Michelle Miller: Úpis - Prachy. Sex. Kariéra.

by - 3/15/2016

Michelle Miller / ??? / 352 stran


Vydáno r. 2015 (USA) a 2016 (ČR) / Ikar / pevná vazba

Román / Světová literatura / Drama

 Když se autor mobilní aplikace sloužící k seznamování rozhodne upsat akcie firmy Hook na burze, začíná hra, ve které nejde jen o miliardy dolarů. Mladí investiční bankéři na Wall Street i zaměstnanci společnosti v Sillicon Valley cítí šanci od základů změnit svůj život, ale po smrti studentky Stanfordovy univerzity začne být v sázce mnohem víc než tučné zisky. Co všechno o nás aplikace v našem mobilu vědí? Co všechno jsme schopni obětovat kariéře? Michelle Millerová nám v Úpisu umožňuje nahlédnout do odvrácené tváře Wall Street – do světa sexuálních skandálů, zákulisních dohod a nemilosrdného boje o moc.

Názor

S Úpisem jsem si ze začátku nebyla úplně jistá a přistupovala jsem k němu spíše ostražitě. Nespadá totiž do mého obvyklého výběru titulů. Nebráním se však zkoumání nových žánrů a možností, proto jsem se nakonec směle vrhla do čtení v dobré víře, že mě Úpis možná mile překvapí. Už několikrát se mi stalo, že jsem se do knihy, kterou bych si původně ani sama nevybrala, nakonec bláznivě zamilovala.

Necelý měsíc zpátky jsem se konečně dostala k Vlkovi z Wall Street. Ukázalo se to jako dobrý tah, protože jsem byla správně naladěná a především si udělala jakousi představu o světě bankovnictví, burz, akcií, úpisů a ohromným peněžních sum (samozřejmě chápu rozdíl mezi skutečností a filmovým přikrášlením). Kniha začala slibně, citátem z Velkého Gatsbyho. Samotný děj odstartovala ranní scéna v ložnici a slibovala čtivý a nabitý příběh.

Autorka zvolila vyprávění z pohledu několika osob. Nebyli to ani tři jedinci, dokonce ani čtyři. Přesné číslo vám sice nesdělím, ale věřte, že bylo vysoké. Velké množství vypravěčů mi především v první polovině knihy výrazně komplikovalo čtení a děj mi přišel v tomto ohledu roztříštěný a zbytečně naporcovaný. Občas jsem zkrátka neměla nejmenší tušení, kdo se zrovna ujal slova a chvíli jsem beznadějně tápala, než jsem prozřela.

"Neustále se musíte zlepšovat", řekla nakonec. "Musíte pracovat víc, rychleji, lépe. S disciplínou to nikdy nemůžete přehnat." 

Na druhou stranu to nebyla zase tak nešťastná volba. Jak se děj rozvíjel a komplikoval, začínala jsem si všímat, že autorka má příběh skvěle promyšlený, což dokazovala právě na velkém počtu postav, jejichž životy a problémy se postupně střetávaly a spojovaly v jeden obrovský propracovaný celek. Více pohledů také zajistilo, že jsem se jako čtenář nemohla nudit a žádné prostředí a vybraná společnost v něm se mi nemohla snadno omrzet, protože byla vzápětí nahrazená jinou. Vybrat jednoho nebo dva hrdiny Úpisu, jejichž charakter mě zaujal nejvíc, je náročné. Nicméně jsem nenašla nikoho, kdo by mi byl vyloženě nesympatický (pominu - li ty, kteří měli záměrně působit nesympaticky). Nejlepší dojem jsem si odnesla asi z Tary, které patřila mezi výraznější postavy. Zdá se mi, že v jejím případě si dala autorka obzvláště záležet na jejím výrazném posunu a psychologickém vývoji během knihy.

zdroj

Co se týče samotného příběhu, v první řadě chci zdůraznit, že byl vážně čtivý a udržoval si svižné tempo! V závěru pochopitelně excelentně vygradoval, ačkoliv se mi trochu nelíbil směr, kterým se celý příběh ubíral. Možná se vám to bude zdát nemožné, ale i v takovém prostředí jako jsou kanceláře a kóje v investiční bance nebo v sídle aplikace pro seznamování může být pěkné nebezpečné pole, nápadně podobné tomu minovému. Vždy mě neskutečně potěší, když autor ví, o čem píše a neplácá jenom do větru. V případě Michelle Millerové si nešlo nepovšimnout, že než se pustila do psaní, měla slibnou kariéru v bance. Její zkušenosti a pohled zevnitř dodávají Úpisu na věrohodnosti a kvalitě, ačkoliv jsem polovině pojmů a slovním obratům ze světa ekonomiky nerozuměla.

Jak už jsem bokem zmiňovala, většina postav projde během 350 stran určitým vývojem a vůbec celý příběh se posune na novou úroveň. Úpis je bezpochyby originální kniha se zajímavým tématem, vše se točí kolem úspěšné mobilní aplikaci Hook (=háček) a jejího vstupu na burzu, do popředí se dostávají i jednotlivé charaktery. Trochu mě mrzí, že se autorka nedokázala vyhnout některým klišé prvkům, ale to považuji pouze za drobný nedostatek.

Chytila jsem se na háček, a co ty?

V případě tohoto díla klady výrazně převažují nad zápory. Sama bych do sebe nikdy neřekla, že se mi něco jako Úpis může natolik líbit, přesto jsem opravdu ráda, že se mi dostal do ruky. Je to perfektně napsané moderní drama plné zvratů z prostředí Wall Street a Silicon Valley. Z toho plyne, že knihu doporučuji nejen dospělým, ale klidně i mladším čtenářům. O napětí a nervydrásající situace rozhodně ochuzeni nebudete. 

Úpis je přesně ta kniha, kterou bych bez cizího přičinění přešla bez povšimnutí, avšak teď na něj mohu pět jenom samé chvály a plánovat re-reading. Nejenže to je zdařilá ukázka, jak napsat dobré dílo, pro mě se Úpis stal i velmi motivující záležitost. Již déle neváhejte a pusťte se do něj.


Hodnocení

Obálka
75%

Příběh
90%
Recenze je psaná pro nakladatelství Ikar. Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete pořídit zde.

You May Also Like

4 komentářů

  1. Výborně napsáno! Přesně jedna z těch knih, kolem které bych v knihkupectví prošla bez povšimnutí. Po dočtení recenze si ale rozhodně získala mou pozornost, takže až mě jednou cvrkne do nosu, určitě jí dám šanci :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě zaujala a doufám, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  2. I já bych knihu za normálních okolností přešla nejspíš bez povšimnutí. Teď jsem sice četla recenzi a pár dalších věcí okolo, ale i když knížka je nejspíš vydařená, nemůžu se zbavit dojmu, že o můj žánr se bohužel asi zkrátka nejedná.
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebooj, můj žánr to taky není, proto se až divím, jak moc se mi kniha zalíbila :)

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)