Jak se mění blogosféra

by - 9/13/2017


Ahoj,
procházela jsem oblíbené knižní blogy a hledala nové, zajímavé, koukala se po nových příspěvcích. Zároveň jsem přemýšlela nad dalšími články pro můj blog, jak ho zpestřetit a oživit, až jsem se úplně ponořila do myšlenek a úvah o světě a životě a vyšlo z toho toho. Ostatně názorový článek s možností diskuze tu nebyl už dost dlouho, vaše názory v komentářích vítám!



Když jsem projížděla jednotlivé blogy, které často ráda navštěvuji, kromě nejnovějších příspěvků jsem zabrousila i do starších a to nejen z minulých měsíců, ale i předchozích let. Se zaujetím jsem si všimla, kolik se toho za dobu, co se v blogovém světě pohybuji a tvořím, změnilo! Troufám si napsat, že rozdíly jsou obrovské až do očí bijící, blosféra si prošla velkými změnami - po většinou však k lepšímu.
Pět takových (pozitivních) proměn bych ráda vyzdvihla.

1. Stěhování národů

Dnes zde vládne blogger a blogospot. Už když jsem začínala, mnoho blogů fungovalo na této doméně a těšily se velké oblibě, mezi další populární stránky patřil třeba blog.cz. Já jsem svůj první blog založila dokonce ještě jinde - na odlišném portálu, totiž na webnode.cz. Jak jsem se ovšem rozvíjela, blog rostl, množství článku se zvyšovalo a s tím i moje nároky, uvědomila jsem si, že stěhování jinam je nevyhnutelné. Volba padla na stále více preferovaný blogger, který mi nabízel mnohem více možností i snadnější přístup. Všímala jsem si, že i mnoho dalších tvůrců dělá ten samý krok a mění pole působení, nebo rovnou svoje stránky zakládají právě tady. Blogger se postupně stal asi nejčastější volbou pro vlastní blog, je to jistota, kterou snadno zvládne i začátečník a zároveň nabízí vysokou úroveň i pro pokročilé. Řekněte mi, kdo z knižních blogerů dneska ještě nemá v adrese blogspot.cz?

2. Vlastní tvorba & nápady

Opět zabrousím do mých raných začátku fungování v blogosvětě. Tou dobou "letěly" různé putovní tagy, v nichž autor nominoval několik jiných blogerů, ti tag vyplnili a poslali ho zase dál. Jistě víte, o čem píšu. V kurzu bylo také pár projektů a meme jako například Oh my wishlist, Hudba mého srdce, Waiting on Wednesday a spousta dalších. Nechci tyto nápady vůbec nijak schazovat, neboť každý z nich byl v té době originální, a tudíž zajímavý, jenže je dělali všichni blogeři, nebo aspoň drtivá většina, jeden se inspiroval tím druhým, vznikaly nekonečné řetězce. Ovšem pravidelný čtenář je schopný zvládnout a se zaujetím pročíst jen určitý počet, než ho tento typ článku omrzí. 
Tento trend ale postupně mizí, blogeři jsou naopak mnohem tvořivější a nápaditější, vymýšlí vlastní projekty, přichází s vlastními tagy a nápady, skoro bych řekla, že to působí trochu jako závod, kdo se ukáže s více vlastními projekty a novými typy a tématy článků. Také se preferují vlastní fotky před obrázky staženými z internetu. Každopádně je vidět, že kreativnost se cení a čtenáři ji náležitě ocení. Blogosvět je díky tomu mnohem pestřejším a zábavnějším místem.



3. Zasloužené spolupráce

Nějak dobu jsem o možnosti spolupráce s nakladatelstvími, knižními obchody i samotnými spisovateli netušila. Ale i ke mně po čase tato úžasná a lákavá možnost dorazila. Najednou nastal obrovský boom a spolupráci uzavíral kdekdo. Domnívám se, že ne vždy úplně zaslouženě. Jistě, pár let zpátky blogosféra nebyla zase tolik početná a existovalo jen pár fungujících knižních blogů, na druhou stranu jsem nejednou kroutila hlavou nad tím, že některé blogy mají aktivní spolupráce a to i přes jejich až otřesnou kvalitu recenzí. Tím neukazuji na nikoho určitého, jen jsem nejednou měla dojem, že recenzní knihy přibývají tomu, kdo byl nejrychlejší a ozval se správným lidem. Přitom jsem znala o dost lepší a propracovanější stránky, které si spolupráci zasloužili víc a hlavně by této skvělé možnosti dokázali pravděpodobně lépe lépe ve prospěch všech.
Možnost knižních blogerům spolupracovat s nakladatelstvími, vydavatelství i autory se do dnešního dne hodně pozměnila a rozšířila. Především recenzují sponzorované knihy nebo jiné produkty ti tvůrci, kteří na to mají skutečnost kapacitu a výsledek je efektivní, čtivý i pěkný na pohled. Na jednu stranu se podmínky spoluprací zvýšily a stížily a není snadné je získat, ale výsledek stojí za to. Zejména nakladatelství nabízí mnohem víc možností, širší nabídku a svým recenzentů si poté nesmírně váží. 




4. Otevřená komunita

Nemohu s jistotou napsat, jak to fungovalo dřív, já jsem byla jen malý, postupně se rozvíjející se bloger píšící články ze svého pokoje a o nic víc jsem se ani nestarala. Navštěvovala jsem samozřejmě ostatní blogy, se zájmem si četla jejich články, hledala inspiraci, rozšiřovala si obzory, ale lidé, jenž stáli za tím vším - ostatní blogeři - pro mě byli spíš něco abstraktního.
Jak je to dnes? Blogeři spolu mnohem víc komunikují, pořádají se různé srazy a setkání a to nejen z naší iniciativity, i nakladatelství se angažují a vytváří přiležitosti, jak se sejít, poznat se a zažít pěkné chvíle s lidmi se stejnými zájmy. Knižní festivaly už nejsou jen místem pro milovníky knih, blogeři okamžitě plánují, kdy a kde se sejít a pokud nějakou akci organizují lidé z nakladatelství, obvykle blogerům připraví i krásný dáreček a jiné radosti. Já jsem dost ostýchavá a zatím jsem se moc setkání neúčastnila, ale tento vývoj vpřed se mi moc líbí. Doufám, že budu mít ještě dost příležitostí poznat ostatní úžasné knihomoly.


5. Zvyšující se úroveň

Všechny předchozí body souvisí s tímto posledním, nejzásadnějšíma také nejpozitivnějším bodem. V blogosféře se pohybuji čtyři roky, takže si myslím, že už mám jakýsi přehled, nadhled a zkušenosti. Proto s čistým srdcem mohu napsat, že se celková úroveň výrazně zvedla a zlepšila, blogeři se vyvíjí a s nimi se i z blogosvěta stává ohromující místo s vysokou kvalitou. Blogeři na sobě pracují a je to znát. Už nejsme jen ti divní knihomolové, ale stává se z nás silná a nepřehlédnutelná skupina úžasných a talentovaných lidí, které spojuje báječný zájem - láska ke knihám.

To je vše, co jsem prostřednictvím tohoto článku chtěla sdělit. Jsem otevřená vaším názorům a celkové diskuzi.

Eliz

Použité obrázky jsou z pinterest.com

You May Also Like

22 komentářů

  1. Přiznám se, že mě tak nějak blogspot minul a z blogu jsem se vrhla rovnou na vlastní doménu :) A s otevřenou komunitou a zvyšující se úrovní souhlasím a je to fajn. Poznat spoustu nových lidí se stejným zájmem je přeci snem každého knihomola, zvlášť, když se velmi často uzavíráme do knižních světů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. I to je možnost, ale na vlastní doménu si zatím netroufám.
      Právě, je to příjemná rovnováha :)

      Vymazat
  2. Taký ten "tag" by som si dala. Je ale pravda, že veeeeeeeľmi dlho som žiadny nečítala (a ani na YT nevidela). Akoby to skončilo zo dňa na deň.
    Je to zábava ako pre blogera, tak aj čitateľa podľa mňa :)

    www.simonazacko.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když nad tím přemýšlím, máš vlastně docela pravdu! Ale vždycky můžeš nějaký vytáhnout a oprášit :D

      Vymazat
  3. Zajímavá úvaha, já sama patřím mezi začínající blogeri, takže o dřívějšku moc nevím. V mnohém s tebou ale souhlasím, třeba s otevřenou komunitou - jsem ráda, že mě někteří lidé tak mile a přátelsky přijali... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knižní blogosféra komunita je skvělé místo pro všechny knihomoly :)

      Vymazat
  4. Souhlasím! TAGy mám sice stejně ráda jako před třemi lety, ale dělám je jen občas a to proto, že mě baví odpovídat na ty konkrétní otázky :) Jsem ráda, že se naše komunita vyvíjí slibným směrem, a že to tak nevnímám jen já :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky občas taky narazím na skvělý TAG, kterému neodolám a vyplním si ho, ale musí mě fakt zaujmout :)
      Je to tak! Rosteme ke světlu :D

      Vymazat
  5. Nějakou dobu jsem byla na blog.cz protože jsem tou dobou nic jiného neznala. A byla jsem spokojená. I přes velice omezené možnosti jsem si s tím dokázala poradit. Ale největším mínusem, který mě donutil se přestěhovat, byly reklamy a nemožnost zálohovat blog.
    Přesto si myslím, že stále spousta lidí používá blog.cz a jsou tam spokojení. Znám i nějaké případy, kdy tam někdo píše deset let a stále je aktivní.
    Co se týče vývoje, ano blogy a autoři se mění a vyvíjí. Ale přesto denně přibývá neskutečné množství nových pisálků, kteří jsou teprve na začátku a nějak se musí naučit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ty si musíš hrát s HTML kódy, to je pak jiná. Pro takové neznalce jako já už je to těžší :p
      Rozhodně nechci blog.cz úplně odsoudit!
      I v tomhle máš pravdu, ale obvykle se z nich pak vytříbí ti skutečně dobří s dávkou talentu :)

      Vymazat
  6. Řekla bych, že na blog.cz ještě stále zůstává docela dost blogerů, i když většině to slouží spíš jako takový startovací můstek.
    S tím závodem máš pravdu :D V dnešní době je už tolik blogů, že ten kdo nepřijde s něčím originálním se neprosadí.
    Některé recenze byly vážně úděsné. Dva odstavce a ještě v tom nebyl v podstatě žádný vlastní názor, příšerný. V tomhle ohledu je zpřísnění podmínek skvělým krokem.
    Sice jsem zatím na žádném festivalu ani srazu nebyla, protože na můj vkus je to všechno moc daleko, ale jsem ráda, že se blogosféra takhle rozvinula :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase je fajn, že neustrneme na jednom místě, ale vyvíjíme se a přicházíme s novými nápady!
      Ale srazů je víc a víc, tak třeba bude i nějaký ve tvém okolí :)

      Vymazat
  7. Já jsem začala blogovat zhruba před 10 lety, aktivní jsem byla cca 6 let a pak to nějak vyprchalo. Teď se už nějakou dobu snažím vrátit, ale blogosféra se změnila natolik, že nějak nejsem schopná zapadnout. Je to zvláštní pocit.

    Taky jsem začínala na blog.cz, následně jsem se přesunula na blogspot, jelikož věčně nic nefungovalo. A jsem spokojená. Vůbec se nedivím, že se všichni taktéž přesouvají. Blog.cz je vhodný pro úplné začátečníky, jelikož je jednoduchý na ovládání, ale to je tak všechno.

    Co se týče komunity, ta byla vždycky. Dnes je jenom trochu viditelnější, hlavně díky facebooku, což dříve nebylo.

    Jak píšeš, úroveň blogů se zlepšuje, zase na druhou stranu dnes má blog každý druhý. Připadá mi, že dříve měly blogy lepší pověst, jelikož mít blog nebylo tak běžné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to chce trochu času a že to půjde :) Ale fakt by mězajímalo, jak blogosféra vypadala před desetiletím! :)
      Je to tak půl napůl, najdou se i věci, které se trochu zhoršily... Ale těch pozitivních je víc :)

      Vymazat
  8. Moc pěkný článek :) Vnímám to podobně, baví mě, že blogů je více a hýří nápady :) Každý se snaží být originální a to je dobře :) Taky jsem začínala na blog.cz a ty začátky byly děsivé :D Recenze plné chyb, žádná velká kreativita :) Doufám, že jsem se od té doby posunula jiným směrem a všichni začínající pisálci také :) Jen at nám ta knihomolská blogosféra krásně rozkvétá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kreativita ohromně stoupla, to mě nejvíc těší! :) Ale každý měl nějaké (mnohdy děsivé) začátky :D

      Vymazat
  9. Ja som ešte taký veterán, stále som na blog.cz a akosi sa mi zatiaľ sťahovať nechce, tak uvidíme ako dlho tam ešte ostanem :D Čo sa týka zmien, zhrnula si to naozaj pekne, osobne sa mi veľmi páčia vlastné fotky, sama som kedysi používala skôr obrázky a teraz ma fotenie začalo baviť a rada pridávam vlastné fotky, aj pre článok je to super :D Tagy a projekty mám rada, je pravda, že teraz ich je podstatne menej ako kedysi a to je možno dobre, ale sem-tam nejaký nezaškodí aspoň mňa osobne bavia :D Kto vie, kde bude blogosféra zasa o pár rokov a čo všetko sa ešte pomení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj blog mám moc ráda a jinde než na blog.cz si tě snad nedokážu představit! :)
      Také mě focení baví a článek pak i vypadá líp :)
      Hm, to je skoro téma na další článek - Jak bude blogosvět vypadat za pár let!

      Vymazat
  10. Máš pravdu, knihomolská komunita se mění k lepšímu, což je jednoznačně dobře.. Spolupráce už nejsou zadarmo, ale zas pokud máš chuť a trochu té šikovnosti k tomu, tak se časem k nějaké dostaneš. Také jednotlivé články jsou stále lepší a lepší, kreativní, nápadité, ale hlavně dobře napsané. Jednotlivý blogeři se spolu znají, potkávají se na akcích, kterých se pořádá čím dál víc, myslím, že spějeme k dobré cestě.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se člověk snaží, je tvůrčí a má i špetku talentu, nezůstane to nepovšimnuté! :)
      Přesně, jen tak dál :)

      Vymazat
  11. Meni se too hodne. To jje pravvda. Ja uz bloguju nejakym mmm ssestymm rokem? A tech zmen... a ja zmeny nemam rada!! :D

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)