Život filmového diváka (za velmi dlouhou dobu)

by - 2/09/2018




Ahoj,
při vymýšlení nového článku jsem si uvědomila, že nedávno skončil leden, což mimo jiné znamená ohlédnutí se a shrnutí uplynulých třiceti (třiceti jedna ) dní, jak už z hlediska knižního, tak samozřejmě i filmového. Popravdě jsem toho příliš nepřečetla a navíc jsem zjistila, že Život knihomola vyšel naposledy před třemi měsíci...
O dnešním článku bylo v ten okamžik rozhodnuto.

FILMY

Předem vás upozorňuji, že seznam viděných filmů není kompletní a nepůjde ani podle data shlédnutí, protože tak ohromující moje paměť bohužel není ;)

 

Který je ten pravý (2017), Všechno nejhorší (2017), Zmenšování (2018), Liga spravedlnosti (2017), Loganovi parťáci (2017), 7 životů (2017), Božská Florence (2016), Vražda v Orient expresu (2017), Star Wars: Síla se probouzí (2016), Jumanji (2018), Hráči se smrtí (2017), Monstrum (2008)

Nejlepší film


Monstrum (v originálním změní Cloverfield) se mi líbil především kvůli netradičnímu zpracování, tedy pohledu z první osoby - na celý příběh se díváme jakoby skrz čočku kamery, která natáčí události kolem sebe. Taky oceňuji, že režisér dokázal vyvolat reálný strach a skutečně nepříjemné pocity, aniž by se dopouštěl nějakého extrémního masakru. A monstrum už jenom na pohled působilo velmi děsivě a odpudivě. Jen konec mohl být trošku rozpracovanější...

Nejhorší film


K filmu toho nemohu mnoho říct. Ohraný nápad, zpracovaní i humor mě boužel nijak nenadchly.  A postavy na mě působily spíše nesympaticky.

Nejlepší rozuzlení / konec


Nedotčená původní knižní předlohou ani žádnou předchozí adaptací jsem se nedávno podívala na nejnovější adaptaci Vraždy v Orient expresu. Dokonce se mi povedlo vyhnout se i všem spoilerům, takže jsem film shlédla bez nejmenšího tušení, kdo by mohl být pachatel. O to víc jsem samozřejmě byla překvapená a tleskám jak Agathě Christie (autorce původního příběhu), tak i filmovému štábu, který rozuzlení dokázal podat opravdu dramaticky a dostatečnš šokujícím způsobem.

Neslabší rozuzlení / konec


Sice jsem se ke konci dočkala wow okamžiku ohledně skutečného vraha, nicméně nemohu říct, že by to byla zrovna dvakrát nápaditá volba. Také mě zamrzelo, že si autoři nedali více práce s vysvětlením takových podstatných věcí, jako například jakým způsobem se hlavní hrdinka probouzela stále znovu a znovu v jeden okamžik.

Největší překvapení


Po Božské Florence jsem sáhla spíše z nedostatku jiných snímků a netušila jsem, jak moc se mile pobavím - tento typ humoru mám opravdu ráda, a že si natolik skvěle u Božské Florence odpočinu. Proto se pro mě tento film stal rozhodně největším  a nepříjemnějším překvapením.

Největší zklamání


Je docela smutné, že od filmu nemáte skoro žádná očekávání a přesto vás ani trošičku nepřekvapí. S hlavními hrdiny jsem se vůbec nedokázala sžít. Oceňuji sice humor, ale jinak mě Liga spravedlnosti příliš nepohltila, moc jsem nevnímala ani hlavní dějovou linku. Nejvíc dojmů jsem si odnesla z Flashe, ale i tak jsem myslela, že budu nadšená více. Vždyť filmy hned s několika superhrdiny na scéně obvykle hltám s nadšením.

Nejrozporuplnější film


Tuto kategorii jsem do článku zařadila speciálně kvůli čerstvé novince Zmenšování, protože jsem ještě pořád nerozhodla, jestli se mi hrozně líbila, nebo jestli jsem spíš znechucená. To se nedá jednoznačně určit, film je specifický v tolika ohledech. Že je to komedie a tohle je zrovna vtip, to mi docházelo vždycky s mírným zpožděním. Je to zkrátka strašně zvláštní, ale vlastně dost dobrý film.


SERIÁLY



Na druhou sérii Stranger things jsem se neskutečně těšila. Líbilo se mi, že se děj posunul, že jsem vyvinuly i postavy. Celkově děj působil temněji a děsivěji. Ale na druhou stranu pokračování trochu ztratilo to jisté kouzlo nezkažených 80. let, které jsem si v první řadě zamilovala.
V případě Riverdale se už také jedná o druhou řadu, která rozhodně ztratila naivnost a lehkost, dojem středoškolských bláznivých let a stala se naplno temných dramatem. I v tomto případě však nadlehčující složku postrádám, seriál je najednou příliš vážný, příliš seriózní.
Runaways jsem zkusila kvůli značce Marvel, ale rozhodně je to jiný šálek kávy než například Avengers. Na druhou stranu shlédávám superhrdiny ve věku teenagerů jako příjemnou změnu. Ve výsledku bych však první sérii hodnotila jako lepší průměr, uvidím, jak se vyvine pokračování.
The end of the f***ing world jsem propadla. Trvalo to sice několik epizod, než jsem se přenesla přes mírně nepříjemný pocit a než jsem se přestala ptát: A to sakra proč?, ale pak jsem oba hlavní hrdiny sledovala nesmírně ráda. Navíc zoufale potřebuji novou řadu!
Momentálně sleduji Black Mirror a každý díl mi vyrazí dech. Cítím se pak trochu smutná, zděšená, ale především šokovaná. Každopádně mě seriál opravdu fascinuje.

Viděli jste zmíněné filmy nebo seriály? Jaký je váš názor?

Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

21 komentářů

  1. Na Vraždu v Orient Expresu se musím podívat, je mi trochu líto, že jsem to zmeškala v kinech. Na Ligu spravedlnosti se asi nikdy nepodívám, ani samotná Wonder Woman se mi moc nelíbila.
    Spíš se dívám na trochu starší filmy, než ty, co momentálně vycházejí, a pak taky seriály. Black Mirror jsem viděla jen pár epizod z nové série, ale chtěla bych se podívat na všechny díly - všichni tenhle seriál milují a sledují, a tentokrát si myslím, že mají proč, jen se teda k němu musím konečně dostat. Riverdale mě někdy dokáže i překvapit, ale někdy mě štve - je tam hodně věcí, kterých bych tomuhle seriálu vytkla. Za to Stranger Things se zařadil mezi mé oblíbené seriály, teď si jen počkat zase na další řadu.
    Konečně jsem se podívala na The End of the F***ing World, ale tenhle seriál mě víc štval, než že by mě nadchnul (tedy hlavně postavy v něm mě štvaly), ale konec se mi líbil moc - myslím si, že tak by to mělo zůstat, bez další řady, on i komiks takhle skončil a v tomhle případě se mi onen otevřený konec líbí.
    Původní Jumanji jsem milovala, ale pořád nevím, jestli se podívat na tohle pokračování - donedávna jsem četla spíš samé pozitivní recenze, tak teď nevím, jestli se k tomu vůbec někdy dostanu. Spíš se zas někdy kouknu na originál, asi, jelikož ten už jsem spoustu let neviděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohledně Black Mirror - nedokážu říct, že se mi vyloženě líbí. Spis mě děsí, ale i fascinuje, proto se na něj dívám :D
      Ani jsem nepostřehla, že byl před seriálem nějaký komiks, teď je otázka, jestli případné pokračování moc nezkazí :/
      Já originál taky plánuji, ale poprvé.

      Vymazat
  2. To je celkem bohatý život filmového diváka :) Stihla jsi spoustu filmů, já z nich zatím viděla jen Star Wars :) Ale láká mě Sedm životů a Jumanji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sedm životů patří určitě k tem povedenějším filmům, to ti schvaluji :D

      Vymazat
  3. Tyjo, s filmy jsem docela pozadu.

    Na Zmenšování jsem chtěla jít do kina, ale nakonec jsem nešla. Možná jsem čekala, že budu mít podobnou reakci jako ty.
    No, skončila jsem na Špindlu. :) :) :) :) JÁ...
    (Jako.. občas jsem se zasmála, to neříkám..)


    Stranger things - přesně! Teda jako osmdesátky v tom pořád jsou, ale spíš mě štve, že tak rychle všichni rostou :D.. 2.série byla skvělá, ale na 1.sérii to nemá.
    Na Riverdale se chystám.
    The end of the fucking world - taky mi trvalo, než jsem se k tomu dostala a oblíbila si to. Strašně mě srala Alyssa, ale jako fakt neskutečněěěě. :D

    Teď taky sleduju Black Mirror a jsem z toho v prdeli stejně jako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak? To mě zajímá :D Možná se na Špindl taky podívám. :)
      Že ano! Taky mi přišlo, že hrozně vyrostli.
      Ten seriál ozkouší tvoje nervy :D

      Je to pořádně psychicky náročné, co?

      Vymazat
  4. Vraždu v Orient expressu mám ráda s Davidem Suchetem v hlavní roli, takže se na film asi nepodívám, i když věřím, že může být povedený. Ale je to jeden z nejlepších případů Hercula Poirota, to rozhodně. Agathu Christie miluju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s Agathou Christie zatím moc zkušeností neměla, proto mě film tolik překvapil :)

      Vymazat
  5. Rozhodne si chcem pozrieť Vraždu v Orient exprese, ešte som sa k tomu nedostala, ale snáď onedlho :D Zmenšovanie ma tiež zaujalo, uvažovala som s priateľom, že na to pôjdeme do kina, no nakoniec sme neboli :D Takže si to asi pozrieme doma a uvidíme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, co na Zmenšování řeknete, jjá se nějak nemohu rozhodnout. Ale spíš se mi líbilo :)

      Vymazat
  6. Totálně žeru tenhle formát článků :-D Black mirror mě cca ve třetí sérii nějak pustil, Stranger things mě nezaujali a z těchto seriálů jsem nic jiného neviděla. Zrovna dnes jdu s mamkou na 50 odstínů do kina, tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky :D Hlavně mě baví psát :)
      Já jsem zatím u druhé, zatím je to fakt drsný!
      50 odstínů rozhodně není můj šálek kávy :D

      Vymazat
  7. Mně se naopak Liga spravedlnosti velmi líbila a Aquamana jsem si napristo zamilovala. Na Jumanji se chystám, očekávání ale nemám žádná, mám ráda původní film. Stranger Things jsou super a baví, ostatní seriály neznám.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já momentálně původní Jumanji plánuji, treba mě zaujme více :)

      Vymazat
  8. Ze zmíněných jsem viděla akorát SW, ale určitě mám v plánu Všechno nejhorší a Hráče se smrtí. Jsem zvědavá i na Ligu spravedlnosti (štve mě, že se tolika lidem včetně tebe moc nelíbila, protože mě osobně třeba Wonder Women fakt bavila). Nově mě zaujalo 7 životů a The end of the f*** world. Kouknu po tom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Wonder woman ještě neviděla, což možná bude ten problém. :D Ale chci ji ještě zpětně vidět :)

      Vymazat
  9. diky za inspiraci, ja chci urcite videt nove Star Wars, Jumanji, Orient Express a komedii s Reese :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Na Jimaji se chci podívat a taky jsem začala tenhle měsíc koukat druhou sérii Riverdale. Stranget things jsem začala včera teprve první sérií a tenhle měsíc jsem také začala Black mirror a teď jsem na 1 dílu 3 série.

    https://knihynejsouzlo.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Který je ten pravý a Ligu spravedlnosti mám v plánu. I když do Ligy se nijak nehrnu, protože od ní taky nic moc nečekám.

    Sleduju akorát Riverdale a Runaways a v obojím hodlám pokračovat. I když mám radši Avengers, ale jak říkáš, změna je dobrá :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)