C. L. Taylor: Lež

by - 7/22/2016

The lie

C. L. Taylor / Zuzana Pernicová / xxx
Vydáno r. 2015 (VB), roku 2016 (ČR)
Domino / 392 stran / pevná vazba s přebalem
Psychogické / Thrillery / Drama

Jane Hughesová je se svým životem naprosto spokojená. Bydlí v malé vesnici ve Walesu, má milujícího partnera a zajímavou práci ve zvířecím útulku. Taková idylka, řeklo by se. Věc má ale háček: celý její život je lež. Jane Hughesová ve skutečnosti neexistuje.
Před pěti lety se společně s přáteli vypravila na cestu do Nepálu. Od pobytu ve svobodomyslné komunitě vysoko v horách si každý z nich sliboval něco jiného, ale pro všechny to měl být důležitý životní milník. Vlastně se jím stal, ale v docela jiné podobě, než si představovali. Brzy po příjezdu začnou pozorovat znepokojivé věci a události gradují až k okamžiku, kdy začnou umírat lidé. Jane se podařilo přežít. S novou identitou se snaží na děsivé události zapomenout, ale kdosi jí v tom chce zabránit. Ten člověk ji pronásleduje a děsí: zjevně ví, co se tenkrát v Nepálu stalo. A nenechává Jane na pochybách, že nepřestane, dokud nebude její život v troskách.


Můj názor


Dechberoucí anotace snadno přesvědčí o tom, že si člověk musí knihu opatřit a přečíst. Že se musí dozvědět pravdu o životě Jane Hughesové. Stejně tak zaujme i jednoduchá, ale úderná obálka a její přebal z na dotek velmi zajímavého papíru. Jestli máte chuť se bát a nechat si běhat mráz po zádech, pusťte se do čtení. Ale neříkejte, že jsem vás nevarovala.


Autorka nás seznamuje s dvěma dějovými liniemi - jedna se odehrává ve Walesu a druhá až v dalekém tajemném Nepálu - a s dvěma hrdinkami Jane a Emmou. Ale počkat, ony vlastně nejsou dvě, jedná o tutéž osobu akorát s pětiletým odstupem a změněným jménem. Co se v životě Jane stalo tak hrozného, že ji to donutilo zanevřít na svoje staré já, snažit se vytěsnit minulost z mysli a začít úplně od začátku na jiném místě? Co se odehrálo v Nepálu?

Dvě dějové linie si vzájemně kontrastují. Na jedné straně barikády stojí mystický, těžko dostupný (tudíž atraktivní) Nepál, rádoby náboženská komunita s uvolněnými mravy vysoko v horách do očí bijící svojí podivností. Na druhé straně pak malá vesnička ve Walesu a normální poklidný život s vysněnou prací v útulku a s milujícím přítelem. Nebo alespoň pokus o klidný způsob života a únik od tíživých vzpomínek. Jenomže minulost někdo úmyslně nenechává spát.

Těžko říct, která linka se mi líbila víc. Obě jsou velmi propracované, dějově pestré a napínavé. V každé se neustále něco děje, autorka si dala stejnou měrou záležet na obou. Napětí prostupuje celým příběhem a C. L. Taylorová ho úmyslně navyšuje, kapitolu vždy ukončí v nejdramatičtějším okamžiku a přesune se jinam. Čtenáři nezbývá nic jiného, než zběsile číst dál. A o čtivosti také není pochyb.

Kdybych měla nejvýstižněji popsat pocit, který u mě během čtení knihy převládal, pak bych ho formulovala asi takto:  Nepříjemné mrazení v zádech, pocit, že se řítím do propasti a nemohu s tím absolutně nic dělat. Jak se děj v Nepálu posunoval dál a dál, moje neblahé předtuchy stále narůstaly, a přesto jsem mohla maximálně otáčet stránku za stránkou a modlit se, aby moje domněnky byly mylné. Lež je sice v určitých věcech předvídatelná a vy budete minimálně lehce tušit, jak se vyvine dál. Jenže co když je tato předvídatelnost úmyslná? Už dopředu se děsit toho, co přijde, ale zároveň nemoci s jistotou určit, že to tak opravdu bude? To je hrůzostrašná představa.

Temná atmosféra s každou kapitolou houstne, ve Walesu přibývá tajemných vzkazů, podezřelých osob a náhod, autorka si pohrává s psychikou nejen Jane, ale i tápajícího čtenáře. V Nepálu se vyjevují stále větší podivnosti. Lež graduje, strmě stoupá vzhůru, čtenář napětím už ani nedýchá, jenom zběsile čte řádek za řádkem, stranu za stranou...

A pak přijde konec. Jenže kam se podělo všechno nastřádané napětí, kde je očekávaný vrchol? Podle doposud slibného vývoje jsem čekala něco opravdu velkého a výjimečného, závěr, který mě shodí ze židle, ale nějak se mi ho nedostalo. Konec považuji oproti ostatním částem za průměrný, zkrátka jsem asi nadsadila své očekávání a nedostalo se mi žádného překvapení. Pravda, dost věcí jsem si dokázala domyslet už předem. Když už jsme se dostali negativům, neodpustím si ještě pár poznámek: S některými prvky a vsuvkami se dalo pracovat lépe, více je překroutit, aby nebyly tolik průhledné. Předvídatelnost celkově je hned po méně zdařilém závěru druhým nejvýraznějším negativem knihy.

Ale čert vem tuto drobnou vadu na kráse. Lež nemohu hodnotit jinak než pozitivně, protože byla čtivá, napínavá, temná a děsivá stejnou měrou. Vyvolala ve mně spoustu pocitů a rozhodně mi nedala spát, dokud jsem se nedostala až na konec. Jedná se o mistrnou ukázku dobře napsaného psychotrihlleru se všemi možnými vychytávkami a lahůdkami, jež tento žánr nabízí. Knihu s radostí doporučuji ostatním.

Hodnocení
Obálka
85%

Příběh
85%

Za knihu mockrát děkuji nakladatelství Domino.


Knihu si můžete zakoupit zde.




You May Also Like

17 komentářů

  1. S touhle knížkou se dnes setkávám asi poprvé a zároveň poněkolikáté. Na první pohled mě zaujala obálka, nicméně od děje jsem si toho moc neslibovala - dokud jsem si nepřečetla anotaci. Žádný psychothriller jsem zatím asi nečetla, ale zmiňované prostředí a atmosféra knihy na mě dýchá lákavým dojmem, takže si nejspíš knihu přidám na svůj nikde nekončící seznam a snad jednoho dne... :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psychothrillery jsou pro mě také neznámé vody, ale moje skromné zkušenosti jsou zatím, jak je vidět v recenzi, pozitivní :)

      Vymazat
  2. To je dnes už druhá nadšená recenze co na tuto knihu čtu, takže začínám zvažovat, že ji na svůj seznam nakonec zařadím přednostněji než jsem původně plánovala :) Tenhle typ knih mě baví, zvlášť v létě, kdy nemám moc chuť číst náročné klasické romány a raději sáhnu po něčem oddychovějším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi na Lži přece jenom něco bude, když ji chválí i jinde :)
      Pokud jako oddych považuješ mrazení v zádech a zatajený dech, pak mohu knihu jen doporučit! :D

      Vymazat
  3. Další nadšená recenze na tuto knihu! :)
    Vždy, když si přečtu takhle pozitivní recenzi, mám chuť se do knihy pustit. Pak vyjde ale jedna negativní a já už zase nevím :D Do knihy se nakonec ale beztak pustím, protože si chci udělat i svůj názor :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenech se odradit. Zcela s tebou souhlasím, njlepší je udělat si vlastní názor! :)

      Vymazat
  4. Také mě kniha moc láká, zní to vážně dobre, snad se k ni take brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Knížka vypadá hodně zajímavě :) Pořádně jsi mě na ni nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze, Magdi, i mně se knížka nesmírně líbila. Bylo skvělé, že se jednalo zase o něco jiného, než jsme z těch severských prostředí zvyklí. Jsem ráda, že sis knihu oblíbila stejně jako já :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně byla Lež v mnohém originální, i když s thrillery moc zkušeností nemám :)
      Aspoň je vidět, že kniha spadá mezi kvalitnější kousky :)

      Vymazat
  7. O knize jsem už slyšela, ale zatím jsem nečetla žádnou recenzi. Podle tvé to vypadá, že by rozhodně nebylo na škodu si ji přečíst. Snad se mi to brzy podaří :)

    OdpovědětVymazat
  8. Super recenze. :) Před pár dny jsem Lež dočetla a nemohou jinak, než s tebou souhlasit. Konec nic moc, ale jinak skvělý. Nemohla jsem přestat číst. :))

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)