Recenze: Zmizelá / Gone

by - 8/04/2016



Režie: Heitor Dhalia
Hudba: David Buckley
Vznik: 2012, USA
Délka: 94 minut
Žánr: Mysteriźní, drama, thriller
Hrají:  Amanda Seyfried, Daniel Sunjata, Jennifer Carpenter, Sebastian Stan, Wes Bentley, Nick Searcy, Joel David Moore, Katherine Moennig a další

Nikdo jí nevěří. Nikdo ji nezastaví. Jill byla před rokem unesena záhadným mužem a následně vržena do hluboké díry plné mrtvol předchozích obětí. Jako jediné se jí podařilo přežít, protože znala pachatelovo tajemství. Rok po tragické události stejně záhadně mizí i její sestra Molly. Jill je přesvědčena, že je únosce zpět. Tudíž sestru čeká stejný osud a do zítra může být mrtvá. Policie jí však stejně jako tenkrát nevěří a Jill nezbývá nic jiného než podniknout pátrání na vlastní pěst. Podaří se jí do dvanácti hodin najít vraha? (oficiální text distributora)




Můj názor

Možná jste na první pohled zaměnili dva filmy a já se vám nedivím, vždyť v českém překladu mají totožný název. Dnešní recenze ovšem není o Gone girl, Zmizelé z roku 2014, ale o Gone, Zmizelé natočené v roce 2012. V hlavní roli zazářila mladá Amanda Seyfried. Když už máme v této věci (snad) jasno, můžeme se pustit do samotné recenze.

Úvodní informace prozrazují, že se jedná o mysteriózní drama prodchnuté thrillerem. Hlavní hrdinku Jill ztvárnila Amanda Seyfried. Role se zhostila se ctí a urputnou snahou zahrát vyděšenou a mírně labilní mladou ženu, která je poznamenaná únosem, pobytem v temné díře a setkáním s vrahem tváří v tvář. Její herecké výkony považuji za obstojné a procíteně. Právě procítěnost je pro snímek důležitá, ale nic by se nemělo přehánět! Snaha dodat situaci na důrazu a reálnosti častokrát způsobila přesný opak. V Jilliiných dramatických výstupech jsem se spíš nad obsahem slov pozastavovala nad příšernou křečovitostí a nevěrohodností. Se sympatiemi vůči hlavní hrdince jsem proto chvílemi bojovala, ale postupem času se tento problém vytratil. Ostatní postavy mě pak už jen potěšily, zvláště Sebastian Stan v roli přítele Jilliny sestry.

Příběh je sice vyprávěn chronologicky, občas se v něm ale objeví vsuvka z minulosti týkající se únosu. Postupně se tedy dozvídáme, co přesně se před rokem odehrálo, sbíráme pravdu jako kousky skládačky. Jelikož Jill nikdo z policie nevěří, že tehdy byla skutečně unesená, zůstává divák dlouho v nejistotě, zda si opravdu vše jen nevymyslela. A právě toto, plíživá nejistota a plno nezodpovězených otázek, je velké plus pro Zmizelou.

Stěžejním prvkem je samozřejmě napětí a snaha diváka vyděsit a paralizovat. V tomto bodě bych Zmizelou hodnotila velice kladně, od začátku nepostrádala temnou atmosféru. Příběh gradoval, zvyšovala se i hladina napětí. V závěrečných okamžicích jsem skoro zapomínala dýchat, hororové scény v temném lese mě úplně pohltily. Na dramatičnosti má podíl i práce s kamerou, která přinesla několik zajímavých myšlenek a nápadů a postarala se o dynamičnost snímku. Celkově je film velmi plynulý a má spád. Styl alá sledování stop je promyšleným způsobem, jak si zajistit a udržet divákovu pozornost. 

Na Zmizelé je vidět, že režisér, byť se pral urputně, ještě nemá příliš zkušeností. Přišel se pěkným příběhem, postaral se i o nápadité zpracování a rozhodně udělal čest slovům drama a thriller. Jeho tvorba nepostrádá potenciál. Největším zklamáním se pro mě nakonec stala sama Amanda Seyfried a její ztvárnění hlavní role, nejvíc mě naopak potěšil brilantní závěr. Od filmu jsem dostala zhruba to, co jsem očekávala, a sice pořádnou dávku napětí a scény, při kterých mi běhal mráz po zádech.


Hodnocení

65%

Za poskytnuté DVD srdečně děkuji arara.cz



DVD si můžete pořídit zde.


You May Also Like

6 komentářů

  1. Amandu mam rada, sloda, ze Te zklamala. Film jsem nevidela, tak mozna kvuli ni mrknu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Jak zmiňuješ, já jsem tyhle dva filmy přesně zaměnila - a tento neznám. Nicméně pokud opomenu fakt, že tenhle žánr příliš nevyhledávám, docela mě zaujalo, jak líčíš atmosféru i gradování celého příběhu, ale pokud ke konci pohlédnu na ta procenta... no, uvidíme.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to snadno svádí, když se jmenují úplně stejně :D
      Třeba někdy dostaneš chuť se na Zmizelou podívat... :)

      Vymazat
  3. Námět nevypadá vůbec špatně, ale to zpracování, které není moc chválené mě odrazuje :/
    Ale tak zkusím a uvidím :D :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)