Saeculum (rc)

by - 2/15/2015




Ursula Poznanski / Fragment / 480 stran

 Vydáno roku 2011 (Německo) a 2014 (ČR) / x / měkká vazba

fantasy / horor / thriller




Anotace

Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako
výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí
na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zbydou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromu. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich…

Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les vůbec odejít?
(fragment.cz)


Můj názor

Když mi paní od KNIHCENTRA poslala seznam, ze kterého si mohu vybrat svoji recenzní e-knihu, Saeculum to mělo už předem spočítané. Přečíst si skvělou anotace a mnoho nadšených komentářů, ale nepřečíst si samotnou knihu? To by rozhodně nešlo. 

A jak jsem knihu četla, byla jsem z toho úplně na větvi. A to myslím doslova. Vyhlédla jsem si vhodnou bytelnou větev a posadila se na ni. A jala se uvažovat o tom, že svým kamarádkám, které jezdí na podobné larpy, co nejdříve od srdce doporučím, aby už se nikdy něčeho takového neúčastnili, protože na to je mám až moc ráda.



Dobře, teď bychom se asi měli pustit do hodnocení knihy. :) Pro začátek musím znovu zdůraznit, že anotace je prostě úžasná a obálka taky (moc se mi tam líbí i ten červený nápis nahoře, ačkoliv proti němu někteří zbrojí), takže stejně bylo jen otázkou času, než se ke knize dostanu. Ovšem hned ze začátku mě v žaludku začal tížit nepříjemný pocit, že to možná nebude tak, jak jsem si vysnila. Autorka nás sice začala svědomitě seznamovat se všemi postavami, které by se zrovna tady rozhodně nedaly označit jako nedostatkové zboží, avšak takovým zmateným způsobem, že jsem stejně většinu pochopila až časem. Podle mého názoru jsou postavy právě jedno z mála, co knize škodí. Je jich příliš mnoho na to, aby se daly vymyslet pro každého originální charaktery, proto mi někteří ve zbytku děje spíše splývali do jednoho a pokud už mi nesplývali, tak se během knihy podivuhodně měnili. Úvod se pro mě stal nepříjemnou pasáží, kterou jsem spíš jen prolétla očima. Postupné seznamování Bastina s každým jednotlivcem Saecula zvlášť mi nepřišlo nijak záživné.

Ale pak už to šlo z kopce. A rychle. Četla jsem doslova bez dechu ďábelským tempem, dokonce jsem oželela jedno poměrně důležité učení se na písemku jenom proto, že jsem se stala doslova posedlou zjistit, kdo zatím u všech čertů vězí. A proč to dělá? Děj mě vtáhl do sebe, nevnímala jsem stránky ani čas, oboje letělo mimochodem ohromnou rychlostí. Ocitla jsem se s hrdiny uprostřed hrůzyplného lesa, tmy a strachu, uprostřed běsnění nějakého šílence. Nejdřív jsem svorně souhlasila s Bastianem, že kletba s tím nemá co do činění, ale jak se postupně začaly plnit všechny výhrůžky sedm set let starého chlápka a do toho běsnila i Dora, přistihla jsem se, že začínám té kletbě opravdu věřit.
Kromě méně povedenému začátku mě však zamrzel i konec. Po výtečně napsané a dokonale děsivé duchařině se ukázalo, že vlastně... to je všechno jinak. A i když vím, že Ursula na konci nemohla jen tak vyrukovat s polorozpadlou kostrou a se slovy: ´Tady máte viníka.´ ukazujíc přitom na onu rozpadlou kostřičku, přesto jsem se nemohla ubránit jistému zklamání, že všechno má mnohem logičtější závěr. I když si vlastně tolik nestěžuji, protože do sebe všechno nakonec geniálně zapadlo. Avšak jestli chci knize dát tolik procent, kolik mám v úmyslu, raději rovnou budu přehlížet úplný závěr, poslední dvě tři kapitoly, které všechen bezvadný dojem z knihy značně nabouraly svou vyumělkovaností a snahou autorky dostat i pod výhrůžkou násilí postavy přesně tam, kde je chtěla mít.

Atmosféra byla až děsivě reálná a strašidelná, prostupovala mnou a já to autorce všechno baštila i s navijákem, nechala se vést jako cvičený pejsek, síla kolektivního myšlení na smrt vyděšených lidí mě pokaždé udolala a přesvědčila o jejich názoru. Už dlouho jsem prostě nečetla nic, co by ve mně vyvolalo tolik emocí a pocitů, především nepříjemné mrazení v zádech. Příběh, který je rozhodně promyšlený, ubíhal plynule bez hluchých míst a větších zádrhelů. Autorka měla skvělý, originální a neokoukaný nápad, který dokázala převést do ještě lepší podoby. Až do doby, kdy se všechno objasnilo, jsem marně tápala, zvažovala zoufale všechna možná vysvětlení, ovšem ani ve snu by mě nenapadlo, kdo za tím na konec stojí.

Jelikož mám dobrou náladu a kniha se mi rozhodně líbila pro svoji skvělou atmosféru a neokoukaný námět, drobnosti jako nudnější rozjezd a zcela pokažený ´doslov´ o tom, jak všichni žili šťastně až do smrti, přejdu s přivřenýma očima. Protože Saeculum si přečtení rozhodně zaslouží! 

Hodnocení

Obálka (ale pouze tak s červeným nápisem nahoře)
100%

Kniha
90%

Za recenzní e-knihu velmi děkuju KHIHCENTRU
knihcentrum.cz 
(knihcentrum.cz)

Odkaz na e-knihu



PS.: Nevyznáte se někdo dobře na tumblru? Potřebovala bych nějaký zasvěcovací rychlokurz :D Plosíííím. Když mi prosím napište na mail (majda.fiedlerova@gmail.com). Už teď vám patří velké díky :)

You May Also Like

18 komentářů

  1. Na knihu som čítala veľa dobrých recenzií. Obálka je geniálna, námetovo sa mi to tiež páči a dúfam, že sa ku knihe dostanem :-)
    Inak, teší ma, že sa ti zapáčil môj Náhodný knižný projekt, môžeš sa pokojne zapojiť ak chceš, blišžei info nájdeš tu: http://my-fantasydream.blog.cz/1501/nahodny-knizny-projekt

    OdpovědětVymazat
  2. Nápad jako takový - larp, kletba, duchové... To se mi moc líbí. Ale od přečtení mě trochu odrazuje právě ten konec. Příběh dělá konec, tak to prostě je. Už hodněkrát se mi stalo, že jsem četla ,,ale docela dobrou" knihu, jejíž konec mě prostě dostal.
    Za 90% musí být prostředek absolutně dokonalý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec, ten úplný konec, mě hodně mrzí. Spíš dělám, že tam vůbec není, protože to už nebylo 90%, ale maximálně 80. Je to strašná škoda :(

      Vymazat
  3. Úplně s tvým komentíkem k mému článku... téma týdne souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :-)
    Písala si mi o spriatelenie blogov a ja rada súhlasím. Tvoja stránka sa mi páči, vyzerá to, že máme podobný vkus na knihy či filmy a preto bude rada navštevovať tvoj blog. Pridám si ťa do zoznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    na blog jsi mi psala ohledně TAGu a také ohledně spřátelení.
    K tomu TAGu - nikoho jsem nenominovala ale klidně ho můžeš udělat. Ráda si ho potom přečtu.
    A k AFFS - ano, kolonku affs mám a ano, hledám. Taky bych s tebou moc ráda spřátelila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak já se tímto oficiálně nominuji :D dobře, hned si tě zapíšu do seznamu :)

      Vymazat
  6. Saeculum jsem četla a moc se mi to líbilo :) Bylo to podle mě dost originální, napínavé, zkrátka něco pro mě :D Jsem ráda, že se ti knížka taky líbila, hezky napsaná recenze :) Souhlasím se začátkem, málem jsem to přestala číst. Nebyl moc vyvedený.
    - Eliza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a souhlasíms tebou, co se originality a napínavosti týče. :) A začátek to opravdu kazil...

      Vymazat
  7. Zrovna ho čtu, a ty postavy se mi děsně pletou.. :/ Jinak moc povedená recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, s postavami jsem měla (aspoň ze začátku) taky docela problém. Myslím, že jsem to v recenzi i zmiňovala. Ale neboj, postupně se to zlepší, u mě to tak bylo :D

      Vymazat
  8. Ta knížka mě dostala, je naprosto úžasná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky, ráda bych si přečetla i další knížky od téhle autorky :)

      Vymazat
  9. Pááni, už se na ni těším! Přidám ji na seznam:)

    OdpovědětVymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)