Mariam Petrosjan: Smečka ze čtvrtého pokoje

by - 5/17/2017

"Dom, v kotorom... Kurilščik"

Mariam Petrosjan / Konstantin Šindelář / Dům, ve kterém...
Vydáno r. 2009 (Rusko)  a r. 2016 (ČR)
Fragment / 328 stran / pevná vazba
Fantasy / Dobrodružství / Romány

Na kraji města uprostřed paneláků stojí Šedý dům. Skrývá v sobě tajemství a za jediný den se v něm odehrají příběhy, které ve světě venku nezažijete za celý život. Dům je něčím mnohem víc, než jen internátní školou pro děti, které opustili jejich rodiče. Stejně zvláštní jako Dům samotný jsou i jeho obyvatelé…

Mladý vozíčkář, přezdívaný Kuřák, žije v Domě už několik měsíců. Když ho přestěhují do jiné skupiny výrazných osobností i prazvláštních individuí, uvědomí si, že Dům je místo, které dokáže obrátit život naruby všem, kteří žijí mezi jeho zdmi... a dokonce je může i zabít.


Recenzní výtisk od Megaknihy.cz



Můj názor

Kniha Smečka ze čtvrtého pokoje, první díl ze série Dům, ve kterém... mě zaujala na první pohled. Přesto jsem váhala, opakovaně se k ní vracela, ale vzápětí ji zase odvrhovala, dokud nevyšel už druhý díl a já jsem se definitivně rozhodla. Podlehla jsem zvláštnímu kouzlu, které z knihy srší, i matoucí, ale nesmírně zajímavé anotaci. Rozporuplné názory i nejisté komentáře čtenářů ještě více podnítily moji zvědavost. Knihu jsem si musela přečíst!

Poučená ze zkušenosti ostatních, že Smečka ze čtvrtého pokoje není zrovna snadné čtivo, ale naopak dokáže pěkně zamotat hlavu, jsem k ní přistupovala pomalu a s maximálním soustředěním. Přesto jsem si hodně rychle uvědomila, že jsem pořádně zmatená. Nejvýraznějším prvkem knihy je obraznost a metaforické pojetí, máloco je popsané tak, jak bychom očekávali. Kdybych si nepřečetla anotaci, ani bych netušila, že se nacházím v internátní škole pro opuštěné děti, ale spíš v nějakém neskutečném světě plném fantazie. 

Dům je totiž popisován jako vlastní svět plný kuriozit, zvláštností, tradic i zvyků, tajemných zákoutí i nevysvětlitelných jevů. Během čtení se musíte přepnout do úplně jiné dimenze, vždyť Dům se zdá být tolik vzdálený realitě. Sama o sobě je internátní škola pro opuštěné a postižené děti hodně zajímavým a neotřelým výběrem prostředí, kde se odehrává děj, zvlášť pokud se kompletně odehrává jen mezi jejími zdmi.

Mnohovrstevnatý příběh s více dějovými liniemi i několika vypravěči mě mátl po celou dobu a musela jsem se opravdu pekelně soustředit, abych se dokázala obstojně zorientovat a pochopit hlubší význam i fascinující propojení jednotlivých linek. Smečka ze čtvrtého pokoje se nedá považovat za snadnou knížku, ke které si můžete kdykoliv odskočit ve chvilce volna. Vyžaduje naprostou koncentraci a nejlepší je číst ji bez větší časových mezer. Je to jako skládání rozbitého zrcadla. Mnoho střípků vám nabídne pohled na rodící se příběh, ale pouze pokud je pracně poskládáte dohromady.

Dalším výrazným aspektem jsou jednotlivé skupiny v Domě, z nichž každá má vlastní výrazné image, a taky mnohdy až neuvěřitelné přezdívky zdejších obyvatel. Jistě, považuji je za další nesmírně zajímavé okořenění již tak prazvláštní knížky, nicméně že by něco ulehčovaly, to opravdu napsat nnemohu. Do popředí vystupuje vozíčkář Kuřák, jakási ústřední postava celého příběhu, ale věřte mi, že je stejně hlavní a objevuje se v textu stejně často jako dalších deset, dvacet mladých hrdinů.

Ačkoliv je Smečka ze čtvrtého pokoje bohatá a rozmanitá, pořádný příběh jsem nakonec postrádala. Ano, v Domě se neustále něco dělo, ať už v době současné, nebo v minulé, ale byl to spíš jen popis denního sledu událostí s drobným zdramatizováním na konci, které se však sotva dá považovat za velkolepé vyvrcholení. Faktem je, že čtenář nemá po celou dobu nejmenší tušení, jestli příběh někam spěje a co je jeho smyslem.

Smečka ze čtvrtého pokoje jakožto úvod do velmi kontroverzní série se mi líbila kvůli své originalitě, neotřelém pojetí i složitější výstavbě, která si ovšem podmiňuje maximálně soustředění a i přesto budete nejspíš tápat. Uhranula mě nezaměnitelná atmosféra Domu a nemohu popřít, že se těším na další díl, který mě nejspíš zavede ještě dál a hlouběji. Zejména pokud už máte dost knih Young Adult žánru a řadíte se mezi vyspělejší mladé čtenáře, Dům, ve kterém... vám vřele doporučuji. 


Hodnocení

Obálka
80%

Příběh
75%

Za knihu patří velké díky eshopu Megaknihy.cz
Megaknihy.cz
Knihu lze zakoupit zde.


Výsledek obrázku pro srovname logo

You May Also Like

10 komentářů

  1. Skvělá recenze, ještě víc jsi mě na knihu nalákala :) Přivezl jsem si ji ze Světa knihy a doteď jsem o ní uvažoval tak trochu skepticky, ale teď se na ni dost těším. Ale asi si spíš počkám na vydání celé série, abych se do toho mohl pořádně ponořit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle napsáno. Knihu mám už dlouho doma a pořád jsem se k ní nedostala. Po tvé recenzi to ale uspíším. Zdá se, že to bude lepší, než se na pohled zdálo.

    OdpovědětVymazat
  3. O knize jsem už slyšela! Já úplně poprvé jsem očekávala nějaký horor :D Ale vypadá skvěle a recenze je moc povedená :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knihu si dělám zálusk. Sice jsem se trochu lekla, když si psala o zmatenosti, ale většina tvé recenze mě jen utvrdila v tom, že kniha bude stát za to :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jan Hader: Prý je nejlepší přečíst sérii najednou, nebudeš v tom mít takový zmatek :D

    OdpovědětVymazat
  6. Kateřina Miklíková: Nevím, jestli lepší, ale rozhodně neobvyklá, že stojí za to si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  7. Lucy Lillianne: Já vím, času je málo :D

    OdpovědětVymazat
  8. Bilbovy knihy: Občas je to vskutku hororové, hlavně na orientaci čtenáře v ději, ale jinak doporučuji :D

    OdpovědětVymazat
  9. Kristýna Kaderová: Stačí být pozorný čtenář a zmatená třeba vůbec nebudeš! :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)