Cinder (rc)

by - 4/23/2015

 

Marissa Meyer / Egmont / 400 stran

Vydáno r. 2012 (USA, ČR) / Měsíční kroniky - 1. díl / měkká vazba

 Fantasy román / sci - fi






Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, k
vůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…


Můj názor 

Kdo by neznal pohádku o Popelce? Zlá macecha, namyšlené sestry, královský ples, okouzlující princ, ztracený střevíček... Nám všem velmi známé a už trochu ohrané motivy. Jak je tedy možné, že mě Cinder od Marissy Meyer tolik uhranula?

Důvodů je hned několik. Zaprvé bych chtěla vyzdvihnout dokonale propracované prostředí příběhu. Autorka nám představila 3. éru se vším všudy, různé detaily i ohromné odlišnosti. Nedá se pochybovat o tom, že jsme se ocitli v budoucnosti. Měsíčnané, identičipy, Východní společenství, letumóza, ... To vše činí knihu naprosto jedinečnou, nezapomenutelnou a zatraceně realistickou.

Cinder fan art by MiraPau
zdroj: deviantart
Dalším důvodem je samotný příběh. Samozřejmě v knize nalezneme rysy připomínající Popelku, leccos nás ani nepřekvapí a přece...  Kolikrát jsem se až divila, jak autorka příběh Popelky šikovně a nenásilně zabalila do futuristického hávu. V mnohých chvílích mi ani nepřišlo, že je kniha psaná na motivy nám všem známé pohádky, až zpětně jsem s překvapením porovnávala různé scény, které byly zároven podobné i odlišné. Ani na postavy si nemohu stěžovat, protože kladné jsem si zamilovala, záporné jsem naopak začala z celého srdce nenávidět - taková královna Levana, kdybych ji potkala na ulici, hned bych jí zakroutila krkem. Stránky ubíhaly jako voda v řece, což mi bylo na jednu stranu trochu líto. Nechtěla jsem se tak brzy loučit se Cindeřiným světem, který jsem si okamžitě zamilovala. K tomu všemu dále přičtěte i správnou dávku napětí, romantiky, sžíravého humoru malé androidky Iko, silné a dokonale popsané emoce plynoucí z příběhu, dynamiku prostupující celým příběhem, nespornou originalitu, v neposlední řadě i povedenou obálku...

Ano, když tohle všechno sečtete, dostanete co? Přece Cinder. Či - li jinými slovy dokonalou knihu. 

Zápory se mi hledají opravdu těžko, vlastně nenacházím žádné, nebo natolik nepatrné, že nemá ani cenu se tady s nimi zabývat. Z knihy jsem rozhodně nadšená a po dalších dílech přímo prahnu. Pokud sním ještě něco dodat, pak jen, že tohle mimořádné dílo s úžasným nápadem a ještě lepším zpracování doporučuji! Měsíční kroniky jsou nezapomenutelná série.

Hodnocení

Obálka 
90%

Příběh
95%
(5% rezerva na další díly)


Za knihu patří nesmírné díky e-shopu Megaknihy.cz



You May Also Like

22 komentářů

  1. Ďakujem za tip, akurát som premýšľala akú knihu si vezmem so sebou na stáž, takže ďakujem!
    Dijoun&Klaudi

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku si chci přečíst, takže jsem recenzi jen zběžně prolétla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem fakt ráda, že se ti to líbilo! :) Tahle série je dokonalá a díl od dílu lepší, takže se rozhodně máš na co těšit :) Jediné, co mi na Cinder vadí, je její obálka, která je ale naštěstí u dalších dílů už nádherná. A taky ta věc s letumózou, protože globální smrtící virus je poslední dobou v knížkách docela trend a je to fakt všude. Ale zbožňuju Meyeřiny postavy, které jsou krásně reálné a dá se s nimi naprosto sžít. Nejradši mám z postav Scarlet, takže jsem zvědavá, co budeš říkat na příští díl! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám v plánu v nejbližší době poprosit o další díl, takže se možná poměrně brzy dozvíš můj názor na Scarlet. :)

      Vymazat
  4. Už ji také mám, tak jsem zvědavá:D

    OdpovědětVymazat
  5. Na túto knihu som veľmi zvedavá, lebo k nej čítam samé nadšené recenzie... Dúfam, že napokon nebudem sklamaná, lebo čítať knihu s príliš veľkými očakávaniami sa tiež niekedy nevyplatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, když se na nějakou knihu moc těším, protože ji všichni chválí a mě pak ta knížka zklame... :/
      Ale ze Cinder budeš určitě nadšená :)

      Vymazat
  6. Knihu jsem taky četla a moc se mi líbila :) Četla jsem všechny v češtině vyšlé díly.. ale musím říct, že Cinder se mi z nich líbila nejvíce :-)

    OdpovědětVymazat
  7. S recenziou plne súhlasím, nedávno som knihu čítala aj recenzovala a mám z nej rovnako dobrý dojem, prostredie je super, kniha sa číta takmer samá a už sa veľmi teším na ďalší diel, dúfam, že sa k nemu čoskoro dostanem :D

    OdpovědětVymazat
  8. Výborná recenze :D Tuhle sérii jsem si zamilovala a už se nemůžu dočkat, až bude další díl.

    OdpovědětVymazat
  9. Kdybych měla spočítat, jak dlouho už tuhle knížku chci, bylo by to na dlouho. :D A tys mi zrovna nepomohla, oprqavdu doufám, že si sérii někdy přečtu! (Když knih je tolik.)
    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, knih je vždycky dost! Měla bych si psát seznam toho, co chci přečíst, začínám v tom taky tápat :D

      Vymazat
  10. Cinder je perfektní :3 Sice mi trvalo se do ní začíst, ale těch několik desítek stránek, které mi trvalo než jsem se zorientoval, stálo za to. Bohužel jsem si ji půjčil v knihovně a nemám ji doma (což mě deptá), ale Scarlet si chci koupit ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobré knize dát těch pár desítek stran rezervu, člověk nikdy neví, co se z ní vyklube. Jsem ráda, že se ti Cinder nakonec líbila :)
      Já doufám, že Scarlet získám jako recenzní výtisk :)

      Vymazat
  11. Rozhodně si přečti další díly, je to naprosto dokonalé :3 Před měsícem (cca) jsem dočetla Cress a mám celkem Book Hangover, protože se z toho prostě nemůžu vzpamatovat, jak je to skvělý :D A Winter vychází až za X let, zase :( Chjo :'( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení, moc se na další díly těším! :)
      A týjo, taky nesnáším, když musím čekat, až kniha konečně vyjde...

      Vymazat

Komentáře vždy potěší mé oči, takže komentujte, komentujte :)