je zjevil náhle jako blesk a internet zaplnily recenze, které byly téměř bez výjimky kladné. Námět se mi zalíbil, a proto jsem dlouho neváhala a pustila se do čtení. Teď už rozumím, proč knihu všichni tolik chválí.

Nejprve bych začala názvem a vizuální stránkou. Všude kolem černý les je dokonalý překlad anglického In a dark, dark wood. Zní dynamicky, poeticky a rozhodně zaujme. Také obálka je velmi povedená a už ona samotná dokáže navodit tísnivou a děsivou atmosféru, k příběhu se tudíž perfektně hodí. Ráda bych zmínila příjemnou velikost písma, díky níž se kniha čte určitě o několik procent lépe. Jedinou výtku jsem našla akorát k první dvojstraně pod obálkou - takhle šílenou růžovou jsem jaktěživ neviděla, málem mi vypálila do očí díry ;)

Někdy mozek potlačí události, s nimiž ještě nejsme připraveni se vypořádat. Řekl bych, že je to... svého druhu obranný mechanismus, chcete - li.

Bohužel se příliš nevydařil první dojem. Kapitola 1 mě trochu zarazila a hlavní hrdinka si vysloužila spíš moje nesympatie. Naštěstí se autorka nejspíš jen potřebovala rozepsat, protože s každou další kapitolou moje chuť číst dál sílila. Je pravda, že jsem si k vypravěčce Noře hledala cestu déle a obtížněji než třeba k jinými postavám, nakonec jsem se s ní ale sžila. Děj a atmosféru uměla podat velmi dobře. Kromě ní se v příběhu objevilo i několik dalších důležitých aktérů, jejichž charaktery bych označila za velmi propracované rozmanité - od hysterické Fly až po chladnou a cynickou Ninu. Když se všichni sešli na jednom pódiu, začala teprve pořádná podívaná! Jejich hrůza a nefalšovaný děs byly nakažlivé. Proto pominu, že se místy chovali spíš jako puberťáci, než dospělí lidé.

Od začátku se mi líbil hlavně kontrast svatba x vražda a byla jsem zvědavá na celkové zpracování tématu. Autorce se povedlo svůj nápad rozvést do velmi zdařilé podoby! Zvolila si vhodné prostředí a úžasně vykreslila tísnivou a strašidelnou atmosféru temného lesa, z něhož není úniku. Kromě pocitů strachu a nervozity jsem pociťovala i dychtivost... číst stále dál a dál, protože mi hlavou vířily otázky, na které jsem musela znát odpověď! Kdybych měla knihu Všude kolem černý les vystihnout jediným slovem, nejspíš bych použila napínavá, protože napětí z ní doslova tryská.


Co se týče příběhu, rozhodně mě nezklamal. Přeskakování mezi současností v nemocnici a minulostí v lese ve skleněném domě a postupné Nořino rozvzpomínání se na jednotlivé události, které vedly ke katastrofě, ještě zvyšovaly už tak přemíru čtivosti a napětí. Autorka vymyslela geniální a zauzlovaný motiv, ale ještě lepší provedení vraždy a samozřejmě také konečně rozuzlení, jež mi bradu přikovalo až na hruď. Naivně jsem si myslela, že jsem vrahovi na stopě, ale celou dobu jsem byla úplně mimo mísu.

Všude kolem černý les se bohužel nevyhnul některým klišé prvkům, které jsou v thrillerech často k vidění, nicméně jejich počet byl redukovaný a navíc vždy zdárně posloužily svému účelu a udělaly knihu lepší. Knize nemám vlastně co vytknout, protože byla čtivá, děsivá a šokující. Možná mě místyvadila hlavní hrdinka a její přehnané tajnůstkářství, jež se mi jevilo občas až zdlouhavé a nudné, ale to je jen drobná vada na jinak kvalitně odvedené práci.

Pokud stále ještě váháte, já nevidím jediný důvod, Všude kolem černý les vám totiž slibuje skvělý čtenářský zážitek.

Hodnocení

Obálka
75%

Příběh
75%

Za poskytnutý výtisk knihy velmi děkuji nakladatelství Leda.

Knihu můžete zakoupit zde.

You May Also Like

26 komentářů

  1. Na tuhle knihu si brousím zuby, ale až trochu opadne to šílenství kolem ní :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to nemám moc ráda, když všichni z knihy šílí a dokola ji opěvují... Viz Divergence nebo HG, ty se mi dokonce zprotivily, jak o nich všichni mluvili :p

      Vymazat
  2. Tuhle knížku už mám koupenou a připravenou na čtení, takže jsi mě jen dokopala k tomu si to přečíst :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak o téhle knížce už jsem slyšela a dost mě zaujala, přidala jsem si ji na svůj ´neverending to read list´ :D Jinak chválím recenzi, velmi zdařilá je :)

    http://rina-books.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze! Na knihu jsi mě ještě více nalákala. Mám v plánu si ji po zkouškách kupovat, tak snad se mi bude líbit tak jako tobě:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že recenze plní svůj účel :)
      Bude recenze? :o

      Vymazat
  5. este tymi fotkami si to urobila take temne :)
    Pozývam na veľkú letnú GIVEAWAY tu: https://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/05/rexona-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze :D Taky jsem byla s knihou převážně spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze!
    Knížku mám na wishlistu, tak snad se k ní někdy dostanu, protože vypadá opravdu dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Převážně kladné recenze jsou opravdu všude! :D Vsadím se, že já si tuhle knihu přečtu až někdy, kdy už o ní nikdo moc nebude vědět. :D
    Jinak moc hezká recenze! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To většinou taky tak dělám, nemám ráda šílenství kolem, ale knihu jsem měla jako recenzi :)

      Vymazat
  9. Na tuhle knížečku se chystám už strašně dlouho - především proto, že doposud jsem četla nevím kolik x recenzí a všechny byly přesně takto pozitivní, mnohdy ještě pozitivnější a tak už proto jsem na to sama hrozně zvědavá. Co se pak týče klišé prvků - ono to někdy neuškodí.
    Jinak ti taky musím pochválit nový design :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, když originální prvky a nápady převažují, trocha klišé se ztratí :)

      Vymazat
  10. Skvělá recenze! :)
    Byla jsem z knihy stejně nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  11. Povedená recenze, už se těším, až se do knihy také pustím. Já naopak tento žánr vyhledávám a pevně věřím, že mě kniha nezklame :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  12. Parádní recenze, teď se na knihu těším ještě víc :) Jak už víš, dala jsem si ji do letní čtecí výzvy, tak snad se k ní brzy dostanu :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že moje recenze je úspěšná a láká další čtenáře :)

      Vymazat
  13. O knize jsem ještě neslyšela, ale zní opravdu lákavě. Určitě se po ní mrknu :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)