Annihilation | Film. recenze

by - 3/29/2018



Ahoj,
pokračuji ve filmové krajojízdě. Po článku plném tipů do kina jsem se rozhodla podělit se s vámi o názor na velkofilm Anihilace, který v českých kinech však neuvidíte. Je dostupný pouze na internetu, nebo na něj vyrazte do Ameriky. Divíte se proč? Podle tvůrců je pro celosvětové obecenstvo příliš inteligentní. Jak jsem ho tedy ne/pochopila já?



Velká Británie, USA / 2018
115 minut
Drama / Horor / Sci - fi / Mysteriózní / Thriller

Režie: Alex Garland
Scénář: Alex Garland
Hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Hrají: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Oscar Isaac, Tessa Thompson, Gina Rodriguez, Tuva Novotny, Benedict Wong, David Gyasi, Sonoja Mizuno, Cosmo Jarvis, Crystal Clarke

Anihilace - proces v částicové fyzice, při kterém dochází k zániku částice a její antičástice při jejich vzájemném setkání. To je definice samotného slova. Film Anihilace inspirovaný knižní předlohou Jeffreye Scotta VanderMeera vypráví o novém, neznámém ekosystému mimozemského původu, který dopadlo na Zemi a nyní se rozpíná v Oblasti X, zvané také jako Záře. Každá výprava, která se do Záře vydala, skončila neúspěchem. Nikdo se nevrátil. Hlavní hrdinka Lena v podání Nathalie Portman se se skupinkou dalších žen - vědkyň proniká do Oblasti X primárně za účelem zjistit, co se zde nachází, ale také najít pravdu o svém manželovi, který odsud zatím jako jediný našel cestu zpět.

 Celosvětovou produkci zajištuje nikoliv mateřská společnost Paramount, ale Netlix, protože film byl shledán příliš inteligentním a myšlenkově náročným. Do kin se dostal prakticky pouze v USA. Ano, je to složitější film, u něhož je potřeba přemýšlet, ale to mě rozhodně neodradilo, spíš naopak. S očekáváním neznámého jsem se do něj pustila.

Děj se pomyslně rozděluje na dvě části - Vně a uvnitř Oblasti X. Úvod odehrávající se ve vnějším světě na mě působil roztaženě, jen velmi pomalu nabíral tempo. Moc mě nenadchl a neoslovil, lámala jsem si hlavu s tím, kam se děj vyvine dál. Naštěstí poměrně zanedlouho vstupujeme s pěticí žen za obrovskou opaleskující clonu dovnitř Záře, jež je nesrovnatelně působivější a fascinující a vypadá jako jiný svět. Já si film užívala zejména díky několika dechberoucím momentům jako třeba květinoví lidé - zde se objevila čirá fascinace a okouzlení, nebo scéna se zrůdnou kreací šelmy, který pohlcuje poslední výkřiky obětí - tady mě zamrazilo nad syrovostí celé situace. Po vizuální stránce je Anihilace nesmírně ohromující a podmanivá. Hudební doprovod nezaostává.
Výsledek obrázku pro annihilation
Kromě aktuálního dění se události v Záři prolínají s náhledy do minulosti. Nejspíš jako snaha podpořit hloubku a psychologickou stránku filmu. Z mého pohledu film spíš zpomalovaly, a ačkoliv v snímku měly určitou váhu a svůj přínos, já je hodnotím spíš záporně. Dostáváme se i hlubší rovině filmu, postavy hovoří o tématech jako například sebedestrukce, ale stejně jako v dalších aspektech snímku jsou to pouze nakousnuté, nikoliv však dotažené.
Z hereckého obsazení je pro mě nejznámější a nejzajímavější Nathalie Portman, kterou mám jako herečku velmi ráda - oblíbila jsem si ji například ve filmu Černá labuť nebo Thor. Její herecký výkon mě ale v případě Anihilace moc nenadchl. Přišla mi příliš kamenná, téměř bez výrazu. To se sice k filmu svým způsobem hodilo, ale i přesto jsem od ní čekala víc. Z ostatních mě pak ještě zaujala Jenniner Jason Leigh v roli doktorky a psycholožky, zbytek mě však na obrazovce pouze minul, lituji, že nedostali více prostoru.

Základní dějová linka je snadno pochopitelná, film však mate zejména kvůli své nedoslovnosti, mnoho věcí zůstává pouze naznačeno. Opravdová zkouška přichází ke konci, když se postava Leny dostane až do majáku. Nečekejte, že vám se někdo bude obtěžovat  něco vysvětlit. Naopak nadhodí pár obrazů a zbylých 90% si domyslete sami.

Anihilace staví na detailech, záměrně protahuje každou scénu, jen zvolna se blíží k finále, je to pomalý a komorní film. Nabízí mnoho podmanivých a okouzlujících okamžiků, přináší reálné chování postav, avšak nijak závratné herecké výkony. U Anihilace se nemluví, zde se díváte. Celková myšlenka je odhalená jen v malých kouscích a dává tedy prostor divákovi, aby sám uvažoval. Film se vám bude líbit, pokud neočekáváte nabitý, krvavý sci - fi trhák. Má svoje poselství, velice výraznou atmosféru i výjimečný hudební podkreslení, mnoho symbolů, které se třeba rozluštit. Je působivý a znepokojivý, ale opravdu není pro všechny. 

 *********__________________70%__________________**********

Viděli jste film? Jak se líbil vám? :)


Eliz
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


zdroje obrázků: comingsoon.net, imbd.com

You May Also Like

15 komentářů

  1. Zaujímavý návrh na film :) Myslím, že by sa mi páčil, skúsim ho pohľadať. :) Super článok.

    OdpovědětVymazat
  2. Mno, já jsem spíš na ty akční trháky. Sice jsme film neviděla, ale představovala jsem si, že bude trochu jiný než jak ho líčíš. Každopádně jistý červík zvědavosti mi pořád vrtá v hlavě (když už nic, hraje tam Natalie), tak uvidíme. Asi to přece jenom zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za pokus stojí. Když tak ho můžeš vypnout nebo úplně "zhejtit" :D

      Vymazat
  3. Konstatování tvůrců, že je film pro celosvětové obecenstvo příliš inteligentní, mě teda dostalo :D Nemám tohle elitářství ráda. Už jen kvůli tomu nemám chuť film zkusit, no snad o moc nepřijdu (stejně bych ho tedy asi nepochopila :D). Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je to spíš obava o tom, že ti, kteří film nepochopí, ho strašně shodí a filmu celkově klesne hodnocení...
      Díky :)

      Vymazat
  4. Mám ho v My listu na Netflixu! Už se na něj chystám!


    Dokonalý tabu

    OdpovědětVymazat
  5. Neviděla jsem ho, moc na podobné filmy nejsem, ale recenze se mi moc líbila :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Pred pár dňami som film videla a s hodnotením súhlasím :-) Ku koncu to bolo napínavé, ale dosť vecí nebolo vysvetlených. Páči sa mi to načrtnutie rôznych tém a problémov, aj keď to bolo teda iba okrajovo. Myslím, že by som si celkom rada prečítala knihy, ak by som mala tú možnosť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bych si je ráda přečetla, třeba bych získala nějaký nový náhled :)

      Vymazat
  7. Zrovna mám film rozkoukaný a zatím se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ako to je s krvou? Je jej tam veľa? Nemám rada filmy, kde je veľa krvi :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)