Sedmkrát Řím

by - 2/09/2019


Můj první večer v Říme, výraz totálního zmatení na tváři a později i neskutečné úlevy, když se mi konečně povedlo ukořistit lístek na dopravu. Docela opuštěná a offline ve městě, kde všichni mluví sice krásnou melodickou italštinou, pro mě však zcela nesrozumitelně. A pak jsem v metru náhodou potkala a oslovila čínskou dívku zhruba mého věku a staly se z nás parťačky na následujících pár dní.


Bylo mi dopřáno pouze tři a půl dne v Římě a za tu dobu jsem nastřádala mnoho vjemů, informací, zážitků a skutečností, z nichž některé se mi na italské metropoli a místních zamlouvaly, a které mě naopak trošku iritovaly. Pojďte se mnou na krátce nahlédnou do krás a tajů životem kypícího velkoměsta. Případně rovnou zabookujte váš následující výlet do Říma zde.

Od starověkého Říma po současnost
Miluji Řím pro jeho neuvěřitelně ohromující architekturu z nejrůznějších období lidstva, od dávného starověku až po současnost. Dva tisíce let staré monumentální stavby, jejichž ohromné rozměry berou dech a nutí nás obdivovat genialitu tehdejších stavitelů, jen tak stojí vedle moderní užitkových budov, které v sobě ovšem také skrývají typický italský styl. Můj nejsilnější dojem z Říma je asi takový, že všechny architektonické památky jsou nepochopitelně obrovské

Ten autobus se rozpadne, já to vím!
Nebojte se, veřejná doprava v Říme funguje docela dobře. Řekla bych, že ze zhruba 95 procent váš autobus skutečně přijede, ačkoliv raději počítejte s několika minutami zpoždění, jízdní řády zde mají spíše symbolický význam. Já ovšem se svým štěstím spadám do zbylé pětiprocentní kategorie, několikrát jsem zažila velmi nepříjemné chvilky. Další velice nejistý okamžik byl, když jsem sice úspěšně ukořistila autobus, ten ovšem během jízdy zněl, jako by se měl v další zatáčce naprosto a nenávratně rozsypat.

To si zamilujete
Jídlo, jídlo, jídlo. Tento pojem získává v Itálii úplně jiný, barevnější, sytější význam. Je prostě dobré, skvělé, vynikající. Faktem je, že suroviny jsou v drtivé většině mnohem kvalitnější a Italové prostě vařit umí, mně ale z nějakého neznámého důvodu i Kinder Bueno ze supermarketu chutnalo mnohem líp. Já vím, to už asi přeháním, nicméně po stránce stravovací jsem si pár dní v Římě užila naplno. 

Prostě Italové
Italové jsou milí, velmi přátelští a to možná více než jsme my chladní Češi zvyklí. Tento odstavec nemá nikoho kritizovat, faktem však zůstává, že český národ vnímám jako mnohem uzavřenější a odtažitější, takže takový italský přístup může člověka trochu překvapit. Oni jsou sví a upřímní, což ze začátku může být maličko nepříjemné nebo děsivé, ale pokud je poznáte, váš dojem bude veskrze kladný. Co mi ovšem vadilo po celou dobu, byly mužské pohledy. Žádný decentní pohled stranou, oni na vás prostě upřeně koukají po celou dobu, co vás míjejí.

15 stupňů, umírám horkem
Dokážete si představit ten šok, když jsem přicestovala z chladného Londýna, kde pršelo, dokonce sněžilo a prostě mrzlo do neuvěřitelných 15 stupňů nad nulou? Měla jsem silné nutkání se odstrojovat jednu vrstvu po druhé, čepice a šála mohly zůstat v kufru, občas i bunda šla dolů. V únoru musíte mít samozřejmě trochu štěstí, aby vás zastihlo tak krásné a příjemné počasí. Na druhou stranu v létě zde bývá horko k zalknutí, proto si myslím, že je možná mnohem lepší vyrazit po památkách v období února, března, popřípadě brzkého podzimu.

#italianmood
Dává to dost smysl, že se do Itálie jezdí na dovolenou, protože si zde můžete skutečně odpočinout. Žádný skutečný spěch a shon, málokdo vám řekne, že je busy. Denní režim je také posunutý, pozdější stávání a pozdější uléhání do postele, mnoho obchodů otevírá až v deset, zavírá v osm, nač se zbytečně přetěžovat, že? Oproti uhoněnému Londýnu, kde naopak každý je nesmírně časově vytížený a pokud není, je něco opravdu špatně, je to opravdu nádherná změna. Sice vezme nějaký čas se do této klidné italské nálady dostat a tři dny jsou bohužel málo, ale myslím, že bych to milovala.

Jezdí šíleně, ale nebourají. Prý...
Nechtěla bych se učit řídit v Itálii, v Říme teprve ne, protože celá dopravní situace působí jako jeden obrovský chaos, podle pravidel se tu sice řídí napravo, ale o tom bych silně pochybovala. Navíc se mezi auty proplétají motocykly (já jsem se směla na jednom projet nočním Římem, což rozhodně patří mezi top zážitky) a je velmi s podivem, že nevidíte autonehodu na každém rohu. Ale Italové prý nebourají a navíc ulice jsou buď velmi široké, nebo uzoučké, ale těmi nikdo nejezdí.


Na Římu je naprosto úžasné, že si zachoval svoje jedinečné kouzlo a historickou tvář. Modernější výstavba absolutně nijak nenarušuje ozvěnu minulých ér, starověkých, středověkých i novověkých obyvatel. Jedno město pojímá a spojuje přes 2000 let lidského vývoje. Že se jedná o metropoli, nejvíc připomínají asi turisté. Dobré jídlo a většinou i počasí je také zaručeno. Vlastně nemáte jediný důvod, proč byste se měli Římu vyhýbat. Já jsem mohla město poznat velmi z blízka díky couchsurfingu (odkaz zde) a myslím, že jsem se opět zamilovala a že se tam vrátím.


Co vy a hlavní italské město Řím?
Jinak pamatujte, že není nic snazšího se rozhodnout a vyrazit, pokud vás Řím láká. Doporučuji stránku booking.com


Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

FACEBOOK × INSTAGRAM (OSOBNÍ) × DATABÁZE KNIH

Fotky jsou moje a jen moje, použití pouze se svolením. ;)

You May Also Like

18 komentářů

  1. S jedlom musím súhlasiť! Taliani to jednoducho vedia <3 Skvelý článok plný zaujímavých informácií :) Keby som ho tak mohla navštíviť aj ja... možno niekedy v budúcnosti sa to konečne podarí :)

    NORALIC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se ti podaří, Itálie si návštěvu rozhodně zaslouží :)

      Vymazat
  2. Já jsem v Římě byla jednou, ale byla jsem ještě hodně maličká, tak si toho z něj bohužel moc nepamatuju.. Ale Řím je určitě jedno z těch míst, kam bych se chtěla podívat znovu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mohu jen doporučit. Je hezké si oživit vzpomínky. :)

      Vymazat
  3. Já bych do Říma moc chtěla, ale mám trochu dilema. Je to docela daleko, takže se mi nechce autobusem, ale zase letadlem taky nerada cestuji, i kvůli vlivu na životní prostředí. Takže pořád vybírám nějaké destinace, kam se dá dojet vlakem. Ale už mi trochu dochází možnosti. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by se i tam daleko nějak dojet, minimálně autobusem, nebo jinak hromadně :D Asi by to bylo složitější, ale všechno se dá.

      Vymazat
  4. Moc pěkný článek, přečetla jsem si ho opravdu ráda :) Řím mě láká, vlastně Itálie celkově :) Ale zatím odkládám cestování na léto a užívám si zimu u nás :) Ale to jídlo, teplo, pohodička, to musela být lahoda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor, v létě tam je občas až mor horko! :D
      Na druhou stranu je fajn si užít zimu tady, dokud je :)

      Vymazat
  5. V Ríme som ešte nebola, ale rada by som sa tam raz pozrela - a tento článok ma len povzbudil! A zbiehajú sa mi slinky na dobré talianske jedlo. :D Super report. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Itálie, to je taková srdcovka, že ani nevím, jak bych vyjádřila slovy lásku, kterou k ní chovám. ještě před tím, než jsem ji navštívila poprvé, to byla země, která mě vždy něčím uchvacovala, to jací Italové jsou, jak píšeš, prostě sví, úžasně živelní, s nádherným jazykem (kterému ovšem nerozumím o nic moc víc než ty :D), s dokonalým jídlem, krásnými památkami a takovým tím vždy a všudypřítomným italským "kouzlem", které z té země činí místo, na nějž se podle mě nedá zapomenout a nelze si ho nevychutnat.
    přímo v Římě jsem teda nebyla, ale rozhodně se tam chystám - ostatně, jmenuj jakékoliv místo v Itálii a já odpovím, že se tam chystám :D. na Itálii bych potřebovala tak celý život, abych si ji celou dostatečně vychutnala a prozkoumala, a možná ani to by nestačilo. nemůžu se dočkat, až se tam někam (kamkoliv!) podívám znovu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem k ní vlastně taky pociťovala jakousi vazbu ještě, než jsem se tam vůbec dostala. Je to kouzelná země. Naplnila moje očekávání. :)
      Třeba se tam jednou nastěhuješ, člověk nikdy neví :D

      Vymazat
  7. V Itálii už jsem byla na mnoha místech, včetně mých milovaných Benátek. Jen Řím mi do sbírky chybí, budu se tam muset co nejdříve vypravit! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je to možný? Hlavní město... :D Každopádně Benátky bych také chtěla navštívit. :)

      Vymazat
  8. Krásny článok! Veľmi by som chcela ísť do Ríma, ale zatiaľ som sa tam bohužiaľ nedostala (tajne dúfam, že možno toto leto)

    OdpovědětVymazat
  9. Super napísaný článok, ten #italianmood sa mi veľmi páči :D :) V Taliansku som ešte ani raz nebola, ale dúfam, že sa mi to čoskoro podarí :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)