Nejkrásnější obálka #3: Z mojí knihovičky

by - 7/19/2016


Ahoj,
když už si na sebe upletu bič a vymyslím nějaký projekt, měla bych ho také svědomitě plnit. Jenomže čas hrozně letí. Vůbec se mi nechce věřit, že poslední (tedy druhý) díl Nejkrásnější obálky se na blogu objevil 28. dubna! A pak dlouho, předlouho nic. Myslím, že přišel nejvyšší čas napravit resty.
Dnešní článek je trochu speciální, budu totiž vybírat vítěze nikoliv ze tří sérií, které jsem četla, ale z knižních sérií, které vlastním a hýčkám si doma v knihovničce.

Mimochodem... Uvědomila jsem si, že nevyšlo letní Vyrazme si do kina 2016, ale jelikož je léto už v plném proudu, myslím, že ho raději vynechám a sepíšu až podzimní díl.


Monument 14
 Monument 14, Nebe v plamenech, Cesta pustinou


Všechny obálky Monumentu 14 jsou velmi podobné. Na mysli mám nejen celkovou kompozici, ale také výběr barev, které jsou spíš v tmavších, méně výrazných a preferovaných odstínech, přesto se nedá říct, že by působily nudně a prázdně. Ovšem vybrat jednu z nich je kvůli jejich podobnosti docela složité. Nejvíc mě oslovilo asi Nebe v plamenech, líbí se mi středové umístění hlavního prvku - tedy autobusu - i hořící ohně, které obálku krásně zvýrazňují a navozují pocit pohybu a akce.

Vesmírná pouť 
Mlhovina, Jiskra, Plamen


Jestliže obálky série Monument 14 nejsou tolik barevně výrazné, pro Vesmírnou pouť platí přesný opak. Každý díl doslova bije do očí, ale není to tím, že by snad obálky byly přeplácané a kýčovité. Více na ně sedí, že působí dynamicky, a přesto příjemně a uspořádaně bez zbytečných přídavků. Nejvíc se tvůrci podařil přebal Plamenu, protože Mlhovina se mi zdá moc temná, Jiskra naopak přece jenom příliš ostrá, za to hra ohně na třetím dílu a pestrá škála žluté barvy je perfektní! 
Nutno podotknout, že celá série se může pyšnit velmi pěknými obálkami.

Chaos
Hlas nože, Temný ráj, Válka hluku


Že tyto tři díly patří do jedné série, byste bezpečně pochopili, i kdybyste neuměli číst. Jednička, dvojka a trojka jsou skoro zrcadlovým obrazem jeden druhého a hlavní rozdíl najdete především v barvě písma a v šedém tvaru v pozadí. Možná působí jednoduše, nebo dokonce odbytě, ale podle mě z nich čiší střídmá elegance.
Říkáte si, že vybrat jednu obálku, která je lepší než ostatní, snad ani nejde. Kupodivu se mi z trilogie Chaos výherce vybíral snadno (na to jak neuvěřitelně nerozhodná jsem). Temný ráj má totiž zelenou barvu, která patří mezi mé oblíbené. Dalším pádným důvodem pro výhru je strom. Nůž ani to třetí cosi se mi tvarově nelíbí tolik jako košatý strom. 

Vaše názory v komentářích vítám! :)

You May Also Like

22 komentářů

  1. Přiznávám bez mučení, že tyhle obálky nejsou mým šálkem kávy. Každopádně, ty, co zdobí edici Chaos, mají něco do sebe..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Také se mi nejvíc líbí Nebe v plamenech :D U Vesmírné pouti se mi asi nejvíc líbí Mlhovina :D A u Chaosu mám doma jiné obálky (to co mi přijdou hezčí), ale z těchto bych vybrala Temný ráj :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chaos jsem dostala k Vánocům, takže jsem si obálky moc nemohla vybírat :D

      Vymazat
  3. Se vším souhlasím, i když mezi Mlhovinou a Plamenem bych se chvíli rozhodovala. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ze série Monument 14 mám doma první dva díly a moc se těším, až si je přelouskám. Obálky jsou doopravdy povedené :)
    Za to sérii Vesmírná pouť už mám přelouskanou celou a byla jsem naprosto nadšená- doufám, že se k ní brzy zase vrátím :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, jsou vážně pěkné a navíc nejspíš dost souvisí s příběhem :)

      Vymazat
  5. Prvé dva diely Monument mám tiež doma, tie obálky sú dosť dobré a hodia sa k príbehu :-) Zvyšné séria nepoznám, obálky vyzerajú zaujímavo, hlavne tá druhá séria tie sa mi veľmi páčia :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já tenhle tvůj projekt zbožňuju. Schválně vždycky vybírám, která obálka se mi líbí nejvíc, a až pak si čtu, která se líbí nejvíc tobě. Dneska se shodneme na všech. :)

    Měj se nádherně a přeju krásný léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Páni, to je super, asi máme stejné "chutě".

      Děkuji, tobě taky :)

      Vymazat
  7. Na Monument 14 se už dlouho chystám, v knihovničce mi první dva díly leží už pořádnou dobu. Musím říct, že ani jedna obálka se mi moc nelíbí, ale také mě nejvíce oslovila ta u Nebe v plamenech :)
    Na Vesmírnou pouť jsem také hodně zvědavá, to je opět další rest. Mě se nejvíce líbí asi Jiskra, mám ráda takové zářivé obálky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně doma dlouho leží celá série a pořád po mě tak vyzývavě pokukuje :D

      Vymazat
  8. Monument 14 znám a ráda bych si ho přečetla, stejně jako Vesmírnou pouť a co se týče chaosu, ten neznám. Abych řekla pravdu, vybrat z tohohle nejlepší obálku... to si asi nechám někdy na později, protože teď vážně nevím :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí se nemusíš tak jako já rozhodnout, aby vůbec mohla článek vzniknout, takže v pohodě :)

      Vymazat
  9. U Chaosu davam prednost cernym verzim. Ty se mi libi vice :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi líbí víc, ale když jsem si sérii koupila, netušila jsem, že existuje i varianta s měkkými vazbami :P

      Vymazat
  10. No, já ti tedy nevím, ale tyhle obálky mě vůbec neuchvátily..

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor :)
      Já se taky musela řídit podle toho, jaké série mám doma kompletní :)

      Vymazat
  11. Všechny série vypadají moc pěkně :) Ze své knihovny bych asi vybrala jiné poklady, ale umím si představit, že když jsou ty knihy v knihovně u sebe, vypadá to super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám dost sérií doma jen napůl, takže z nich jsem vybírat nemohla :p

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)