Lauren James: První konec

by - 8/26/2017

The Next Together




Lauren James / Romana Bičíková / První konec #1
Vydáno roku 2015 (VB) a roku 2016 (ČR) 
CooBoo / 368 stran / pevná vazba
Romány / Fantasy / Dívčí literatura

Kolikrát můžete ztratit člověka, kterého milujete?
Osudem Katherine a Matthewa je rodit se stále znovu a znovu, století za stoletím. Jejich přítomnost pokaždé změní historii o fous k lepšímu a pokaždé se do sebe beznadějně zamilují, ale osud je vždy tragicky rozdělí.
Od dob krymské války, obléhání Carlisle až po brzkou budoucnost v letech 2019 a 2039 obětují své životy, aby zachránili svět. Ale proč se pořád vrací zpátky? Čeho musí dosáhnout, než jim bude umožněno žít v lásce a míru? Možná ten další konec bude jiný...



Knihu koupíte na Albatros media a či v nakladatelství CooBoo.

Výsledek obrázku pro srovname logo

MŮJ NÁZOR

Já nejsem zrovna románový tip čtenáře. Lásku a romantiku v knihách vždy ocením, ale spíše jako přídavek, zkrášlení, nikoliv jako hlavní téma. Přesto mě První konec velmi lákal. Na začátku mě samozřejmě uchvátil svojí okouzlující a krásně barevnou obálkou, po přečtení anotace mě zaujala i myšlenka cestování v čase a opakovaného setkání se dvou osob v různých obdobích. Byla jsem zvědavá, jak se autorka s tímto jedinečným, leč komplikovaným nápadem poprala a jak ho rozvinula do celého příběhu.

Způsob vyprávění byl zvolen naprosto perfektně. V knize se objevuje několik dějových linií, z nichž se každá odehrává v jiném časovém období a vypráví svůj originální příběh. Spojnicí mezi nimi jsou Kate a Matt, nebo - li Katherine a Matthew, dva jedinci, jež se znovu a znovu setkávají v běhu dějin a jejich setkání vždy skončí totožně. Zamilují se do sebe. To, že vypravování přeskakuje v čase tam a zpět, mi vůbec nevadilo. Naopak jsem tuto pestrost vítala, díky ní totiž čtenáři rozhodně nehrozí nuda. Také nemůže narazit na dlouhé, nezáživné pasáže, protože v knize První konec se neustále něco děje. Ať už na studentské koleji, na lodi plující do Bulharska, nebo třeba v obléhané pevnosti.

Jednotlivé linky se zároveň krásně prolínají, zkrátka činí knihu opravdu zajímavou a neotřelou. Nebojte se zmatků nebo nejasností, já jsem se v textu orientovala bez sebemenších komplikací a nedělalo mi žádné problémy sledovat více příběhů zároveň. Jako další velké plus vnímám grafické zpracování. Kromě klasického textu se děj odehrával v nejrůznějších e-mailech, vzkazech, deníkových zápisech, nebo dokonce třeba na nahrávkách. Všechny drobné střípky skládaly dohromady velkolepý obraz silné a nehynoucí lásky. Opět musím pochválit autorku za originalitu a nápaditost.

V knize jsem našla bohužel i mnoho záporů. Postavy Matta a Kate mi vůbec nesedly. Odrazovala mě nejen povrchní charakteristika, jejich vztah byl taktéž nepříliš propracovaný. Větší počet příběhových linek jsem sice o odstavec výše chválila, ale i tady se objevilo malé mínus, a sice kvalita na úkor kvantity. Myslím si, že si Lauren James mohla dát s každým obdobím trochu víc práce a vnést do něj také něco nečekaného místo ohraných klišé. Mnoho situací totiž častokrát vyústilo v naprosto předvídatelný konec a celkově mě příběhy samotné moc nezaujaly. 

Zejména pak v druhé polovině knihy mě dostihl neodbytný pocit, že autorka příliš chvátá, vypravování a vykreslování odbývá a celkově na mě děj působil stále více a více uspěchaně. Zároveň jsem nejen v reakcích hrdinů spatřovala až neskutečnou naivitu, řešení problémů bylo příliš jednoduché a to více neuvěřitelné a nerealizovatelné. Závěrečné rozuzlením jsem v tom shonu skoro ani nepobrala, bylo odbité doslova pár řádky. Ocenila bych, kdyby autorka knihu více rozepsala a věnovala pozornost i detailům a uvěřitelnosti příběhu. 

Z Prvního konce jsem si nakonec odnesla hlavně rozpačitost. Neskutečně se mi líbil samotný nápad i to, že v knize mohu narazit na nejrůznější časová období z minulosti či i z budoucnosti. Chválím také obálku a nápadité zpracování v podobě nejrůznějších grafických vložek. Avšak nemohu knize upřít naivitu a zmatečnost, povrchnost postav a místy odbitý text s příliš jednoduchými vyústěními. Autorka si vybrala poměrně složité téma, cestování v čase je vždy dost ošemetné, ale poprala se s ním ze všech sil. Navzdory drobným chybičkám se mi knížka četla velmi dobře a vám čtenářům ji pro zpříjemnění jednoho či několika dní určitě doporučuji.

Hodnocení

Obálka
85 %

Příběh
75% 

Za knihu nesmírně děkuji společnosti Albatros media a nakladatelství CooBoo.
Výsledek obrázku pro albatros media   Výsledek obrázku pro cooboo

Eliz

You May Also Like

6 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem zatím nečetla, ale ráda bych to napravila :) Líbí se mi obálka i anotace, mám ráda cestování v čase :) Tak jen doufám, že mě kniha zaujme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je tu velká šance, že tě osloví. Směle do ní! :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze! Já jsem tu kniha chtěla mít doma jen kvůli té obálce :D Ta je prostě nevím, nedokážu to ani popsat, okouzlující :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze! :) Knihu nemám, ale děsně mě láká už kvůli obálce. Po téhle recenzi nejen kvůli ní :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře :) Ale obálka je fakt hezká, to je fakt :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)